torstai, 16 toukokuu 2013 18:09

Sisäpiiritietoa jenkkikiekkoilusta

Kirjoittanut Jukka Salminen

USA:n maajoukkueen otteita Helsinkiin on Washinton DC:stä tullut seuraamaan toimittaja William Douglas. Intohimoinen kiekkomies paljastui politiikkatoimittajaksi, mutta silti asiantuntemus jääkiekon osalta on huipussaan.

- Olen pysähtynyt Helsingissä pikaisesti aiemmin, mutta tämä on pisin aikani täällä. Ihmiset ovat erittäin mukavia, ruoka on ollut hyvää ja pelit ovat olleet erinomaisia. Kokonaisuudessaan tämä on ollut mukava matka, Douglas kertaa taustojaan.

- Olen ollut journalisti jo 33 vuotta, työnantajani on USA:n kolmanneksi suurin sanomalehtitalo jonka levikki ulottuu Alaskasta Floridaan. Tänne olin alunperin suunnitellut tulevani pelkästään lomamatkalle, mutta päätin kuitenkin akkreditoitua.

Kotipuolessa Douglas kirjoittaa uutisia Yhdysvaltojen kongressin tapahtumista. Helsingin MM-kisoista hän on kirjoittanut muutaman jutun, ja ne on julkaistu myös lehdissä. Se on hienoinen yllätys hänelle itselleen.

- Toinen niistä koski Matt Carlea ja toinen Nate Thompsonia, jutut julkaistiin heidän kotiseutujen paikallislehdissä. On vaikeaa saada MM-kisoista uutisia julkaistuksia USA:ssa, koska Stanley Cup -pudotuspelit ovat käynnissä. Kiekkofanit keskittyvät USA:ssa enemmän niihin kuin MM-kisoihin, Douglas tunnustaa.

 

Kiekkotietoutta laidasta laitaan

Intohimoinen kiekkomies ei viihdy ainostaan pressikatsomon puolella, vaan myös jäällä. Suomalaiskiekkoilijoista hän osaa nimetä ensimmäisenä Kimmo Timosen, syy tähän löytyy Douglasin juurista.

- Aloitin pelaamisen ollessani 13-vuotias, kasvoin Philadelphiassa ja olen kova Flyers-fani. Pelaan maalivahtina edelleen kerran viikossa. Jos olen onnekas, pääsen pelaamaan kahdesti viikon aikana, Douglas kuvailee omaa kiekkoharrastustaan.

- Jääkiekko on hieno laji, koska siihen liittyy niin paljon mukavia ihmisiä. Kiekkoa pelataan ympäri maailman, ja esimerkiksi sen takia olen juurikin täällä Suomessa. Toivon pääseväni myös muihin tuleviin IIHF:n arvoturnauksiin.

Douglas osaa myös kertoa, miten jääkiekkoilu on harrastusmuotona suunnannut USA:ssa uusille urille väestön keskuudessa.

- Yhdysvalloissa yhä enemmän ja enemmän vähemmistöjä on ruvennut harrastamaan jääkiekkoa. NHL:llä on ohjelma, joka tukee vähemmistöjen nuorisojääkiekkoa ympäri maan ja Kanadassa. NHL siis auttaa tarjoamalla ilmaisia varusteita, ohjeistusta ja jääaikaa, toimittaja kuvailee.


Kotiin Suomen pelipaita päällä

Vaikka Douglas keskittyy pääasiallisesti politiikkaan, sanansa hänellä on myös sanottavana välieriin edenneestä USA:n joukkueesta.

- Joukkue tulee olemaan vahva, en tosin tiedä tulevatko he voittamaan kultaa, hän puntaroi.

- Heillä on nopeutta, nuoruutta, hyvä maalivahtipeli sekä kokeneita puolustajia. USA:lla todellakin on taitoa ja kansainvälistä kokemusta,

MM-kisojen seuraamisen lisäksi William Douglasilla on erityinen tavoite tämänkertaiselle Suomen visiitilleen.

- Tähtäimeni on lähteä Suomesta pelipaidan kanssa. Haluan Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen pelipaidan, jota olen metsästänyt puhelimitse välillä yli kielimuurin, hän kuvailee operaatiotaan.

- Nolottaa myöntää mutta jokaisesta kaupungista tai maasta jossa vierailen, yritän viedä kotiini pelipaidan. Kokonaisuudessaan minulla on kotona noin kolmekymmentä paitaa. Mitä enemmän matkustan, sitä enemmän niitä saan kerätyksi, Douglas naurahtaa.

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia