lauantai, 13 huhtikuu 2019 20:45

Suomi historiallisesti naisten MM-finaaliin!

Kirjoittanut Siiri Markkanen
Suomi juhlii! Suomi juhlii! Matti Nenonen

"Voita oikeat pelit", sanotaan. Suomen ja Kanadan kohtaaminen alkulohkossa oli enää pelkkä muisto vain, kun maat asettuivat uudestaan vastakkain lauantain välierässä.

Kanada pääsi tasaisen ja rauhallisen alun jälkeen viemään mustapaidat vaarattoman näköisestä tilanteesta 1-0-johtoon vain kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Kanadan avausosumasta vastasi Jamie Rattray, joka pääsi ujuttamaan hitaasti lipuvan kiekon ohi Noora Rädyn

Kanadakos innostui aikaisesta johtomaalistaan ja pyörittikin peliä Suomen päässä kuin ylivoimalla konsanaan. Vastustajan hyvien otteiden seurauksena Suomi joutuikin rikkomaan peliään ja Kanada pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Naisleijonat kuitenkin selvitti alivoimansa tyylikkäästi ja taistelu sytyttikin kotiyleisön, laineiden lähtiessä kiertämään ympäri hallia. Suomi selvitti myös toisen alivoimatilanteen hieman myöhemmin ja pääsi jopa pitämään kiekkoa hyökkäysalueella pidemmän aikaa. 

Avauserän loppupuolella Naisleijonat sai vuorostaan kokeilla omaa ylivoimaansa, eikä kisaisäntä tätä tilaisuuttaan tuhlannut. Puolustaja Ronja Savolainen ohjasi kiekon ohi Shannon Szabadosin kapteeni Jenni Hiirikosken laukauksesta. Tärkeä 1-1-tasoitusosuma viimeistään sytytti Espoon Metro Areenan hornankattilan! Halli tosin hiljeni aivan avauserän lopussa hetkeksi, kun Kanadan Blayre Turnbull törmäsi päin laitaa ja lyyhistyi jäälle, josta hänet talutettiin kuitenkin takaisin vaihtoaitioon. 

Toinen erä alkoi runsaiden jäähyjen merkeissä. Suomi sai heti erän alkuun uuden ylivoimamahdollisuuden, mutta tällä kertaa tuloksetta. Saman tien Kanadan tullessa taas täysilukuiseksi, Naisleijonat joutui vuorostaan peräti kahden naisen alivoimalle Minnamari Tuomisen ja Riikka Sallisen ottaessa jäähyt kymmenen sekunnin sisään. Suomi kuitenkin selvitti nämä äärimmäisen tärkeät jäähyt ja sytytti sisukkaalla taistelullaan nelituhatpäisen kotiyleisön entisestään hurjempiin kannustuksiin. 

Joukkueet jatkoivat jäähylinjalla ja Kanadan ollessa vuorostaan alivoimalla, kapteeni Hiirikoski huudatti kotiyleisöä vieden Suomen 2-1-johtoon täysin samanlaisella kuviolla, mistä myös avausosuma syntyi. 

Iloa ei kuitenkaa kauaa kestänyt, kun vain minuuttia myöhemmin Kanada tasoitti ottelun Loren Gabelin osumalla. Kanadalaishyökkääjä unohtui vapaaksi maalinkulmalle, eikä hän erehtynyt tyhjästä maalista. Kanada sai tasoituksensa jälkeen lisävirtaa peliinsä ja aloittikin jälleen oman pyörityksensä. 

Seuraavasta maalista vastasi siitä huolimatta kuitenkin isäntämaa Suomi. Susanna Tapani huudatti kotiyleisöä kolmannen kerran, vieden Naisleijonat 3-2-johtoon toisen erän lopussa Nelli Laitisen ja Michelle Karvisen syötöistä. Vastaavasti tästä innostuen Suomi sai momentumin päälle ja mm. Noora Tulus sekä Linda Välimäki saivat omat tilaisuutensa lisätä kisaisäntien johtoa. Välieräkamppailun päätöserään lähdettiin huikean jännittävistä Suomen 3-2-johtoasemista. 

Päätöserää kerettiin pelata vauhdikkaasti ja tasaisesti ottelun viimeiselle kymmenminuuttiselle asti, kun kotiyleisöä ja joukkueita jännitettiin toden teolla, kun Kanadan mahdollista tasoitusmaalia lähdettiin tarkastamaan puhelimeen. Tilannetta tarkasteltiin ja päätöstä odoteltiin pitkän aikaa. Maalia ei kuitenkaan hyväksytty ja tästäkös riehakas kotiyleisö innostui entisestään tuulettamaan, kuin omiensa maalia konsanaan. 

Kanada ei kuitenkaan luovuttanut vaan painoi päälle kaikin voimin, mikä pakottikin Suomen ottamaan aikalisän kuusi minuuttia ennen päätössummeria. Vaahteranlehtipaitojen kovasta takaa-ajosta ja yrityksestä huolimatta Savolainen pääsi tuikkaamaan illan toisen osumansa tyhjään maaliin. 

Loppu puoliminuuttinen oli historiaa, kirjaimellisesti. Suomen 4-2-voitto merkitsi nimittäin sitä, että Suomi voitti Kanadan ensimmäistä kertaa välierissä ja Suomi on näin ollen ensimmäinen eurooppalainen maa naisten MM-kisojen loppuottelussa. Sinivalkoisten tuuletukset sekä katsomossa että jäällä olivatkin sen mukaiset, mutta jäällä nähtiin myös paljon liikutuksen kyyneleitä. 

 

Suomen ottelut jatkuvat sunnuntaina, kun MM-finaalissa asettuu vastaan illan välierän voittaja, USA tai Venäjä. Finaali alkaa klo 20, pronssiottelu klo 16. Finaalipäivä on tällä hetkellä myyty loppuun, mutta paikkoja vapautuu sunnuntaina pronssiottelun jälkeen Kanadalle varatusta kiintiöstä. Liput myy Ticketmaster. Myös muutama aitio on edelleen vapaana finaalipäivälle, näitä voi kysyä osoitteesta myynti.metroareena@restel.fi

Olet nyt

Lisää kotikisauutisiaNaisten maailmanmestaruudesta pelattiin 4.-14.4.2019 Espoossa.


Kisaviestinnässä käytimme hashtageja #Naisleijonat #Leijonat #MMkisat #Kotikisat #Espoo2019 #WomensWorlds


LOHKOJAKO:
Alkulohko A:

Kanada
Suomi
Sveitsi
USA
Venäjä

Alkulohko B:
Japani
Ranska
Ruotsi
Saksa
Tshekki


SUOMEN OTTELUT:
Alkulohko:

To 04.04. 19:30
Suomi 2–6 USA
La 06.04. 16:00
Venäjä 0–4 Suomi
Ma 08.04. 16:00
Suomi 6–2 Sveitsi
Ti 09.04. 19:30
Kanada 6–1 Suomi
Puolivälierät:
To 11.04. 19:30
Suomi 31 Tshekki
Välierät: La 13.04.
16:00 Kanada 2–4 Suomi
20:00 USA 8–0 Venäjä
Mitaliottelut: Su 14.04.
16:00 Pronssiottelu:
Kanada 7–0 Venäjä
20:00 Loppuottelu
USA 2–1 VL Suomi


MM-KISOJEN KOKO OTTELUOHJELMA


KISALIPUT MYY TICKETMASTER


IIHF:N VIRALLISET MM-KISASIVUT


MM-JOUKKUEEN ESITTELYVIDEO


SUOMEN MM-JOUKKUE

Pelaajaesittely avautuu nimeä klikkaamalla.

Maalivahdit:
1 Suonpää Eveliina
31 Silvonen Jenna
41 Räty Noora

Puolustajat:
2 Rahunen Isa
4 Lindstedt Rosa
6 Hiirikoski Jenni
7 Laitinen Nelli
8 Viitasuo Ella
15 Tuominen Minnamari
88 Savolainen Ronja

Hyökkääjät:
9 Hovi Venla
10 Välimäki Linda
11 Rajahuhta Annina
12 Holopainen Elisa
13 Sallinen Riikka
19 Nieminen Petra
22 Nuutinen Emma
23 Hakala Sanni
24 Tulus Noora
25 Vainikka Viivi
33 Karvinen Michelle
61 Niskanen Tanja
77 Tapani Susanna


HSL KYYDITSEE KISAPAIKALLE
Katso aikataulut
Lataa sovellus


8 VINKKIÄ KISAVIERAALLE


 

MM-kisojen valmentajapeli

Tervetuloa MM-kisoihin!