perjantai, 26 huhtikuu 2019 19:07

Kummola ikuistettu muotokuvaan – Teos muiden Jääkiekkoliiton pitkäaikaisten puheenjohtajien muotokuvien tavoin Jääkiekkomuseoon

Kirjoittanut Toimitus
Timo Vuorikoski (vas.) ja Kalervo Kummola muotokuvan ympärillä 26.4.2019. Timo Vuorikoski (vas.) ja Kalervo Kummola muotokuvan ympärillä 26.4.2019. Mika Kylmäniemi

Suomen Jääkiekkoliiton kunniapuheenjohtaja Kalervo Kummolan muotokuva paljastettiin Hartwall Arenassa ennen Leijonien perjantaisen Ruotsi-ottelun alkua.

Muotokuvan tilasi taidemaalari, professori Timo Vuorikoskelta Suomen Jääkiekkoliitto, joka on maalauttanut muotokuvat myös muista aikaisemmista puheenjohtajistaan. Kummola toimi Jääkiekkoliiton puheenjohtajana vuodesta 1997 vuoteen 2016.

Vuorikosken öljyvärimaalauksessa seisoo malli, ja taustan selittelevistä attribuuteista on luovuttu. Taiteilija kertoo, että katsojan on määrä todeta kuvasta välittömästi: ”Tuossahan on Kale.”

Muotokuvasta haluttiin käyvän ilmi, että Kalervo Kummola on ”meidän Kale”, joka on yhtä kotonaan sekä hodari-kioskilla että kansainvälisillä juhlaillallisilla, samoin kuin se, että Kummola on johtajana rautakansleri. Vasemmassa kädessä oleva kirja viestii, että Kummola on urheiluorganisaatiossa hallintohenkilö, ei urheilija itse, vaikka hänellä urheilutausta onkin.

Maalauksen sini-valko-harmaalla väriskaalalla on symbolinen merkitys. Jääkiekkoliiton kunniapuheenjohtajan kuva on Suomen lippu, jonka värit nostetaan mahdollisimman usein ylimmäksi jäähallin kattoon.

Kummolan muotokuva sijoitetaan muiden Jääkiekkoliiton entisten pitkäaikaisten puheenjohtajien Harry Lindbladin ja Kai Hietarinnan muotokuvien tavoin Suomen Jääkiekkomuseoon Tampereelle.

Lähde: Taidemaalari, professori Timo Vuorikosken tiedote