tiistai, 04 marraskuu 2014 12:09

U17 otteluraportti: Venäjä-pelissä kaksijakoinen rytmi - Kapteeni Räsänen iski Suomelle voittomaalin

Kirjoittanut Hannu Saintula
Aapeli Räsänen iski ratkaisun voittomaalikilpailussa. Aapeli Räsänen iski ratkaisun voittomaalikilpailussa. Pasi Mennander

Suomen alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtasi World Hockey Challenge -turnauksen toisessa ottelussaan Venäjän. Ottelun ensimmäistä puolikasta hallitsi Suomi, mutta Venäjä nousi pelin lopussa tasoihin. Voittomaalikilpailussa sinivalkoinen joukkue oli parempi. Tässä joukkueenjohtaja Hannu Saintulan kattava raportti!

Turnauksen toisessa pelissä vastaan asettui luisteluvoimainen ja hyvällä henkilökohtaisella taidolla varustettu Venäjän joukkue. Venäjän joukkue oli esiintynyt tehokkaasti ensimmäisessä ottelussaan Kanadan Black-yhdistelmää vastaan, voittaen ottelun selkein numeroin 5-1. Suomi puolestaan voitti sunnuntaina Kanadan Valkoisen joukkueen 5-1.

Ensimmäinen erä aloitettiin vauhdikkaissa merkeissä, kummankin joukkueen pitäessä huikeaa vauhtia luistelussaan - paikalla olleet monet eri seurojen kykyjenetsijät ihastelivat ottelun tempoa ja siihen yhdistettyä henkilökohtaista taitoa. Kentällä esiintyi kiistatta useita ikäluokkansa tulevia huippupelaajia.

Suomen joukkueen vahva itseluottamus ja huolellinen kiekollinen pelaaminen rytmittivät pelinvirtauksia selkeästi joukkueemme eduksi ja pystyimme luomaan hyviä maalintekopaikkoja tasaisesti. Lisäksi keskialueen rohkea ja tiivis kiekoton viisikkopelaaminen vaikeutti vastustajan peruspelaamista ja esti venäläisten vahvaan luisteluun ja henkilökohtaiseen taitoon perustuvan kiekollisen haastamisen.

Suomen vahva kiekollinen pelaaminen tuotti tulosta ensimmäisen erän lopussa joukkueen viimeistellessä kaksi hienoa maalia, ensin ylivoimalla Otto Somppi Aapeli Räsäsen syötöstä 1-0 ja heti perään Markus Niemeläinen 2-0, syöttäjinä Riku Sihvonen ja Aapeli Räsänen.

Toinen erä oli hyvien maalintekopaikkojen osalta tasainen Suomen voittaessa ne 5-3, maalintekopelissä olimme kuitenkin vahvoja heti toisen erän alussa, Otto Sompin viimeistellessä ottelun toisen osumansa Kristian Vesalaisen ja Eetu Tuulolan vahvan esityön jälkeen. Ottelun puolivälissä venäläisten ottaessa jäähyjä joukkueemme viimeisteli hienon ylivoimaosuman maalintekijänä Jan Kluuskeri, Otto Mäkisen ja Janne Kuokkasen oivaltavien ratkaisuiden jälkeen.

4-0-tilanne ottelun puolivälissä kertoi ottelun luonteesta vähintään kaksi asiaa:
1. Suomen joukkueen pelaaminen oli ollut tehokasta ja jokainen pelaaja uskoi itseensä ja toteutti sovittua pelisuunnitelmaa,
2. Venäjän joukkue pystyi luomaan vaarallisia paikkoja ja ainoastaan maalivahtimme Leevi Laakson tasapainoinen pelaaminen esti venäläisten viimeistelyt kolmenkymmenen pelatun minuutin jälkeen.

Kahden kansainvälisen huippujoukkueen kohdatessa jokaisen pelaajan on syytä muistaa, että ottelun  kesto on kuusikymmentä minuuttia ja jokainen minuutti on mahdollisuus taitavien yksilöiden ollessa kentällä. Venäjän joukkue pelasi ottelun varsinaisen peliajan tehokkaasti ja pystyi tasoittamaan ottelun ajassa 59.59.

Jatkoaika kamppailtiin tasavahvasti ja maalittomasti joten edessä oli aina haastava voittomaalikilpailu.

Suomen joukkueen kolme ensimmäistä laukojaa eivät onnistuneet hyvistä yrityksistä huolimatta, mutta Leevi Laakson hyvä sijoittumispeli ja tilanteiden kylmäpäinen lukeminen piti huolen siitä, että Venäjän maalisarake osoitti myös nollaa kolmen laukojan jälkeen.

Joukkueen kapteeni Aapeli Räsänen asettui laukomaan neljäntenä pelaajana ja hoiti homman varmasti kotiin tekemällä ns. ”donskoit” ja Suomi otti kaksi tärkeää pistettä.

Tällainen kansainvälinen huipputurnaus on paljon muutakin kuin yksittäisten otteluiden sarja - matkustaminen aikavyöhykkeiden välillä, uudet olosuhteet, hotelliasuminen, vieraat areenat, uudet vastustajat ja moni muu muuttuja voi aiheuttaa monia haasteita nuoren kiekkoilijan mielessä ja toiminnassa. Suomen U17-joukkue  on ”matkalla” - välillä tarvotaan syvällä suossa ja joskus taas on Monacossa alla Ferrari - mutta matka jatkuu ja meillä on selkeä päämäärä...

Venäjä - Suomi 4-5 VL (0-2, 0-2, 4-0, 0-0, 0-1)
1. erä:
16.52 Otto Somppi (Aapeli Räsänen) 0-1 YV
18:50 Markus Niemeläinen (Riku Sihvonen, Aapeli Räsänen) 0-2
2. erä:
24.44 Otto Somppi (Kristian Vesalainen, Eetu Tuulola) 0-3
30.24 Jan Kluuskeri (Otto Mäkinen, Janne Kuokkanen) 0-4 YV
3. erä:
47.18 Mikhail Sergachyov 1-4
16.12 Nikita A. Popugayev 2-4 YV
57.54 Nikita O. Popugayev (Dmitri Sokolov) 3-4
59.59 Dmitri Sokolov 4-4
Jatkoaika:
-
Voittomaalikilpailu:
65.00 Aapeli Räsänen 4-5
 

 

Viimeksi muutettu tiistai, 04 marraskuu 2014 12:15

Etsi sivustolta