perjantai, 24 maaliskuu 2017 14:32

Kärppien mestarivalmentaja Mira Kuisma – ”Parasta on, kun pelaajat löytävät urheilijan itsessään”

Kirjoittanut
Kärppien päävalmentaja Mira Kuisma ja mestaruusmalja Aurora Borealis. Kärppien päävalmentaja Mira Kuisma ja mestaruusmalja Aurora Borealis. Sampo Anttila

Kärpät on Suomen mestari 2017. Samalla Kärpät piirtyy historiaan viimeisenä Naisten SM-sarjan mestarina, kun sarja ensi kaudesta alkaen kantaa nimeä Naisten Liiga. Päävalmentaja Mira Kuisma avasi mestaruuden taustoja Leijonat-toimitukselle.

Kärppien mestarivalmentaja Mira Kuisma kertoo, että syvempi analyysi kaudesta odottaa vielä mestaruushumun jälkeistä aikaa, mutta ajatus menestyksen syistä on selvä.

− Systemaattinen työ Kärpissä tyttö- ja naiskiekon kehittämiseksi käynnistyi heti edellisten mestaruusjuhlien jälkeen 2012.

Kuisma on toiminut Kärppien päävalmentajana kolme vuotta.

− Määrällisesti joukkueemme harjoittelu nousi korkeimmalle mahdolliselle tasolle jo edelliskaudella. Tällä kaudella painopiste oli harjoittelun laadun parantamisessa, ja siinä onnistuimme myös tuloksen puolesta.

− Kärppien vahvuuksina kauden aikana erottuivat pelin perusasiat, kuten syöttötaito ja luistelu. Ne ovat olleet koko projektimme perusta. Tämä kausi osoitti, että myös pelillinen identiteettimme on piirtynyt pelaajien selkärankaan.

Päätoiminen valmentaja

Harjoittelun laadulla Kuisma viittaa yksilöiden tarpeiden huomioimiseen.

− Meillä oli tietysti olemassa koko joukkueen harjoittelua ja jaksotusta ohjannut runko tekemisen pohjana, mutta käytännössä joukkue ei aina harjoitellut yhdessä. Pelaajakeskustelujen kautta löysimme jokaiselle parhaan tavan harjoitella.

− On päivän selvää, että jos joukkueessa on 27 pelaajaa, ei heille kaikille sovi esimerkiksi nopeuden kehittäminen samalla tavalla. Teimme niin, että koko joukkue harjoitteli sovitussa teemassa, mutta osa treenasi ominaisuutta puntilla, osa portaissa ja osa juoksemalla.

− Pelaajilla on ollut iso henkilökohtainen vastuu opetella kuuntelemaan kehoaan ja sen vaatimuksia.

Kuisma kiittelee Kärppien organisaation luomaa mahdollisuutta.

− Valmentajana olen voinut toteuttaa asioita riittävän yksityiskohtaisesti, koska olen saanut tehdä tätä työtä päätoimisesti.

Vahva luottamus

Kuisma nauraa, että kauden aikana joukkueessa sattui ja tapahtui.

− Minulla oli silti vaikeinakin hetkinä vahva luottamus joukkueeseen. Pystyimme ratkomaan haasteet yhdessä. Jokainen kantoi oman vastuunsa ja hyväksyi roolinsa osana joukkuetta.

− Meidän ratkaisukykymme oli leveä. Joukkuettamme leimasi vahva luottamus valmennuksen ja pelaajiston välillä.

Kuisman mukaan jääkiekon opetusprosessin rinnalla valmentajan arvokkainta osaamista on ihmisten johtaminen ja vuorovaikutustaidot. Kokemuksen myötä hän on oppinut, että kausi etenee sykleissä.

− Tunnistan ja osaan jo ennakoida hetket milloin joukkue tarvitsee enemmän kuuntelija-kuismaa kuin valmentaja-kuismaa, päävalmentaja kertoo.

− Oma tyylini valmentajana on keskusteleva. Tahdon luoda ympärilleni luottamuksen ilmapiirin. Niin se pitää minusta olla, sillä näemme toisimme melkein enemmän kuin omaa perhettämme

Valmentajan palkinto

Kuisman oma ura valmentajana käynnistyi 2010 Vancouverin olympialaisten jälkeen.

 − Pelaajaurani tyssäsi selkäleikkaukseen, mutta minulla oli edelleen paloa pysyä kiinni lajissa.

Nyt hän on edennyt mestarivalmentajaksi. Mikä valmentamisessa viehättää?

− Kyllähän se arki on työn paras anti, vaikka tulostakaan ei pidä väheksyä.

− Valmentajan palkinto on paitsi pelin kehittämisessä, myös ihmisen kehittämisessä. Parasta on, kun pelaajat löytävät urheilijan itsessään, ja lähtevät määrätietoisesti tavoittelemaan unelmiaan ja heitä pystyy siinä matkalla tukemaan.

Kuisman sopimus Kärpissä on voimassa kevääseen 2018.

− Haluan valmentaa aikuisten huippukiekkoa, ja siinä ei sukupuolella ole väliä. Ulkomaatkin kiehtovat.

Olet nyt

Sarjojen sivut

Jääkiekkoliiton alaisten sarjojen kausi päättyi koronaviruksen vuoksi 12.3.2020. Lue lisää täältä.

Liiga

Naisten Liiga

Mestis

Suomi-sarja

Nuorten SM-liiga

B-nuorten SM-sarja

B2-nuorten SM-sarja

C-nuorten SM-sarja

Rullakiekon SM-liiga

 

Etsi sivustolta