tiistai, 21 kesäkuu 2016 15:32

Liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi luovutettiin Kalervo Kummolalle

Kirjoittanut Toimitus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti tiistaina 21. kesäkuuta Suomen Jääkiekkoliiton kunniapuheenjohtaja Kalervo Kummolalle Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin. Luovutus tapahtui presidentin kesäasunnolla Kultarannassa.

Tieto ansioristin myöntämisestä Kummolalle julkistettiin huhtikuussa. Ansioristi on liikuntakulttuurin alalla jaettavista kunniamerkeistä merkittävin, ja se voi olla kerrallaan enintään kahdellatoista henkilöllä.

Kalervo Kummola on pitkään vaikuttanut suomalaisessa urheilussa erityisesti jääkiekon parissa ja ansioristi on tunnustus erityisen ansiokkaasta liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehdystä työstä.

Aktiiviuransa jälkeen Kummola perusti Turussa Kiekko-67-joukkueen, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin 22-vuotiaana. Hän oli vuonna 1975 perustetun SM-liigan ensimmäinen toimitusjohtaja vuosina 1975–87. Hän toimi Suomen Jääkiekkoliitto ry:n hallituksen jäsenenä vuosina 1975–1990, varapuheenjohtajana 1990–1997 ja liiton puheenjohtajana vuodesta 1997 aina vuoteen 2015 asti. Kesäkuussa 2016 Kummola nimettiin Suomen Jääkiekkoliiton kunniapuheenjohtajaksi. Hänen kaudellaan Suomen Jääkiekkoliitto loi suhteet sekä National Hockey Leaguen että Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n kanssa. IIHF:n hallitukseen Kalervo Kummola valittiin vuonna 1998 ja sen varapuheenjohtajaksi vuonna 2003, tämä luottamustehtävä jatkuu edelleen.

Kummola on Suomen Jääkiekkomuseon perustajajäsen. Lisäksi hän on toiminut lukuisten Suomessa järjestettyjen jääkiekon arvokisojen järjestelytoimikuntien puheenjohtajana, jääkiekon olympiajoukkueen sekä World Cup-joukkueiden ylijohtajana.

Kalervo Kummolan ura ei ole rajoittunut ainoastaan jääkiekkoiluun. Hän on toiminut luottamustehtävissä muun muassa koripallon ja jalkapallon parissa sekä ollut yleisurheilun Kalevan Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja suunnistuksen MM-kisojen hakutoimikunnan puheenjohtaja.

Kalervo Kummola on ollut Suomen Urheiluopiston hallintoneuvoston jäsen vuosina 1992–94, hallituksen jäsen 1998–2006 sekä sen puheenjohtaja 2006–2014. Hän myös oli perustamassa Suomen Liikunta ja Urheilu ry:tä toimien pääneuvottelijana yhdentymisen loppuun saattamiseksi. Vuodesta 2004 hän on toiminut Suomen Olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtajana.

 

Suuri ansioristi voi olla kerrallaan vain 12 elossa olevalla suomalaisella. Lista ansioristin nykyisistä haltijoista löytyy täältä.

Lähde:
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote