keskiviikko, 18 helmikuu 2015 11:01

Nuorten SM: Tässä ovat tilastokärjet runkosarjan kalkkiviivoilla

Kirjoittanut
Bluesin Teemu Pulkkinen kamppailee maalipörssin voitosta ja Arto Javanainen -palkinnosta Nuorten SM-liigassa. Bluesin Teemu Pulkkinen kamppailee maalipörssin voitosta ja Arto Javanainen -palkinnosta Nuorten SM-liigassa. Jukka Salminen

Nuorten SM-liigan runkosarjatilastoissa rikotaan tällä kaudella ennätyksiä. Huikein taistelu on pistepörssin voitosta, jossa peräti neljä pelaajaa on rikkonut 70 pisteen haamurajan. Ketkä ovat vahvimmat ehdokkaat runkosarjapalkintojen saajiksi?

Pistepörssistä on muotoutumassa Nuorten SM-liigan historian kovatasoisin. Ilveksen Eemeli Suomen johto on neljä pistettä. Peräti 75 pistettä 45 ottelussaan koonnut Suomi tarvitsee enää kolme pistettä kolmessa ottelussa tehdäkseen sarjan uuden piste-ennätyksen. Suomesta tulisi ensimmäinen pistepörssin voittaja Ilves-paidassa ja Kari Jalonen -palkinnon saaja sitten kauden 1993-94, jolloin Pasi Kangas oli sarjan paras pistemies. Viime kaudella pörssiykkönen oli Lukon Jesse Huhtala.

Suomen takana pistepörssissä ovat Bluesin Teemu Pulkkinen ja Kärppien Sami Anttila 71 pisteellään. HPK:n Patrik Virta on tilaston nelonen 70 pisteellään.

Maalipörssissä Teemu Pulkkinen ja Kärppien Aku Kestilä ovat tasoissa 32 täysosumallaan. 30 maalin kerhoon hamuavat myös Sami Anttila (29 maalia) ja Ilveksen Ville Meskanen (28 maalia). Meskanen on ollut kärkikymmenikön tehokkain maalitykki keskiarvolla mitaten (32 ottelua, ka. 0,88). Viime kaudella parhaan maalintekijän Arto Javanainen -palkinnon pokkasi Lukon Niklas Näppi 38 osumallaan.

Syöttötilastossa Eemeli Suomi on omaa luokkaansa. Ilves-laituri on rikkonut jo yhden kauden syöttöennätyksen aiemmin tällä kaudella. Ennätys on parantunut kahdeksan pisteen verran. Viime kaudella Ilves-puolustaja Jerry Laakso oli tilastokärki 39 syöttöpisteellään.

Tehopelaajan Raimo Helminen -palkinnossa ovat tukevimmin kiinni Ässien Kristaps Bazevics. Ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava latvialaispuolustaja on kirjauttanut 44 ottelustaan lukeman +31. Kärpistä kapteeni Aku Kestilä (+30) ja puolustaja Taneli Siikaluoma (+29) ovat lähimmät uhkaajat. Ulkomaalaispelaaja ei ole voittanut Nuorten SM-liigan tehopörssiä koskaan aikaisemmin. Viime kauden ykkönen, Bluesin Mika Ilvonen kirjasi sarjan epävirallisen ennätyslukeman +48.

Puoustajien pistepörssin ykköspaikka on menossa toista vuotta peräkkäin Blues-pelaajan nimiin. Veeti Vainio johtaa tilastoa kerättyään komeat 43 pistettä 40 ottelussaan. Ässien Oliwer Kaski on noussut tilaston kakkoseksi 36 pisteellään. Viime kaudella Mika Ilvosen pörssivoitto irtosi 49 pisteellä. Kauden paras puolustaja palkitaan kauden päätteeksi Reijo Ruotsalainen -palkinnolla.

Tulokkaiden selkeä ykkönen on KalPan Topi Piipponen. Pistepörssin top 20:n tuntumassa oleva 17-vuotias laitahyökkääjä on kirjannut 40 ottelussaan hienot 42 pistettä. Viime kaudella parhaan tulokkaan Yrjö Hakala -palkinnon saanut Kärppien Sebastian Aho voitti myös tulokaspörssin.

Olet nyt

Lisää Nuorten SM-liigan uutisia