keskiviikko, 16 huhtikuu 2014 19:43

Eetu Sopanen - "Ilman vanhempien tukea tässä ei oltaisi"

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Eetu Sopanen. Eetu Sopanen. Pasi Mennander

Lukemattomia koneellisia pyykkejä, useamman maailmanympärysmatkan edestä ajokilometrejä, kilokaupalla ruokaa, uusia varusteita rikkinäisten tai pieneksi jääneiden tilalle, vuorokaudesta kesken loppuvat tunnit… ”Liikaa heitä ei voi arvostaa”, totesi Eetu Sopanenkin vanhemmistaan. 

Puolustaja Eetu Sopasen tie jääkiekon pariin oli väistämätön, sillä isä Jarmo pelasi kiekkoa aikoinaan KooKoossa sekä Kiekko-Vesassa ja valmentaa nykyään Pelicansin A-junioreita, isoveli Iiro, 24, pelaa SaPKossa ja Vili, 26, Pelicansissa.

- Aika pitkälle johtuu perheestä tämä mun lajivalinta, kun jo pienenä olin isän ja veljien mukana ulkojäillä ja sitä kautta innostuin pelaamisesta, Sopanen muistelee.

Perheen muista kiekkoilijoista Eetu tosin poikkeaa siten, ettei hänestä ei tullut hyökkääjää, vaan oma pelipaikka löytyikin puolustajan tontilta.

- Täytyy itse asiassa isää syyttää siitä! Alkuun olin hyökkääjä, mutta kun selvisi, ettei tuo mun luisteluvoima siihen hommaan oikein riitä, niin isä päätti, että tehdäänkin musta hyvä rightin puolen pakki - ja tässä sitä sitten ollaan.

Sopasten veljesten pelityylitkin eroavat toisistaan. Eetu kuvailee Viliä taiteilijaksi, Iiroa suoraviivaisemmaksi pelaajaksi, ja toteaa itse olevansa näiden kahden yhdistelmä. Isoveljiltä löytyy ominaisuuksia, jotka kelpaisivat Eetullekin.

- Iirolta ottaisin ehdottomasti laukauksen - kovaa lähtee se sen kuti! Vililtä puolestaan ottaisin sitten sen kiekon suojaus- ja käsittelytaidot.

Pituutta on koko triolle suotu, sillä kaikki kolme ovat kasvaneet 190 senttimetrin paremmalle puolelle. Eetu veljestrion kuopuksena on kaikista pisin, 196cm, Iiron ja Vilin jäätyä 191 senttiin. Katraan nuorimmainen uskoisikin päihittävänsä veljensä painimatsissa.

- Sanotaan nyt näin, että sen rankasti isoveljet ovat mua koulineet, eli kovan koulun olen joutunut läpi käymään. Veikkaankin, että nyt jos otettaisiin matsia, voittaisin ne niukasti!

Puolustaja vakuutti myös vievänsä pidemmän korren 1 vastaan 1 -tilanteessa hyökkääjänä pelaavaa Viliä vastaan. Kyseisenlaisia tilanteita saattaa veljesten kohdalle sattua ensi kaudella, mikäli Eetu pääsee Pelicansin liigarinkiin nousemaan.

- Olisihan se hienoa, jos ensi kaudella saisi mahdollisuuden pelata Liigassa, mutta töitä sen eteen on kesällä tehtävä - tarvitsen voimaa niin jalkoihin kuin yläkroppaankin. Mutta sen voin luvata, että yks vastaan ykkösessä veisin Vililtä kiekon!

Hatunnosto vanhemmille

Puheen kääntyessä Sopasten vanhempiin Eetun ilmeestä ja joka sanasta paistaa kiitollisuus ja kunnioitus.

- Ilman äidin ja isän tukea tässä ei oltaisi. Paljon ovat joutuneet tekemään uhrauksia niin työnsä kuin vapaa-aikansakin saralla mahdollistaakseen sen, että me pojat ollaan saatu pelata jääkiekkoa; siitä suuri hatunnosto heille, liikaa ei voi arvostaa.

Jarmo Sopanen käy katsomassa poikiensa pelejä niin paljon kuin suinkin kykenee. Myös veljekset löytävät tiensä toistensa peleihin omien treeni- ja peliaikataulujensa sen salliessa. Niin isältään kuin veljiltäänkin Eetu on vuosien mittaan saanut paljon pelillisiä ohjeita ja vinkkejä. Puolustaja myöntää, että joskus nuorempana se jopa otti päähän.

- Pienempänä välillä ärsytti, kun isältä tuli niin suoraan palautetta, enkä itse osannut sitä vielä silloin ottaa vastaan. Nykyään kuitenkin yritän oppia siitä, sillä kun saan henkilökohtaista palautetta pelaamisestani, voin korjata virheitäni ja kehittyä.

Toisinaan on kuitenkin hetkiä, kun jopa Sopasten perheessä jääkiekko unohdetaan kokonaan.

- Noo, on meillä onneksi joskus sellaista aikaa, että ollaan muuallakin kuin jäähallilla, ja puhutaan muusta kuin kiekosta, eli suunnilleen kerran vuodessa, kun istutaan joulupöydässä, Eetu tokaisee nauraen.

Eetu Sopasen unelma pukea Leijona-paita päälle ja edustaa Suomea arvokisoissa heräsi jo vuosia sitten, kun hän näki Vilin pelaavan nuorten maajoukkueessa. Unelmasta on tullut totta ja edessä on U18 MM-kotikisat.

- Se täytyy pitää mielessä, että ei tämä niin vakavaa ole - rennosti vaan. Jääkiekkoa pelataan ja jääkiekkoahan tässä ollaan pelattu pienestä pitäen!
 

 

Viimeksi muutettu keskiviikko, 16 huhtikuu 2014 20:49