lauantai, 15 huhtikuu 2017 13:38

U16:n leijonapaidat valtasivat tshekkien olohuoneen - ”Sitkeyttä, voitontahtoa ja maalinteon laatua”

Kirjoittanut Arto Sihvonen
U16:n leijonapaidat valtasivat tshekkien olohuoneen - ”Sitkeyttä, voitontahtoa ja maalinteon laatua” Arto Sihvonen

Alle 16-vuotiaiden maajoukkue väänsi perjantaina 5-4-voiton (1-1, 2-1, 1-2, 0-0, 1-0) voiton kotijoukkue Tshekistä vaiherikkaassa ottelussa. Ottelu oli suomalaisille kova fyysinen testi, jossa korostuivat luistelu, kamppailupelaaminen ja vahva mailapaine puolin ja toisin.

Hyvä startti

Ottelu alkoi Suomen vahvalla liikkeellä ja hyvällä kiekollisella pelaamisella. Ottelun avausmaali oli Suomen 1-kentällisen käsialaa. Henri Nikkanen riisti kiekon puolustussiniviivalla, voitti vahvalla luistelulla tilaa keskialueella ja jakoi kiekon hyökkäyssiniviivan jälkeen oikeaan laitaan Leevi Aaltoselle, joka laukoi ensimmäisen illan kolmesta maalistaan komealla laukauksella tshekkimaalin oikeaan ylänurkkaan. Maali syntyi, kun erää oli pelattu 05.43.

Suomen johtomaalin jälkeen kotijoukkue Tshekki sai otteen omasta kiekollisesta pelaamisestaan ja maalintekopaikkoja syntyi tasaisesti kumpaankin kenttäpäätyyn. Tshekki hyödynsi oman hyvän vireensä tasoitusmaalin muodossa ajassa 14.14.

Toinen erä numerollisesti Suomen parasta tekemistä

Kauden aiemmissa otteluissa ovat toiset erät olleet haasteellisia Leijonanpennuille. Nyt tahti muuttui ja erä oli kenttätapahtumien ja maalien muodossa Suomen hallussa. Pelillisiä kauneusvirheitä olivat muutamat harhasyötöt erityisesti puolustusalueella.

Suomi siirtyi 2-1-johtoasemaan ajassa 27.47. Maalin laukoi siniviivalta Ville Heinola Veeti Miettisen aloitusvoiton ja Aku Rädyn syötön jälkeen. Tshekki pääsi tasoihin noin 10 minuutin kuluttua Suomen johtomaalista; maali syntyi Suomen kiekonmenetyksen seurauksena.

Erä päättyi kuitenkin iloisiin suomalaistunnelmiin, kun Leevi Aaltonen täräytti illan toisen maalinsa vain 39 sekuntia ennen erätaukoa. Ville Heinolan syöttämä kiekko lähti Leevin mailan lavasta täsmälleen samaan paikkaan kuin avausmaalissa, eli oikeaan ylänurkkaan putken alapuolelle. Suomi lähti näin ottelun päätöserään 3-2-johtoasemassa.

Sitkeys ja taistelutahto palkittiin

Tshekki otti päätöserän alussa ottelun ohjakset tiukasti haltuunsa ja teki reilun kuuden minuutin aikana kaksi maalia. Kotijoukkueen neljännessä maalissa kiekko ei missään vaiheessa ylittänyt maaliviivaa, mutta ottelun päätuomari hyväksyi maalin suomalaispelaajien voimakkaasta protestoinnista huolimatta.

Tilanne näytti Suomen kannalta huolestuttavalta, varsinkin kun kotijoukkue pääsi pelaamaan 4-3-ylivoimapeliä välittömästi johtomaalin jälkeen. Suomi sai lisää virtaa vastustajan ylivoimapelin nollaamisesta ja ote kääntyi jälleen leijonapaidoille.

Tshekki joutui ottelun viimeisen neljän minuutin aikana rikkomaan Suomen hyvää liikettä ja kiekollista pelaamista sääntöjen vastaisesti useaan kertaan, mutta tuomarin käsi nousi pystyyn jäähyn merkiksi ainoastaan yhden kerran. Tshekkipelaaja avasi jäähyaition oven ajassa 57.06, ja Leijonien 4-4-tasoitusmaali näki päivänvalon ajassa 57.44. Maalin viimeisteli Veeti Miettinen ja syöttöpisteen kirjautti itselleen Santeri Hatakka.

Jännittävä loppuhuipennus

Viiden minuutin mittainen jatkoaika pelattiin 3-3-periaatteella, joten jäällä oli reilusti tilaa. Suomi oli paremman liikkeen ansiosta lievästi niskan päällä, ja pystyi luomaan useita hyviä maalintekotilanteita. Tshekilläkin oli omat mahdollisuutensa, kun se rakensi jatkoajalla kaksi todella laadukasta maalipaikkaa.

Maalittoman jatkoajan jälkeen siirryttiin voittomaalikilpailuun, ja arvonnassa Tshekki valitsi itselleen ensimmäisen maalintekoyritysvuoron. Suomen maalivahti Tomas Keinänen oli kuitenkin erinomaisesti tehtäviensä tasalla ja pystyi pitämään maalinsa puhtaana.

Suomen joukkueesta ensimmäiseksi ampujaksi valittiin Leevi Aaltonen, ja Leevi painoi illan kolmannenkin osumansa täsmälleen samaan koloon, eli oikeaan ylänurkkaan. Leevi palkittiin ottelussa Suomen parhaana pelaajana.

Tshekin toinen ampuja onnistui  maalinteossa, ja Suomen toinen suorittaja oli Veeti Miettinen. Veeti hyödynsi tilaisuutensa laukomalla kiekon tarkasti tshekkivahdin längistä verkon perukoille. Suomen joukkueen voiton juhlinta alkoi, kun Tomas Keinänen nollasi Tshekin kolmannen ampujan.

Paljon hyvää, mutta myös jotain parannettavaa

Suomen joukkueen päävalmentaja Mika Marttila antoi ottelun jälkeen pelaajilleen tunnustusta mm. sitkeydestä ja voitontahdosta sekä maalintekopelin laadukkuudesta, joka tuli esille erityisesti laadukkaina laukauksina ja maalintekohalukkuutena. Toisaalta Marttila painotti puolustuspelaamisen osalta sitä, että  1- ja 2-alueiden puolustamiseen täytyy saada lisää tehokkuutta.

Turnaus jatkuu Suomen joukkueen osalta lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa kello 15 alkavalla ottelulla, jossa vastustajaksi luistelee avausottelussaan Ruotsin maalein 2-1 kaatanut Venäjä.

Kirjoittaja on U16:n joukkueenjohtaja.

Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen ohjelma, seuranta, tulokset ja tilastot

 

 

Olet nyt

Lisää U16-uutisia