perjantai, 23 lokakuu 2020 14:32

U18 SM: Ässien tehoketjun laituri ponnisti Kajaanista kohti kirkkaampia valoja – "Haluan tuoda oveluutta ja maalipaikkoja"

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
U18 SM: Ässien tehoketjun laituri ponnisti Kajaanista kohti kirkkaampia valoja – "Haluan tuoda oveluutta ja maalipaikkoja" Mika Kylmäniemi

Ässien laitahyökkääjä Lenni Hämeenaho on noussut tällä kaudella U18 SM-alkusarjan mielenkiintoisimpien pelaajien joukkoon. Vasta 15-vuotias Hämeenaho pelaa jo toista kauttaan U18-ikäluokassa.

– Olen saanut hyvä roolin tämän kauden peleissä ja onnistunut tekemään tulosta. Hyvistä pelaajista vierellä on tietenkin ollut iso hyöty. Siitä on sitten myös itseluottamus lisääntynyt, Hämeenaho kertoo.

Viime aikoina Hämeenahon ketjun sentterinä on pelannut Niklas Ketonen ja toisella laidalla Aaro Kautto.

– Niklas on tosi taitava ja näkee hyvin peliä. Aaro toisella laidalla on todella kokonaisvaltainen pelaaja. Minä yritän tuoda hyökkäyspäähän sitten oveluutta ja löytää maalipaikkoja, Hämeenaho erittelee.

Ketonen johtaa SM-alkusarjan pistepörssiä 13 ottelun jälkeen pistein 10+13=23. Hämeenaho on koonnut saldon 10+10=20 ja on pistepörssin kolmas. Aaro Kautto on sijalla viisi lukemin 6+11=17.

* * *

Lenni Hämeenaho aloitti kiekkoilijan polkunsa Kajaanissa. Hokin paidassa hän pelasi kevääseen 2018 saakka. Sen jälkeen pelit jatkuivat U16-ikäluokan Mestiksessä Ylivieskan Jääkarhuissa. Viime syksyksi Hämeenaho vaihtoi Ässien paitaan.

– Jääkiekon perässä on koko perheemme muuttanut. Ylivieskasta oli aikaisemmin pari pelaajaa mennyt Ässiin. Sitä kautta sitten menin Poriin tryoutille ja pääsin joukkueeseen.

Nyt Hämeenaho käy Porin Suomalaisen yhteislyseon lukiota ja ensimmäinen vuosi uudessa opinahjossa on sujunut odotusten mukaisesti. Myös koulu on joustanut jääkiekkoharrastuksessa.

– Meillä on aamutreenit kolmesti viikossa. Syksyn ensimmäisellä  jaksolla olimme hallilla jo klo 7.30 alkulämmittelyissä ja sen jälkeen vedimme tunnin jäävuoron. Tässä jaksossa harjoitusaikaa on aamuisin kaksi tuntia, eikä ole ihan niin kiire takaisin kouluun.

* * *

Viime kaudella Hämeenaho teki debyyttinsä U18:ssa jo 14-vuotiaana. Syksyn 2019 ensimmäiset pelit vanhempien pelikaverien kanssa hieman jännittivät.

– Kyllä se oli hienoa päästä mukaan jo viime kaudella. Olin aiemmin syksyllä pelannut U16 SM-sarjaa ensimmäistä vuotta. Aikaisemmin kokemusta oli vain U16:n Mestiksestä. Ei oikein osannut odottaa, mitä oli tulossa. Pelit lähtivät rullaamaan kuitenkin ihan mukavasti, ja joulun jälkeen pääsin U18:een vakituisesti treenaamaan.

Hämeenaho kertoo vahvuutensa olevan hyökkäyspäässä ja kiekollisessa pelaamisessa. Maalintekijän rooli on maistunut. Hän ei kuitenkaan halua lukittautua vain siihen rooliin.

– Haluan pystyä luomaan myös muille hyviä paikkoja. Pelinlukutaito on myös tärkeä osa peliäni. Pitää olla selvillä, mihin vastustaja mahdollisesti seuraavaksi kiekon laittaa.

– Voimaa tietenkin pitäisi saada koko ajan lisää, jotta luistelu paranisi entisestään. Sitä kautta myös pelistäni tulisi  kokonaisvaltaisempaa.

* * *

Marraskuun alussa 16 vuotta täyttävä Lenni Hämeenaho viettää tasapainoista nuoren jääkiekkoilijan elämää. Jääkiekon ulkopuolella hengailu kavereiden kanssa, syömässä käyminen ja muidenkin pallopelien pelailu täyttää vapaa-ajan.

Mutta tavoitteitakin jääkiekossa löytyy. Ammattilaisuus siintää haaveena muutaman vuoden kuluttua.

– Ensi kaudelle haluan tavoitella paikkaa Ässien U20-ikäluokan joukkueesta. Ja myös nousta siellä vakiokokoonpanon pelaajaksi. Jos vähän pidemmälle katsoo, niin ammattilaisena haluaisin jossain vaiheessa pelata. Joka päivä pitää tehdä sen tavoitteen eteen hommia.

– Mielen pitää pysyä virkeänä. Eikä elämän tarvitse olla pelkkää jääkiekkoa. On tärkeää, että on muitakin asioita vastapainona, Hämeenaho päättää.

* * *

Lenni Hämeenaho / nopeat:

Hankalin vastustaja, jota vastaan pelannut?
– Vähän hankala nimetä muista joukkueista, mutta omasta joukkueesta tulee ensimmäisenä mieleen puolustaja Valtteri Viirret. Hän tykkää pelata kovaa. Ylivieskassa pelasimme jo samassa joukkueessa.

Kovin maalivahti?
– Viime kaudella ainakin Kärppien Niklas Kokko oli tosi hyvä. Tällä kaudella SaiPan Kalle Varis on ollut mainiossa vireessä.

Suosikkipelaaja suomalaisista?
– Kyllähän Patrik Laine oli sellainen varsinkin silloin, kun siirtyi "Änäriin". Sebastian Ahoa seuraan myös tarkkaan.

Suosikkipelaaja maailmassa?
David Pastrnak ja Artemi Panarin ovat huippuäijiä. Molemmat ovat rightin pelaajia ja todella viihdyttäviä kaukalossa.


>> Katso Lenni Hämeenahon pelaajakortti

 

Olet nyt

Etsi sivustolta