keskiviikko, 13 helmikuu 2019 14:36

Naisleijonien taiturihyökkääjä Susanna Tapani odottaa jo MM-kotikisoja – ”Nyt olis meidän tsänssi”

Kirjoittanut Leeni Pellinen
Susanna Tapani Susanna Tapani Pasi Mennander

Naisten Liigan nousijajoukkue Turun Palloseuran riveissä kiekkoileva, Naisleijonien kantaviin voimiin kuuluva, monipuolinen palloilutaituri Susanna Tapani odottaa innolla MM-kotikisoja. 

Kausi sarjanousijan riveissä on Tapanin mukaan ollut vuoristorataa. Tosin se oli odotettavissa, sillä turkulaiset ovat ensimmäistä kertaa mukana Naisten liigassa. 

-Alkushokista kun päästiin, niin lähti aika hyväkin nousu siitä. Voitettiin kovia joukkueita ja pystyttiin haastamaan ketä joukkueita vaan. Loukkaantumiset rasittivat joukkuetta syksyn aikana ja se totta kai vaikutti myös tulokseen. Nyt sitten taistellaan kovasti, ettei jouduta karsimaan, Tapani kuvaili joukkueensa kautta.

Tapanin kannalta oman mausteensa pelaamiseen tuo se, että hän ei harjoittele naisten joukkueen kanssa, joten pelikuvioita on sovittava taululla ennen otteluja. Hän on tyytyväinen siihen, että hänelle on järjestynyt hyvä treenipaketti TPS:n juniorijoukkueiden kanssa. 

-Olen treenannut koko kauden jätkien kanssa Impivaaran jäähallissa. Mut on otettu hyvin vastaan täällä ja olen myös päässyt hyvin myös naisten joukkueeseen mukaan. Mulle on rakennettu hyvä kokonaisuus, että tulee paljon hyviä treenejä, TPS A- ja B-junioreiden mukana treenaava Tapani taustoitti. 

Lapsuudesta asti monipuolisesti eri palloilulajeja pelannut Tapani pelaa edelleen päälajeinaan sekä jääkiekkoa että ringetteä. Hän toivoo, että pystyy esikuvana viestittämään nuorille monipuolisen urheilemisen merkitystä ja sitä, että lajivalintaa ei tarvitsisi tehdä liian nuorena. 

-Monipuolinen tausta auttaa pelikäsitykseen. Mielestäni opin nopeasti eri pelityylejä, vaikka aloitin jääkiekkoilun vasta myöhemmin. Monipuolinen treenaaminen näkyy, sillä hahmotan oman kroppani ja pystyn käyttämään sitä hyödyksi. 

Tapanin kautta on varjostanut pitkä loukkaantuminen, joka piti taiturin pitkään sivussa. Hän palasi TPS:n riveihin joulun jälkeen ja on palautumassa pikkuhiljaa täyteen iskuun. Tulevien MM-kotikisojen suhteen Tapani on varma, että vamma on silloin taaksejäänyttä elämää, ja hän on täydessä iskussa Espoon koitoksissa. 

-Kesän treenasin kovaa ja tuntui, että olin parhaimmassa kunnossa ikinä. Loukkaantuminen hiukan hidasti tätä hommaa, mutta oon pystynyt treenaamaan eri juttuja ja kääntämään tämänkin positiiviseksi. Parempaan suuntaan ollaan menossa. Toivutaan nopeasti ja kotikisoihin mennessä hyvinkin, Tapani lupasi päättäväisesti.  

25-vuotias Tapani ei koskaan pikkutyttönä haaveillut maajoukkueesta, kun hän aloitti lajin sen verran myöhään. Ensimmäinen maajoukkue kutsu tuli naiselle itselleenkin hieman yllätyksenä. Maajoukkueesta on kuitenkin muodostunut hänelle tärkeä, ja hän antaa arvoa sille, kuinka paljon oppia maajoukkueesta on tarttunut uran varrella mukaan. 

-Maajoukkue on tuonut sellaisen tavoitteellisuuden ja olen kasvanut urheilijana. Se on kuitenkin niin ammattimaista touhua, että on nähnyt sen, että pitää pitää tehdä, että voi sanoa olevansa huippu-urheilija. Maajoukkue tuntuu ihan omalta joukkueelta, kun on niin pitkään ollut siellä. Itselle se on ollut todella tärkeä, mietti TPS junioreissa tyttökiekon kehittäjänä työskentelevä Tapani. 

Huhtikuun MM-kotikisat ovat toimineet viime talven olympialaisten jälkeen Tapanin suurena motivaattorina. Tapani naureskelee, että kisat ovat mielessä lähes koko ajan, vaikka yrittää työntää sitä ajatusta syrjään. 

-Kaikki mitä teen arjessa nyt, tähtää niitä kisoja kohti. On se tällä hetkellä isoin tavoite itselle. En ole koskaan pelannut kotikisoja jääkiekossa. Niissä on aina vaan joku ekstrajuttu. Perhe ja ystävät katsomossa. Toivotaan, että tulee paljon yleisöä, Ringetessä kaksi MM-kultaa kotikisoissa urallaan voittanut Tapani heittää toiveen kiekkoyleisön suuntaan. 

Tapani uskoo myös omiinsa, sillä nyt jos koskaan olisi hieno tilaisuus ottaa seuraava askel Naisleijonien kanssa, ja kotiyleisön edessä napata finaalipaikka. 

-Nyt olis kyllä hyvä tilaisuus. Ei meillä ole ikinä ollut näin hyvää joukkuetta. Valmentaja on sanonut, että ei tule vähään aikaan olemaankaan. Nyt olisi meidän tsänssi, Tapani päätti. 

Olet nyt

Lisää Naisleijonien uutisia