lauantai, 10 marraskuu 2018 12:44

Pelikaverit muistelevat Kimmo Timosta: ”Yritettiin pojalle Turun murretta opettaa”

Kirjoittanut Joni Hildén
KUNNIOITUS
Pelikaverit muistelevat Kimmo Timosta: ”Yritettiin pojalle Turun murretta opettaa” Matti Nenonen

Lauantaina juhlistetaan Jääkiekkoleijona 251:n Kimmo Timosen huikeaa uraa. Urallansa Stanley Cupin Chicago Blackhawksin riveissä keväällä 2015 voittaneen Timosen leijonapaita nostetaan Hartwall Arenan kattoon ennen Suomen ja Tshekin välistä kamppailua.

Miehen liigaura alkoi syksyllä 1991 Kuopiossa KalPan riveissä. Nuori Timonen astui KalPan pukukoppiin, jossa pelasi vuotta aiemmin edustusjoukkueeseen tiensä raivannut Sami Kapanen.

- Hän oli nuorella iällä jo melko valveutunut ja semmoinen poikkeuksellisen tasapainoinen suorittaja. Kyllä hänellä jo nuorella iällä oli sellaista fyysistä valmiutta, jos puhutaan siitä, että on pienikokoinen, niin mielestäni hän on aina ollut positiivisella tavalla raskasrakenteinen, vahva jalkainen ja voimakas pelaaja. Siksi hän on jo nuorella iällä pystynyt miesten pelejä pelaamaan, Kapanen kuvaili vanhaa pelikaveriaan.

Niin Kapanen kuin Timonen jättivät Kuopion taaksensa kesällä 1994. Kapanen siirtyi Helsinkiin ja Timonen löysi paikkansa Turusta. Nuori kuopiolainen sai tuntea nahoissaan sen, mitä oli mennä savolaisena pelaamaan TPS:n riveihin.

- Nuori poika, savolainen tuli sinne sönköttämään eikä Turussa ymmärretty yhtään mitä puhui. Äkkiä kuitenkin sopeutui, TPS-legenda Petteri Nummelin muisteli.

Kielikylpyynhän Timonen Turussa jäi, sillä turkulaiset eivät halunneet Savon murretta oppia.

- Totta kai kieroa savolaista piti aina kouluttaa, Nummelin naurahti.

- Yritettiin pojalle Turun murretta opettaa. Siinä oli kyllä haastetta, mutta kyllä se sieltä tuli.

Turussa Timonen voitti Suomen mestaruuden keväällä 1995 ja finaalipelejäkin mies pääsi pelaamaan. Kesällä 1997 Jarmo Kekäläinen hankki Timosen HIFK:n joukkueeseen, jossa hänen seurakaverinaan pelasi muuan Jarkko Ruutu.

- Jään ulkopuolella hän on huippukaveri, hauska heppu. Jäällä kaikki nyt näki, luotettava ja osasi hommansa, Ruutu totesi.

Samalla kaudella, kun Timonen pelasi HIFK:n riveissä voittaen myös Suomen mestaruuden keväällä 1998, sai hän kokea myös ensimmäistä kertaa sen, millaista oli pukea maajoukkuepaita päälle olympialaisissa. Siihen aikaan mukana oli viimeistä kertaa eräs legendaarisimmista suomalaiskiekkoilijoista, Jari Kurri.

- Ei Kimellä varmaan helppoa ollut, jos mietitään Pohjois-Amerikan pelitapa. Siellä kun yleensä katsotaan niitä painoja ja pituuksia, niin ei varmaan niillä osa-alueilla mennyt monenkaan edelle, mutta ne pelitaidot ja kun osaa pelata, kuten Teppo Numminen, joka kuuluu siihen kastiin, niin Kime kuuluu kanssa siihen samaan kastiin. Raivasi tiensä itse omilla näytöillä sinne. Ei siellä ketään olla auttamassa, vaan se työ täytyy itse tehdä ja Kime teki pitkän työn siinä, Kurri kehui.

Jo TPS-vuosina samassa joukkueessa pelasi toinen legenda, myös tuossa Naganon olympiajoukkueessa pelannut Saku Koivu. Koivu ehti uransa aikana pelata myös monet maaottelut yhdessä Timosen kanssa.

-  Hän on ihan mahtava persoona. Kimen sellainen positiivisuus on aina tuonut sellaisen lisän siihen joukkuehenkeen ja ilmapiiriin, Koivu paalutti.

Ura huipentui Stanley Cupiin Chicagossa, mutta uran varrella mahtui monia huikeita pelejä niin NHL:ssä kuin SM-liigassakin sekä tietysti Leijonissa. Timosen ura alkoi KalPassa, jolloin joukkuekaverina oli Sami Kapanen ja miesten tiet kohtasivat uudelleen Philadelphia Flyersissa.

- Se kun saimme yhdessä pelata vuoden verran Philadelphiassa, niin se oli itselleni hienoa aikaa ja NHL:n lopetusta, niin se oli itselleni aika haastavia hetkiä Philadelphiassa. Se, että Kime oli siellä, niin pystyi ensimmäistä kertaa sanomaan, että oli suomalainen yhteisö missä ollaan, niin se auttoi omalla tavalla omaa tuskaa ja Kime oli iso osa sitä yhteisöä, Kapanen paljasti.

Kimmo Timosen uran huipennus nähdään Hartwall Arenalla lauantaina 10. marraskuuta kello 17 alkaen, ennen Karjala-turnauksen Suomi-Tshekki -ottelua.
 

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia

A-maajoukkueen kausi 2019-20

7.-10.11.2019:
Karjala-turnaus (EHT), Helsinki
Pääsyliput: Ticketmaster

12.-15.12.2019:
Channel One Cup (EHT), Tshekki & Venäjä

6.-9.2.2020:
Beijer Hockey Games (EHT), Helsinki & Ruotsi

Vko 15, 2020:
2 x FIN-DEN (EHC, Nordic Cup), Suomi

Vko 16, 2020:
2 x NOR-FIN (EHC, Nordic Cup), Norja

Vko 17, 2020:
2 x SWE-FIN (EHC, Nordic Cup,) Ruotsi

30.4.-3.5.2020:
Carlson Hockey Games (EHT), Tshekki

8.-24.5.2020:
MM-kisat, Lausanne & Zürich, Sveitsi

A-maajoukkueen uutiset kausi kaudelta

Etsi sivustolta