perjantai, 10 helmikuu 2017 11:16

U16 otteluraportti: Kauden päätapahtumaan hieno avaus - Venäjä kaatui kotiturnauksessaan

Kirjoittanut Arto Sihvonen
Roope Taponen pohjusti torjunnoillaan Suomen voiton. Roope Taponen pohjusti torjunnoillaan Suomen voiton. Pasi Mennander

Alle 16-vuotiaiden maajoukkue otti vakuuttavan startin Novgorodissa pelattavaan neljän maan turnaukseen, kun isäntämaa Venäjä kaatui keskiviikkoiltana pelatussa ottelussa maalein 1-3 (0-1,1-1,0-1).

Ottelu, joka oli samalla turnauksen virallinen avausottelu, pääsi alkamaan Suomen vaatimuksesta myöhässä. Syynä ottelun myöhästymiseen oli se, että turnausjärjestäjien organisoima bussi saapui hakemaan Leijona-joukkuetta hotellilta selvästi sovitusta aikataulusta myöhässä.

Pelivalmius kohdallaan

Leijona-joukkueen pelivalmius oli heti ottelun alusta lähtien erinomaisella tasolla, vaikka ottelun edeltävät tapahtumat olivatkin melkoista säätämistä. Joukkueen fokus oli selvästi omassa pelissä ja omassa tekemisessä, ja se näkyi tasapanoisena ja oman pelitavan mukaisena pelaamisena jäällä.

Suomi otti ottelun ohjat haltuunsa heti ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Joukkueen suorittamisen tasosta kertoo hyvin se, että Venäjä ei saanut ensimmäisen 15 peliminuutin aikana kuin yhden selkeän maalintekopaikan.

Suomen 1-0-johtomaali syntyi erinomaisen hyökkäysalueen puolustuspelaamisen tuloksena, kun Suomen tehoketju Miettinen-Lundell-Räty paineisti vastustajaa hyökkäyspäässä, jonka seurauksena venäläispuolustaja joutui siirtämään kiekon keskialueelle. Veeti Miettinen katkaisi syötön hyökkäyssiniviivan tuntumassa, toi sen terävästi hyökkäysalueelle ja antoi millimetrintarkan poikkisyötön takatolpalle luistelleelle Aku Rädylle, joka sijoitti kiekon varmasti kotijoukkueen maalivahdin ohi.

Avauserässä maalintekopaikat kirjattiin Suomelle 8-2.

Molemmat joukkueet onnistuivat ylivoimalla

Toisen erän puolivälin kohdalla tuli Suomen joukkueelle jobinpostia, kun Antti Saarela loukkaantui päähän kohdistuneen taklauksen seurauksena. Antti poistui kaukalosta toisen erän jälkeen, ja hänen pelaamisensa perjantain Ruotsi-ottelussa on epävarmaa. Kotijoukkue sai taklauksen seurauksena 5+20 minuttin jäähyn.

Suomi rokotti Venäjää ylivoimalla ajassa 27.55. Iivari Räsänen laukoi viivalta kiekon neliön keskelle Anton Lundellille, joka ampui ensin tolppaan ja teki 2-0-johtomaalin oman laukauksensa reboundista.

Venäjän ainokainen maali syntyi niin ikään ylivoimalla, kun ottelun toista erää oli pelaamatta reilut viisi minuuttia. Kotijoukkue pystyi rakentamaan ylivoimapelin pohjan kautta Suomen maalille 3-2-tilanteen, ja venäläishyökkääjällä oli helppo tehtävä siirtää kiekko ohi Suomen mainiosti pelanneen maalivahdin Roope Taposen.

Toiseen erään mahtui myös kaksi epäselvää, mutta hylättyä suomalaismaalia. Toista hylätyistä maaleista tutkittiin tarkkaan kamerakuvista, vaikka asianmukaisia kameroita ei ollut käytössä. Toinen maaleista hylättiin, kun venäläispuolustaja työnsi Leijona-hyökkääjän Venäjän maalivahdin alueelle.

Jälleen kypsää pelaamista johtoasemassa

Nuorimmat Leijonat ovat pystyneet kauden aiemmissa turnauksissa järkevään pelaamiseen johtoasemassa, ja sama kypsyys tuli joukkueen pelissä esille Venäjä-ottelussakin. Kotijoukkue ei missään vaiheessa päätöserää päässyt pelin päälle niin, että Suomi olisi ollut ongelmissa. Tiivis viisikkopelaaminen molempiin suuntiin puudutti vastustajan kiekollisen pelin, joka näkyi kotijoukkueen avainpelaajien turhautumisena sekä joukkuepelin hajoamisena.

Turhautumisen seurauksena on yleensä aina jäähyily, ja niin kävi tässäkin ottelussa. Suomi kuittasi kotijoukkueen 2 minuutin rangaistuksen, kun päätöserää oli pelattu 5.40. Maali syntyi suoran hyökkäyksen päätteeksi Veeti Miettisen tarkalla rannelaukauksella. Maalin alusti ketjun keskushyökkääjä Anton Lundell.

Turnaus jatkuu perjantaina iltapäivällä ottelulla Ruotsia vastaan. Ruotsi hävisi avausottelunsa torstain iltapäiväpelissä Tshekkiä vastaan maalein 2-4, joten Leijonia vastaan luistelee varmasti ärsyyntynyt länsinaapuri.

Suomelle myöhässä alkanut ja päättynyt iltaottelu merkitsee lyhyttä valmistautumista Ruotsin kohtaamiseen. Joukkueen rutiineihin kuuluu mm. huolellinen lihashuolto, joten jäällä nähdään jälleen pelivalmis Leijonajoukkue, kun kiekko putoaa jäähän Novgorodin tasokkaassa jäähallissa kello 13:30 Suomen aikaa.

Kirjoittaja on U16:n joukkueenjohtaja.

• Ottelun tilastotapahtumat tulospalvelussa
Turnauksen ohjelma, seuranta, tulokset ja tilastot

 

 

Olet nyt

Lisää U16-uutisia