sunnuntai, 07 huhtikuu 2019 12:57

MM-kisojen tuomari Jenni Heikkinen: ”Halu kehittyä on yksi tuomarin tärkeimmistä ominaisuuksista”

Kirjoittanut Sari Luhanka
Jenni Heikkinen Jenni Heikkinen Mika Kylmäniemi

Jenni Heikkinen on yksi Naisten MM-kisojen neljästä suomalaistuomarista. Yhteensä kisoissa viheltää 22 naista (12 päätuomaria ja 10 linjatuomaria).

Tuomarit näihin kisoihin tulevat Itävallasta, Japanista, Kanadasta, Ruotsista, Saksasta, Suomesta, Slovakiasta, Sloveniasta, Sveitsistä, Tsekistä, USA:sta ja Venäjältä. Tuomareita on siis muistakin kuin turnauksessa pelaavista maista. 

Tuomareiden rooli on samanlainen niin arvokisoissa kuin kansallisissa peleissä Suomessa. Peli ja pelaajat ovat aina keskiössä ja tuomarien tehtävä on huolehtia, että peli pysyy turvallisena ja sääntöjen mukaisena. 

Tuomarit kansainvälisiin arvokisoihin nimeää kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF). Pätevöityäkseen viheltämään arvokisoissa on tuomarilla oltava kokemusta ja näyttöä hyvin sujuneista kansallisista peleistä. Jenni on aloittanut tuomaroinnin vuonna 2007 eli hänellä on menossa jo 12. kausi. Jenni päätyi tuomariuralle oman jääkiekkouran päätyttyä ja silloisen tuomarikouluttajana toimineen poikaystävän, nykyisen aviomiehen, houkuteltua hänet tuomarikurssille. Naisille ei ole erillisiä tuomarointikursseja, samojen peruskurssien kautta aloitetaan miesten kanssa. Koulutus etenee oman asenteen ja taitojen mukaan. Jääkiekkoliiton koulutusturnauksiin hakemalla on mahdollisuus jatkokehittymiseen ja näyttöjen antamiseen. Hyvin menneiden pelien jälkeen tuomarit pääsevät etenemään korkeammille tasoille ja saavat mahdollisuuksia myös kansainvälisiin otteluihin. 

Kehittyäkseen ja lisäkokemusta saadakseen monet naistuomarit viheltävät poikien ja miesten peleissä. Naisten pelien lisäksi Jenni on tuomaroinut jo muutaman vuoden Nuorten SM-liigassa, ja tänä vuonna hän aloitti myös Mestiksessä linjatuomarina. Naisten arvokisoissa Jenni on tuomaroinut jo useamman kerran, viime vuonna hän osallistui myös Pyeongchangin olympialaisiin Etelä-Koreassa. 

Eri maissa saattaa olla hieman eri toimintatapoja, joten eri kansallisuutta olevat tuomarit valmistautuvat otteluihin hyvissä ajoin keskustelemalla pelin linjauksista ja sopimalla kunkin tuomarin vastuualueista. Tuomareille arvokisat ovat myös näytönpaikkoja tulevia vuosia varten, ja kisoissa jokainen peli on yhtä tärkeä. 

Jenni kertoo, että halu kehittyä on ehkä kaikkein tärkein ominaisuus tuomarille.

– Tässä hommassa ei voi olla koskaan valmis, eikä täydellistä peliä tule, Jenni kertoo.

Tuomarin pitää haastaa itsensä joka pelissä. Tuomarilla pitää tietysti olla myös hyvä kunto, erityyppinen kuin peliä pelaavilla jääkiekkoilijoilla, jotka pelaavat täysillä ja ottavat ”spurtteja” vaihto kerrallaan. 

Tuomari on jäällä koko pelin ajan, joten heiltä vaaditaan kestävyyskuntoa. Jos kunto ei riitä ja tuomari väsyy, kärsii keskittyminen ja virheiden mahdollisuus kasvaa. Pelissä tulleen virheen nollaaminen onkin yksi vaikeimmista asioista. Pelin pitää jatkua ja ajatuksen pysyä kirkkaana mahdollisen virheen jälkeenkin. Tämä myös kertoo Jennin mukaan hyvin tuomarin kyvyistä ja taidoista.
– Itse olen pyrkinyt kehittämään erityisesti tätä ja teen edelleen jatkuvasti töitä sen eteen. 

Kansainvälisissä arvokisoissa on myös tuomareiden kielitaidolla luonnollisesti suuri merkitys. Tuomareiden yhteinen kieli on englanti, jota Jennikin on päässyt tuomarointivuosiensa aikana kehittämään. Joukkueita on MM-kisoissa kymmenestä eri maasta ja pelaajat puhuvat vähintään yhdeksää eri kieltä. Kaikki pelaajat eivät puhu sujuvaa englantia, mikä voi tuomarin näkökulmasta olla välillä ihan hyväkin. 

Tuomareilla on kisoissa kahdenlaisia rooleja. Pelissä viheltävien lisäksi on niin sanottuja varalla olevia eli stand by -tuomareita. He katsovat alkulämmittelyt, tarkistavat joukkueiden kokoonpanojen täsmäävän, auttavat tuomareita olemaan ajoissa jäällä sekä tukevat taustalla jäällä viheltäviä tuomareita, jotta he pystyvät keskittymään peliin jäällä. Tuomareilla on myös omat valmentajat. MM-kisojen tuomarointivuorot nimetään aina päivä kerrallaan, joten tuomarit eivät tiedä kisojen ohjelmaansa ennakolta. 

MM-kisojen ajan tuomarit voivat keskittyä pelkästään peleihin ja niihin valmistautumiseen. Joukkueita, pelaajia ja heidän toimintatapojaan oppii tuntemaan nopeammin, kun on itse koko ajan läsnä. Suomessa kauden aikana Jenni viheltää viikossa eri sarjoja, käy päivisin töissä ja huolehtii perheen arjesta, joten valmistautuminen peleihin on erilaista. 

Jenni näkee kotikisojen merkityksen tärkeänä erityisesti suomalaisen naiskiekkoilun näkyvyyden kannalta. Arvokisoissa hän viheltää kaikki pelit samalla tavalla, eikä joukkueiden kansallisuus vaikuta.
– On ollut mahtavaa nähdä miten hyvin MM-kisat ja naisten jääkiekko näkyvät katukuvassa, mediassa ja somessa. Kisat edistävät hienosti naisten jääkiekon asemaa ja sitä kautta saadaan varmasti lisää harrastajia ja faneja lajin pariin. Omalta osaltani toivon pystyväni viheltämään mahdollisimman kauan, kisoissa pyrin nauttimaan kokemuksesta ja viheltämään mahdollisimman hyvin eteen tulevat pelit.

Olet nyt

Lisää kotikisauutisiaNaisten maailmanmestaruudesta pelattiin 4.-14.4.2019 Espoossa.


Kisaviestinnässä käytimme hashtageja #Naisleijonat #Leijonat #MMkisat #Kotikisat #Espoo2019 #WomensWorlds


LOHKOJAKO:
Alkulohko A:

Kanada
Suomi
Sveitsi
USA
Venäjä

Alkulohko B:
Japani
Ranska
Ruotsi
Saksa
Tshekki


SUOMEN OTTELUT:
Alkulohko:

To 04.04. 19:30
Suomi 2–6 USA
La 06.04. 16:00
Venäjä 0–4 Suomi
Ma 08.04. 16:00
Suomi 6–2 Sveitsi
Ti 09.04. 19:30
Kanada 6–1 Suomi
Puolivälierät:
To 11.04. 19:30
Suomi 31 Tshekki
Välierät: La 13.04.
16:00 Kanada 2–4 Suomi
20:00 USA 8–0 Venäjä
Mitaliottelut: Su 14.04.
16:00 Pronssiottelu:
Kanada 7–0 Venäjä
20:00 Loppuottelu
USA 2–1 VL Suomi


MM-KISOJEN KOKO OTTELUOHJELMA


KISALIPUT MYY TICKETMASTER


IIHF:N VIRALLISET MM-KISASIVUT


MM-JOUKKUEEN ESITTELYVIDEO


SUOMEN MM-JOUKKUE

Pelaajaesittely avautuu nimeä klikkaamalla.

Maalivahdit:
1 Suonpää Eveliina
31 Silvonen Jenna
41 Räty Noora

Puolustajat:
2 Rahunen Isa
4 Lindstedt Rosa
6 Hiirikoski Jenni
7 Laitinen Nelli
8 Viitasuo Ella
15 Tuominen Minnamari
88 Savolainen Ronja

Hyökkääjät:
9 Hovi Venla
10 Välimäki Linda
11 Rajahuhta Annina
12 Holopainen Elisa
13 Sallinen Riikka
19 Nieminen Petra
22 Nuutinen Emma
23 Hakala Sanni
24 Tulus Noora
25 Vainikka Viivi
33 Karvinen Michelle
61 Niskanen Tanja
77 Tapani Susanna


HSL KYYDITSEE KISAPAIKALLE
Katso aikataulut
Lataa sovellus


8 VINKKIÄ KISAVIERAALLE


 

MM-kisojen valmentajapeli

Tervetuloa MM-kisoihin!

Naisleijonien ohjelma 2020-21

11.-15.6.2020:
Jää- ja testileiri, Vierumäki

27.-31.7.2020:
Jää- ja otteluleiri, Vierumäki

Kauden muut tapahtumat vahvistetaan elokuussa.