keskiviikko, 23 syyskuu 2020 12:17

Korona vauhditti erotuomarikoulutuksen siirtymistä verkkoon – Näin Mestiksen ja U20 SM-sarjan tuomarit valmistautuivat kauteensa – "Olimme varautuneet tähän jo pitkään"

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU

Sunnuntai 16.8.2020. Kello on 11.15 ja Nuorten Leijonien päävalmentajan Antti Pennasen kasvot ilmestyvät tietokoneiden ruuduille ympäri Suomen.

On käynnistymässä kaksipäiväisen erotuomarikoulutuksen ehkä odotetuin vierasluento. Seuraavan vajaan tunnin ajan Pennanen kertoo kokemuksiaan ja mielipiteitään valmentajan ja erotuomarin välisestä vuorovaikutuksesta.

Kokemukset ovat kertyneet pääosin kausilta HPK:n Liiga-joukkueen peräsimessä, vaikka hän on toiminut pitkään myös juniorikiekkoilussa. Ura käynnistyi HPK:n F-junioreista.

Miten valmentaja kokee ottelutilanteen? Miten erotuomarin kannattaa kommunikoida valmentajan kanssa? Ja missä tilanteissa? Miten toimitaan silloin, kun valmentajalla tunteet nousevat pintaan?

– Valmentaja pyrkii toimillaan vaikuttamaan tuomaritoimintaan, tiedostaen tai tiedostamatta. En itse ole kiltein tuomareita kohtaan, varmasti kommentoin tuomarien toimintaa liikaakin, Pennanen sanoo ja korostaa, ettei halua arvioida sääntöjä lainkaan.
– Ei riitä kompetenssi, hän perustelee.

 

 

ennanen kertoo asiansa häpeilemättömän suorasukaisesti. Hän luettelee nimeltä Liigan tuomarit, joita erityisesti arvostaa.

– Arvostan erityisesti tuomareita, jotka ymmärtävät, että vähemmän on enemmän, Pennanen korostaa.

Välillä katsotaan YouTubesta video, josta Pennanen ei ole erityisen ylpeä, mutta tässä hetkessä sillä on koulutusarvoa. Viime kauden alussa, ottelussa Kärppiä vastaan, Pennanen menetti malttinsa ja antoi tuomarien kuulla kunniansa. TV-kamerat tietysti taltioivat kaiken.

Videon jälkeen Pennanen kertoo tapahtuneen taustoista ja pohtii, miten tilanne olisi voitu hoitaa paremmin – sekä valmentajan että erotuomarin toimesta.

 

"Olimme valmistautuneet tähän jo pitkään, mutta nyt meidät pakotettiin ottamaan tämä askel."

ennasen puhuessa erotuomaripäällikkö Jere Lahti seuraa luennon etenemistä Vierumäellä Ilkka-rakennuksen neuvotteluhuoneessa. Pennanen ei Vierumäellä ole, hän hoitaa osuutensa kotitalonsa terassilta. Erotuomarikoulutuksen osallistujat – Mestiksen ja U20 SM-sarjan pää- ja linjatuomarit sekä otteluvalvojat – seuraavat luentoa Teams-ohjelman välityksellä eri puolilla Suomea. Vain Lahti ja muut Jääkiekkoliiton erotuomariorganisaation avainhenkilöt ovat läsnä Vierumäellä.

Koskaan aiemmin kauden avaavaa koulutustilaisuutta ei ole järjestetty näin, verkkokoulutuksena.

– Normaalisti Mestis- ja U20 SM-sarjan tuomarit olisivat kokoontuneet omille leireilleen. Paitsi että veimme koulutuksen verkkoon, päätimme lisäksi yhdistää kaksi tapahtumaa yhdeksi. Osallistujia on noin 150, Lahti kertoo.

Verkkoympäristöön siirtymisestä olisi helppo syyttää koronavirusta. Lahden mukaan korona vauhditti asioita, mutta vain pandemian piikkiin kehitystä ei voi laittaa.

– Olimme valmistautuneet tähän jo pitkään, mutta nyt meidät pakotettiin ottamaan tämä askel. Kun koronatilanne löi päälle, meillä oli jo osittain kurssit valmiina, Lahti kertoo.

Se hyöty koronasta on ollut, että muutosvastarinta on vähentynyt. Erotuomariorganisaatiossa pohdittiin, miten vanhemman polven tuomarit suhtautuisivat verkkokoulutuksiin. Loppukesästä saatiin vastaus: hyvin. Kun verkossa järjestetylle kertauskurssille osallistuneilta pyydettiin arvioita asteikolla 1–5, keskiarvo oli 4,4.

eknisiä murheita verkkokoulutukset ovat aiheuttaneet odotettua vähemmän.
– Oli melkoinen urakka tehdä kaikille erotuomareille tunnukset oppimisympäristöön. Tunnuksia päätyi roskapostien sekaan, jolloin jouduimme auttamaan palveluun kirjautumisessa. Mutta sen jälkeen kaikki on sujunut hyvin. Tuomarit ovat huomanneet, että palvelua on helppo käyttää.

Lahden kanssa keskustellessa paljastuu hänen tekninen tietämyksensä. Hänelle on langennut kuin itsestään erotuomariorganisaation teknisiä vastuita.

– Oppimisympäristönä hyödynnämme Priima-nimistä palvelua, jonka kautta jaamme ennakkomateriaalit, PowerPoint-dokumentit ja videoita. Live-yhteydet otamme pääosin Teamsilla. Kauden aikana jaamme videoklippejä dartfish.tv:n välityksellä, Lahti listaa erotuomariorganisaation työvälineitä.

 

"Näiden kokemusten myötä opimme yhä parempia tapoja käyttää videoita ja muita sisältöjä." – Jere Lahti

lokuisen koulutuksen keskiössä oli kotimainen Priima-oppimisympäristö. Sen välityksellä jaettiin koulutuksen ennakkomateriaalit, kerrottiin päiväohjelmat ja järjestettiin sääntökoe. Viikonlopun aikana kertyi aineistoa, mm. luentojen videotallenteita, jotka nekin päätyivät Priimaan. Jos ja kun tarvetta on, osallistujat voivat palata koulutusmateriaalin pariin myöhemminkin.

– Perusviestimme pystymme kertomaan verkkokoulutuksena. Näiden kokemusten myötä opimme yhä parempia tapoja käyttää videoita ja muita sisältöjä, Lahti vakuuttaa.

Jonain päivänä koronapandemia on ohi. Lahti uskoo, että paluuta vanhaan ei koulutuksissa kuitenkaan ole. Nyt koetut ja omaksutut uudet toimintamallit vakiintuvat osaksi erotuomarien koulutuskokonaisuutta.

– En usko, että tulevaisuudessa ajetaan 200 kilometriä katsomaan PowerPoint-esitystä. Tuollaiset asiat siirtyvät verkkoon, Lahti sanoo.

– Tänä vuonna Teams ja Zoom ovat vakiintuneet yleiseen käyttöön. Olemme olleet pakotettuja käyttämään niitä ja ohjelmat näkyvät ihmisten arjessa ihan toisella tavalla kuin aiemmin.

 

"Kun kokoonnumme, siihen on entistä paremmat syyt. Voimme käyttää aikaa enemmän vuorovaikutukseen. Kohtaamisten merkitys vain nousee."

Entä sitten yhteisöllisyyden kokemukset? Elokuussa järjestetyt koulutukset ovat olleet erotuomareille mainio mahdollisuus tutustua toisiinsa ennen pelikauden alkua. Menetetäänkö jotain, jos koulutukset järjestetään jatkossa verkossa?

Lahden mukaan fyysisiä kohtaamisia tarvitaan jatkossakin. Hän uskoo, että tulevina vuosina fyysisten kohtaamisten arvo tulee vain kasvamaan. Kun ns. perusasiat hoidetaan verkon kautta, kohdatessa voidaan keskittyä entistä paremmin oleellisiin asioihin. Eri koulutusmuotojen välille syntyy selkeä työnjako.

– Kun kokoonnumme, siihen on entistä paremmat syyt. Voimme käyttää aikaa enemmän vuorovaikutukseen. Kohtaamisten merkitys vain nousee.

Olet nyt

Lisää uutisia liiton toimistolta