perjantai, 28 joulukuu 2012 00:02

N18: Suomella heikko MM-kenraali

Kirjoittanut Sari Tuunainen
N18: Suomella heikko MM-kenraali Sari Tuunainen

Suomen alle 18-vuotiaat tytöt viimeistelivät MM-kisakuntoaan kotikisoja varten Tshekkia vastaan Vierumäellä. Ottelu päättyi Tshekin 0-3 voittoon ja tyttöleijonien leirissä toivotaankin, että vanha klisee pitää tällä kertaa paikkansa: Huono kenraali tietää hyvää turnausta.

Ottelu ei alkanut Suomen kannalta parhaalla tavalla. Tshekki meni 0-1 johtoon ajassa 2:29, kun Dominika Vopravilova liu’utti kiekon ohi Suomen maalia vartioineen Kiira Laineen.

Suomi sisuuntui takaiskusta ja pääsi muutamaan kertaan laukomaan kohti vastustajan maalia. Ajassa 4:49 Suomen pyöritys tuottaa ylivoiman, jota kotijoukkue ei pysty kuitenkaan hyödyntämään. Myös Suomi joutuu alivoimalle erän puolessa välissä, mutta lukemat pysyvät tiukasti yhden maalin vierasjohdossa.

Suomen otteet paranivat ensimmäisen erän loppua kohden. Paras paikka avautui Sanni Hakalalle, joka pääsi keskeltä vapaaseen laukaisupaikkaan, mutta kiekko suuntautui maalin yli. Aivan erän lopulla molemmilla joukkueilla oli vielä paikkansa maalinedustan ruuhkista, mutta maaleja ei ennen taukovihellystä enää synny.

Tshekki karkasi toisessa erässä

Toinen erä alkoi tasaisesti, mutta maalintekoon pääsi jälleen vierasjoukkue Tshekki. Tereza Vanosova purjehti Suomen maalille ajassa 23:55 ja vei kiekon vastustamattomasti maaliin.

Edellistä maalia kuulutettiin vielä, kun Tsekki lisää johtonsa jo kolmeen maaliin. Suomi ei saanut kiekkoa pois maalinsa edustalta ja Klara Chmelova otti irtokiekon ja toimitti sen verkon perukoille.

Joukkueet vaihtoivat ottelun puolessa välissä maalivahdit. Suomen maalille luisteli Eveliina Suonpää ja hän joutuikin venymään jo toisessa erässä muutamaan torjuntaan.

Peli tasoittui ja Suomellakin oli paikkansa, mutta hyvistäkään paikoista kiekko ei mennyt millään sisään. Lisämaaleja ei toisessa erässä enää nähty ja viimeiseen erään jäi Suomelle kirittävää.

Kolmas erä maaliton

Kolmannen erän alussa nähtiin hyviä torjuntoja molempien joukkueiden maalivahdeilta. Ajassa 44:24 Tshekillä oli liian monta pelaajaa jäällä ja Suomi pääsi hakemaan kavennusta ylivoimalla. Suomi pelasi aktiivista ylivoimaa, mutta yritykset kilpistyivät Tshekkivahtiin.

Erä eteni tasaisissa merkeissä. Ajassa 53:13 Suomi sai jälleen ylivoiman. Kiekko oli kertaalleen jo maaliviivan tuntumassa maalivahdin patjojen alla, mutta maalia ei vihelletty. Tshekki otti tilanteen jälkeen heti aikalisän, mutta ei pystynyt silläkään katkaisemaan Suomen ylivoimapyöritystä. Maalitilanteita syntyi, mutta ratkaisut eivät olleet riittävän kylmäpäisiä ja tasakentällisin jatkettiin yhä 0-3-tilanteessa.

Lopussa Suomi pääsi yhä paremmin maalipaikkoihin. Muun muassa Vilma Tanskanen ajoi röyhkeästi läpi, mutta maalivahti torjui. Myös Emma Nuutinen väläytteli välillä vauhtiaan.

Suomi haki lopussa kavennusta myös ilman maalivahtia ja Sanni Hakala pääsi jälleen maalipaikkaan, mutta maalia ei syntynyt vieläkään. Takaa-ajo kuivui loppuhetkillä jäähyyn, jonka otti Jenna Suokko huitomisesta.

”Peli oli huonoa”

Ottelun jälkeen Suomen päävalmentaja Juuso Toivola oli luonnollisesti pettynyt, mutta ei turhia selitellyt heikkoa esitystä.

- Huonointa peliä ensimmäisen Finnkampen-pelin jälkeen. Joukkueen tekeminen on ollut hyvää, mutta peli oli huonoa tänään. Meidän täytyy syttyä pelaamaan, kuten harjoitellaan, totesi päävalmentaja Juuso Toivola tuoreeltaan ottelun jälkeen.

- Tämä oli ensimmäinen peli kisapaita päällä. Ehkä se näkyi tänään jännityksenä. Nyt on kaksi vaihtoehtoa, joko luovuttaa tai sisuuntua. Tiedän, että kaikki pelaajat valitsevat sisuuntumisen. Huomenna on uusi päivä ja pelit alkavat lauantaina, hän jatkoi.

Perjantaina Suomi luistelee jäälle ensimmäisiin virallisiin harjoituksiin ja lauantaina alkavat MM-ottelut. Ensimmäisenä Suomea vastaan luistelee Saksa. Suomen avausottelu alkaa lauantaina klo 15.30 Heinolan jäähallissa.

Olet nyt

Lisää Tyttöleijonien uutisia