maanantai, 25 toukokuu 2015 11:24

Rullakiekon MM-kisat // Jouni Aalto taistelee paikasta MM-kotikisoihin

Kirjoittanut Jukka Paananen
Rullakiekon SM-liigassa Jouni Aalto edustaa KooVeeta. Tavallista jääkiekkoa hän pelaa Nokian Pyryssä Suomi-sarjassa. Rullakiekon SM-liigassa Jouni Aalto edustaa KooVeeta. Tavallista jääkiekkoa hän pelaa Nokian Pyryssä Suomi-sarjassa. Pasi Mennander

Rullakiekon MM-kilpailut järjestetään Tampereella 5.-11.7.2015. Suomi lähtee kisoihin puolustavana maailmanmestarina hakemaan historiansa viidettä kultamitalia.

Leijonat-toimitus kyseli viideltä viime vuoden mestarijoukkueen pelaajalta heidän odotuksistaan kotikisoja kohtaan, ja hieman muutakin. Ensimmäisenä esittelyssä on 26-vuotias puolustaja Jouni Aalto.

Mikä on sinun tarinasi siitä, kuinka olet päätynyt rullakiekon pariin?

- Aloitin neljä vuotta sitten, ja tämä on nyt viides vuosi. Pelasin silloin Vaasan Sportissa, ja Mikko Pätsi oli silloin täällä KooVeessa maalissa. Hän houkutteli minut tänne kokeilemaan lajia.

- Ajattelin, että tämä on tällainen kiva kesäharrastus, mutta sitten sytyin lajiin, ja siitä tulikin vähän vakavampi homma.

- Pelit lähtivät heti alusta asti luistamaan, ja pääsin heti ensimmäisenä kesänä maajoukkueen mukaan. Sitä kautta oppi pelaamaan lajia vielä vähän paremmin. Pikku hiljaa laji muuttui muuksikin kuin pelkäksi kesäharrastukseksi.

Neljä täyttä vuotta rullakiekkoa takana, mikä lajissa kiehtoo pelaajaa?

- Tykkään jääkiekosta, ja laji on kuitenkin aika lähellä sitä. Tämä on ehkä vähän rennompi lajina kuin jääkiekko. Totta kai lajitreeninä rullakiekko on ehdottoman hyvä peli. Hienointa pelissä on ehkä se rentous verrattuna juuri jääkiekkoon.

- Rullakiekko on kuin jääkiekko, suurimpana erona on se, että luistimien pohjassa ei ole terää vaan rullat.

Mitkä ovat mielestäsi suurimmat pelilliset erot jääkiekkoon verrattuna?

- Rullakiekossa pitää olla vähän tarkkaavaisempi kiekon kanssa. Ei saa höntyillä yhtään. Sitten jos joku tekee kentällä virheen, niin vastustaja tekee äkkiä maalin. Rullakiekkoa pelataan neljällä neljää vastaan, niin se vaikuttaa aika paljon.

- Jotkut meidän pelit ovat vähän hidastempoisempia, mutta siihen vaikuttaa vauhti, ja se kun ei saa taklata. Se korvaantuu kuitenkin taidolla pelissä.

Laji on Suomessa toistaiseksi melko tuntematon. Kenelle suosittelisit rullakiekkoa harrastuksena?

- Ihan kaikille, jotka tykkäävät pallopeleistä. Tietysti auttaa, jos on taustaa jääkiekon puolelta ja osaa luistella. Minun mielestä laji sopii kaikille, Suomestakin löytyy eritasoisia sarjoja. Eli heti ei tarvitse lähteä tavoittelemaan korkeinta sarjaa eli SM-liigaa. Rullakiekko on hauska pallopeli, ja saa olla kavereiden kanssa.

Tänä kesänä pelataan rullakiekon maailmanmestaruuskilpailut Tampereella. Minkälainen kisapaikka Tampere on mielestäsi?

- Hienoa, että Tampereella pelataan. Tampereelta löytyy kuitenkin kolme rullakiekkojoukkuetta. Ja itsekin siellä finaaleita pelanneena tiedän, että sieltä löytyy yleisöä, ja tunnelma on huipussaan. Ja tietenkin, jos Suomi menestyy nyt kotikisoissa niin uskon, että se tuo lajille lisää tunnettavuutta.

Minkälaiset ovat henkilökohtaiset odotukset kotikisoilta?

- Pelaan varmasti puolustavaa roolia. Samantyylistä kuin seuratasolla, alivoimaa pelaan varmasti paljon. Katsotaan nyt kuitenkin rauhassa miten tässä pelit menee, ja sen näkee sitten siellä kisoissa jos sinne pääsee.

Viime vuoden mestaruus on varmasti paras kisamuisto, mutta minkälainen turnaus oli kokonaisuudessaan?

- Turnaus leireineen oli todella mukava kokemus. Pelit rullasivat tosi hyvin niin, että voitettiin kaikki pelit ja kruununa oli vielä se kulta.

Kotikisat ovat hyvä paikka tuoda rullakiekkoa kansan tietoisuuteen. Minkä takia suomalaisten pitäisi tulla seuraamaan MM-kilpailuja paikan päälle?

- Tämä on nopea peli, ja mukana on paljon huippupelaajia. Peli on viihdyttävää ja toivon, että ihmiset löytävät hallille. Tämä on kuitenkin joukkuepeli, ja Suomea edustetaan.

Kirjoittaja on työharjoittelussa Suomen Jääkiekkoliitossa.

 

2015 Rullakiekon MM-kisat pelataan Tampereella 5.-11. heinäkuuta. Edulliset pääsyliput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa, myyntipisteissä ja R-kioskeissa ympäri maan. Turnausaikana pääsylippuja saa myös Hakametsän lipunmyyntipisteestä, joka avautuu ottelupäivinä tuntia ennen ensimmäisen ottelun alkua.