perjantai, 25 helmikuu 2011 19:45

Pohjola-leireillä tärkeät tavoitteet

Kirjoittanut

leijonaluola-0049.jpg
Sunnuntaina käynnistyvä Pohjola-leiri ja myöhemmin keskiviikkona alkava Huippu-Pohjola -leiri muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jonka perimmäisenä tarkoituksena on kartoittaa kauden ensimmäinen alle 16-vuotiaiden maajoukkueen kokoonpano.


- Alueellisten kartoitustapahtumien kautta kaikilta kahdeksalta alueelta valikoituu Huippu-Pohjola -leirille lahjakkaimmat pelaajat, joista 102 parasta saavat ensikosketuksen maajoukkuetoimintaan leirillä. Näistä pelaajista valitaan lopulta 44 maajoukkue-ehdokasta, joista kesällä suoritettavien testien jälkeen muodostetaan ensimmäinen alle 16-vuotiaiden maajoukkue, Suomen Jääkiekkoliiton urheilutoimenjohtaja Timo Bäckman kertoo.

- Ensimmäisen maaottelunsa joukkue pelaa normaalisti lokakuussa, yleensä vastustajana on ollut Saksa. Tulevana kesänä ensimmäiset maaottelut pelataan poikkeuksellisesti jo elokuussa Vierumäellä Itävaltaa vastaan.

Pohjola-leirillä nuoret saavat tuntumaa myös pelaajien taitotasoon valtakunnallisesti, mikä antaa heille vuoden "ylimääräistä" aikaa valmistautua henkisesti ja fyysisesti varsinaiseen Huippu-Pohjolaan.

Suurin järjestelmätason mullistus nykyisen Huippu-Pohjola -leirin suhteen on se, että pelaajat on valittu ilman mitään alueellisia kiintiöitä. Ikäluokan tulevien maajoukkuevalmentajien johdolla on valittu 102 Suomen tämän hetken parasta pelaajaa, jotka sekoitetaan kuuteen joukkueeseen asuinpaikkaan tai kotiseuraan katsomatta. Huippu-Pohjola -leirin pääteemoina ovat peli, luonne, luistelu sekä maajoukkuetoimintojen opettelu.

Pohjola-leiri valmentaa Huippu-Pohjolaan

Huippu-Pohjola -leiriä edeltää vuotta nuoremman ikäluokan Pohjola-leiri, joka järjestetään nykymuodossaan nyt toista kertaa. Huippu-Pohjola -leiristä poiketen nuoremman ikäluokan leirillä ei ole pelkästään kilpailullisia lähtökohtia, vaan yhtenä tärkeänä arvona pidetään myös eri puolilta Suomea saapuvien nuorten sosiaalista kehittymistä.

- Ajatuksena on ottaa pelaajat ja valmentajat "haltuun" jo vuotta aiemmin. Pohjola-leirillä nuoret saavat tuntumaa myös pelaajien taitotasoon valtakunnallisesti, mikä antaa heille vuoden "ylimääräistä" aikaa valmistautua henkisesti ja fyysisesti varsinaiseen Huippu-Pohjolaan, Bäckman summaa.

Pohjola-leirin pääteemoina ovat lajitekniset taidot, pelin perusteet ja urheilijaksi kasvaminen. 

- Pohjola-leirillä ei tehdä minkäänlaisia valintoja, vaan tärkeintä on antaa pelaajille hyviä kokemuksia jääkiekosta ja maajoukkuetoiminnasta.

Huippu-Pohjola vuosi vuodelta

Mikä oli Huippu-Pohjola?

Jääkiekkoliiton Pohjola-leiri järjestettiin vuosina 2010-2015 kaksiosaisena. Ns. pääleiri, nimeltään Huippu-Pohjola, kokosi Vierumäelle leirivuonna 15 vuotta täyttäneiden poikien ikäluokan parhaimmiston. Ennen Huippu-Pohjolaa järjestettiin Pohjola-leirin (tai "koulutus-Pohjolan) nimellä leiri vuotta nuoremmille. Huippu-Pohjola oli näistä kahdesta leiristä se, joka jatkoi 1960-luvun alussa käynnistyneen talvisuurleirin traditiota.

Etsi sivustolta