perjantai, 11 joulukuu 2020 08:50

Maija Otamo pohti jo lopettamista, mutta siirto TPS:ään piristi uran uuteen kukoistukseen: “Peli-ilo on ollut nyt kohdillaan”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Maija Otamo Maija Otamo Matti Nenonen

Viime kaudella Naisten Liigan alkusarjassa kahdeksanneksi sijoittunut on TPS ottanut ison kehitysaskeleen eteenpäin, sillä joukkue nosti sijoitustaan tällä kaudella neljä pykälää ylemmäs neljänneksi. Vaikealla edelliskaudella TPS:n tie vei alemman jatkosarjan kautta aina karsintasarjaan asti, joka jäi kuitenkin koronatilanteen takia kesken. Nyt turkulaisryhmä on osoittanut pystyvänsä huomattavasti parempaan.

Muutama vuosi sitten TPS:ään siirtynyt Maija Otamo toteaa ahkeran harjoittelun ja hyvän yhteishengen vievän pitkälle.

– Joukkuehenkemme on todella hyvä. Meillä on korkea työmoraali ja olemme treenanneet kovaa koko kesän ja kuluvan syksyn. Nyt se kaikki työnteko on alkanut näkyä tuloksissa, TPS:n sisäisen pistepörssin toisena oleva Otamo sanoo.

– Olemme keskittyneet tekemään asiat aiempaa laadukkaammin oheisharjoittelussa ja luistelupuoltakin on treenattu enemmän kuin viime kaudella. Alkukauden otteluissa oli vielä pientä hakemista, mutta sen jälkeen olemme parantaneet tekemistä koko ajan. Olemme hitsautuneet peli peliltä paremmin yhteen.

“Voimme voittaa minkä tahansa joukkueen tässä sarjassa”

TPS teki marraskuun puolivälissä kovan tempun voittamalla kestomenestyjä Kiekko-Espoon. Espoosta haettu 2–0-vierasvoitto teki hyvää turkulaisten itseluottamukselle.

– Se on ollut toistaiseksi yksi kauden kohokohdista. Kova voitto ja nollapelin torjunut Isabella Laiho pelasi maalissa todella hienosti. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Naisten Liigassa, kun pystyimme voittamaan Kiekko-Espoon ja samalla se ottelu osoitti, että voimme voittaa minkä tahansa joukkueen tässä sarjassa, Otamo myhäilee.

– Ihan kauden alussa asetimme kuuden parhaan joukkoon pääsyn tavoitteeksi, ja se täyttyi. Emme ole miettineet loppukauteen vielä uusia tavoitteita, mutta uskoisin, että emmeköhän me kolmen parhaan joukkoon halua päästä. Jalat maassa tässä kuitenkin kuljetaan ja mennään ottelu kerrallaan, vaikka nyt onkin kulkenut todella hyvin.

Suomen Jääkiekkoliiton liittohallitus päätti joulukuun alussa, että liiton alaisten sarjojen kilpailutoiminta keskeytyy koronavirusepidemian takia loppuvuoden ajaksi. Naisten Liigan joukkueille tilanne tuo jo valmiiksi haastavaan kauteen varsin pitkän pelitauon. Otamo painottaa, että kaikesta huolimatta täytyy jaksaa treenata kovaa, ettei ote pääse lipsumaan tauon aikana.

– Joulutauko nyt tulee vähän ajan päästä joka tapauksessa, mutta ennen sitä tehdään huolella hommia ja sen jälkeen jatketaan heti. Viikon aikana on on treenit neljästä viiteen kertaa ja viikonloput ovat sitten vapaata. Ajattelimme tosin järjestää niihinkin mahdollisesti jotain yhteistä tekemistä.

Viime kauden loukkaantumiset ovat jääneet taakse ja pelivire on kunnossa

Otamo on ollut kauden aikana yksi joukkueensa kantavia voimia. 17 otteluun on kasassa muikeat pisteet 15+11 ja vire on ollut totutun tehokas vaikean, loukkaantumisten rikkoman, edelliskauden jälkeen. Alkusarjan viimeiset ottelut hän pelasi tehoketjussa Pauliina Salosen ja Estelle Duvinin kanssa.

– Kroppa on pysynyt ehjänä ja peli-ilo on ollut nyt kohdillaan. Polven kanssa oli ongelmia, mutta se ei ole vaivannut tämän kauden aikana. Minulla on nivelreuma, mutta sen kanssa on ollut nyt onneksi "ei aktiivisempi" kausi. Ikinä ei tiedä, millainen päivä on edessä. En pysty tekemään ihan kaikkia samoja treenejä kuin muut, mutta olen pystynyt soveltamaan hyvin ilman ongelmia, Otamo kertoo.

– Alkukaudesta emme vielä pelanneet Estellen kanssa, mutta Pauliinan kanssa olen pelannut samassa ketjussa koko kauden. Viimeiset neljä ottelua olemme pelanneet yhdessä ja homma on toiminut hyvin. Siinä on helppo pelata ja saamme maalipaikkoja aikaiseksi.

26-vuotiaan Otamon ura on jo ikään kuin jatkoajalla. Lopettamista kertaalleen harkinnut hyökkääjä sai uuden kipinän muutama vuosi takaperin, kun mahdollisuus TPS:ssä pelaamiseen aukesi. Kausilla 2014–17 HPK:ssa pelanneen Otamon tankki oli tyhjenemään päin, mutta uudet kuviot toivat kaivatun piristysruiskeen.

– HPK-vuosien jälkeen motivaatio oli hakusessa ja muutin Hämeenlinnasta takaisin Raumalle. Mietin jo, että lopettaisinko kokonaan jääkiekon, mutta Isabella [Laiho] suostutteli minut mukaan nostamaan TPS:ää Mestiksestä Naisten Liigaan. Siihen projektiin lähdin ja motivaatio on löytynyt uudestaan. On ollut hienoa olla mukana joukkueen nousussa.

– Asun Raumalla nytkin ja kuljen Turkuun lähestulkoon päivittäin. Päivät menevät töissä ilmastointifirmassa, jonka jälkeen ajelen Turkuun ja sieltä taas harjoitusten jälkeen kotiin. Aikalailla sama juttu joka arkipäivä. Aina sitä yrittää kehittää itseään paremmaksi ja mestaruus olisi vielä joskus hienoa voittaa. Lähelle olen päässyt, mutten koskaan päätyyn asti, Otamo kuvailee.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia