sunnuntai, 12 helmikuu 2017 09:59

U16: Hurja taistelu ei aivan riittänyt - Tshekki vei viimeisen turnausottelun maalein 3-2

Kirjoittanut Arto Sihvonen
U16 joukkuekuvassa palkintojenjaon jälkeen. U16 joukkuekuvassa palkintojenjaon jälkeen. Arto Sihvonen

Alle 16-vuotiaiden maajoukkueen kauden päätapahtuma päättyi kovan taistelun ja hyvän peliesityksen jälkeen Tshekin voittoon maalein 2-3 (0-1,1-1,1-1). Niukka tappio tiesi samalla turnauksen piikkipaikan vaihtumista toiseen tilaan lopullisessa pistetaulukossa.

Suomi hallitsi, Tshekki teki maalin

Leijona-joukkue lähti jälleen kerran otteluun huolellisesti keskittyneenä ja valmistautuneena. Parin ensimmäisen minuutin tunnustelun jälkeen ote siirtyi Leijonanpennuille, ja Tshekin maalissa erinomaisesti pelanneen Jan Skorpikin ei tarvinnut olla työpaikallaan toimettomana.

Suomi pelasi kiekollista peliä selvästi Tshekkiä enemmän, ja pystyi avauserässä luomaan 7 maalintekopaikkaa, kun Tsekin vastaava lukema oli 4.

Tshekki pelasi odotetusti ja käänsi nopeasti peliä kohti Suomen kenttäpäätyä. 0-1-maali syntyi juuri tällaisesta tilanteesta keskialueen kiekonriiston tuloksena. Maalin syntyessä pelikello näytti aikaa 16.15.

Lisää virtaa tasoitusmaalista

Toisen erän ensimmäinen puolisko oli tasaista ja tarkkaa pelaamista, ja molemmilla joukkueilla oli omat mahdollisuutensa maalitilin kasvattamiseen.

Suomi hyödynsi mahdollisuutensa ylivoimapelissä ajassa 29.22. Maalin viimeisteli laatulaukauksella neliön keskeltä Aarne Intonen Veeti Miettisen ja Aku Rädyn esityöstä.

Tämän jälkeen Leijona-joukkue loi vielä loistavan maalintekopaikan Tshekin maalin eteen, kun erää oli pelattu noin 12 minuuttia. Maalia ei syntynyt, kun tshekkivahdin maila ilmestyi kuin tyhjästä Anton Lundellin jäälaukauksen eteen.

Erän viimeisillä minuuteilla astui onnetar mukaan kuviohin, tällä kertaa valitettavasti vastustajan eduksi. Suomen kenttäpäätyyn syntyi sinänsä vaaraton tilanne, joka päättyi siihen, että kiekko kimpoili korkeassa kaaressa Suomen maalivahdin Roope Taposen olkapään yli maaliin. Roope näki kiekon vasta siinä vaiheessa, kun se oli jo vierinyt maaliviivan yli.

Huippujännittävä loppu

Suomi joutui kolmannessa erässä hieman avaamaan peliään tappioaseman takia. Tshekki pääsi tästä syystä ottelun kahteen ensimmäiseen erään verrattuna hieman helpommin Suomen puolustusalueelle, ja pystyi samalla rakentamaan enemmän maalintekopaikkoja.

Tshekin yritys palkittiin ajassa 48.08 maalin muodossa. Maali oli kopio ottelun avausmaalista. Hyvässä vauhdissa ollut tshekkihyökkääjä ehti keskialueella ensimmäisenä irtokiekkoon, kuljetti sen Suomen alueelle ja pelasi poikittaissyötöllä maalintekopaikan joukkuetoverilleen.

Suomi ei kuitenkaan lannistunut 1-3-tappioasemasta, vaan vyörytti sinnikkäästi hyökkäyksiä Tshekin maalia kohti. Joukkueen päävalmentaja Mika Marttila komensi maalivahti Roope Taposen pois maalin suulta ajassa 57.46, kun aloitus oli tshekkien päädyssä. Suomen 6-5–miehitys tarvitsi vain 12 sekuntia aikaa vastustajan puolustuksen avaamiseen. Kaapo Kakko viimeisteli rebound-maalin ajassa 57.58 Veeti Miettisen ja Anton Lundellin pohjatyön jälkeen.

Ottelun viimeinen kaksiminuuttinen pelattiinkin Tshekin kenttäpäädyssä, kun Suomi myllytti yhden kenttäpelaajan ylivoimalla. Puoli minuuttia ennen ottelun loppua Suomelle vihellettiin erittäin kyseenalainen jäähy, mutta joukkue jatkoi pelaamista ilman maalivahtia. Kiekko saatiin vielä kerran Tshekin verkkoon, mutta valitettavasti sekunti loppusummerin jälkeen.

Turnaussijoitus ratkesi sääntöjen perusteella

Tasaisen turnauksen kaikki kolme kärkijoukkuetta Suomi, Venäjä ja Tshekki päätyivät kuuteen pisteeseen. Sääntöjen mukaan voittaja ratkaistiin näiden kolmen joukkueen keskinäisten otteluiden pistemäärän perusteella. Sääntöjen mukaan joukkueiden ollessa samassa pistemäärässä ratkaisu tapahtuu keskinäisten otteluiden maalieron perusteella.

Kaikki kolme kärkijoukkuetta saivat keskinäisistä otteluista kolme pistettä, mutta Venäjän maaliero oli 6-4, kun se oli Suomella 5-4. Näin Venäjä vei turnauksen voittopokaalin, vaikka Suomi voittikin keskinäisen ottelun. Tshekin maaliero oli tässä vertailussa 4-7, jolloin se jäi kolmannelle tilalle. Ruotsi jätettiin jumbosijalle ainoana pisteettömänä joukkueena.

Turnausjärjestäjät valitsivat turnauksen parhaan maalivahdin, puolustajan, hyökkääjän ja arvokkaimman pelaajan. Suomen joukkueelle tuli tunnustusta näissä valinnoissa, sillä Iivari Räsänen valittiin parhaaksi puolustajaksi ja Anton Lundell turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Parhaan maalivahdin palkinto meni Venäjän joukkueeseen ja Tshekin Adam Najman valittiin parhaaksi hyökkääjäksi.

Kirjoittaja on U16:n joukkueenjohtaja.

 

Leijona-pelaajia palkintoineen: MVP Anton Lundell (vas.), turnauksen kakkospokaalin vastaanottanut kapteeni Henri Nikkanen ja turnauksen paras puolustaja Iivari Räsänen.

Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen ohjelma, seuranta, tulokset ja tilastot

 

 

Olet nyt

Lisää U16-uutisia