×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 26096

perjantai, 19 lokakuu 2012 11:43

MM2013: Saksa haluaa tulla voittamaan

Kirjoittanut
MM2013: Saksa haluaa tulla voittamaan Sirpa Hammarberg

Saksan joukkueenjohtaja Klaus Merk teki tiistaina 16.10. vierailun ensi kevään MM-pelipaikalle. Visiittiä isännöivät kilpailupäällikkö Jarmo Jalarvo ja palvelukoordinaattori Tuula Puputti. Järjestelyt pelipaikalla ja hotellin keskeinen sijainti miellyttivät Merkiä.

Saksan joukkueen tavoitteet ovat korkealla 2013 MM-kisoissa. Parit viime kisat ovat sujuneet vaisummin kuin toivottiin.

– Kotikisoissa 2010 näytimme, että hyvänä päivänä meillä on mahdollisuudet neljän parhaan joukkoon. Lähdemme voittamaan jokaisen ottelun. Menestys on pienestä kiinni, 1 tai 2 ottelua ratkaisevat, Merk sanoo.

Merk kertoo, että Saksan joukkue ei laske menestystä NHL-pelaajien varaan. Hän toivoo kuitenkin, että joukkue saisi heistä merkittävää vahvistusta.

– Kannattajien merkitys oli valtava kotikentällä. Pelaajalle on hieno kokemus pelata kotiyleisön edessä, Merk jatkaa.

Merk oli tyytyväinen viime kisojen järjestelyihin Ruotsissa. Ainoaksi ongelmaksi Tukholmassa muodostuivat liian pitkät välimatkat pelipaikoilla. Videovalmentaja sai pistää juoksuksi otteluiden erätauoilla, että ehti toimittaa materiaalin ajoissa joukkueen käyttöön, ja välinehuoltajille pitkät matkat ovat raskaita.

Saksan pelaajat tarvitsevat rentoutumista

– Pelaajalle tekee hyvää, jos hän pääsee hetkeksi kokonaan irti jääkiekosta. Siksi on hienoa, että hotelli sijaitsee keskustassa, jossa on paljon tekemistä, Merk iloitsee.

Häntä ei huoleta keskeinen sijainti yökerhojen puristuksessa.
– Saksalaispelaajat menevät mieluummin puistoon kuin pubiin, Merk sanoo.

Sauna kiinnostaa Merkiä, ja hän toivoo, että joukkueella on mahdollisuus saunomiseen.

– Saunotteko tosiaan aamuisin ennen seitsemää? hän kysyy, kun hotellikierros osuu saunaosastolle.

Aamusauna herättää hilpeyttä kierroksen aikana, ja lopulta kaikki toimet sijoitetaan suhteessa aamusaunaan: aamuhölkkä ennen saunaa, Kampin kauppakeskukseen saunan jälkeen.

Hotellin huonejärjestelyt kelpaavat Merkille. Merk tietää heti kenelle joukkueen sviitti annetaan.

– Joukkueen mukana kulkee kaksi fysioterapeuttia. He tarvitsevat tilaa ja hoitopöydät. Helpointa heille on asua sviitissä, jossa mahtuu myös työskentelemään. Arvostan taustajoukkoja suuresti. He tekevät armottoman pitkiä työpäiviä, turnausten aikana jopa 16–18-tuntisia. Heillä täytyy olla intohimo jääkiekkoon, eivät he muuten jaksaisi.

Sviitti tulee toimimaan myös joukkueen luonnollisena olohuoneena. Koko joukkue pysyy henkisesti hyvin kasassa, kun pelaajien huoneet ja hoitotilat ovat yhdessä kerroksessa. Sviitissä on myös Merkin kaipailema sauna.

Ruokaa pitää olla. Paljon

Ruokailu herättää pienoista huolta. Merk toivoo, ettei joukkueen tarvitse ruokailla muiden hotellivieraiden kanssa samassa buffetissa.

– Yhdellä turnausmatkalla olimme ainoa joukkue eräässä hotellissa. Söimme hotellin seisovassa pöydässä muiden hotellivieraiden kanssa, ja koko joukkue sai ruokamyrkytyksen. Bussimatkalla oli pientä ongelmaa, kun kolmisenkymmentä ihmistä piteli vatsaansa yhtä aikaa... Seuraava ottelu meni penkin alle, pelaajia oli jotenkuten pystyssä neljätoista. Muut joukkueet olivat terveitä, Merk muistelee.

Ruokalajeilla ei ole niin väliä, kunhan ruoka on hyvää ja sitä on paljon.

– Jääkiekkoilijat eivät ole normaaleja ihmisiä (ruoan suhteen). He syövät valtavasti. Iltapeleissä joukkue haluaisi saada suuhunpantavaa jo pukuhuoneeseen ottelun jälkeen, Merk toivoo.


Presidentti-hotellin Head Chefille Teemu Vehniäiselle Saksan joukkue on harvinaisen helppo asiakas: kellään ei ole allergioita tai erityisruokavalioita.

Kaikkia aterioita ei nautita hotellilla. Joskus pelaajien ja huoltajien tiet eroavat, kun halutaan olla hetki omissa oloissaan. Tuula Puputti on valmis ehdottamaan hyviä ruokaravintoloita Helsingin ytimessä. Kummalle ryhmälle varataan se ”parempi” ravintola, pelaajille vai huoltajille? Merk vastaa epäröimättä: Huoltojoukoille tietenkin!

Suomeen on mukava tulla

– Suomi on jääkiekkokansaa. Kaikki tietävät lajista jotakin. Olen viihtynyt täällä, viime vuonna olin Vierumäellä U16-turnauksessa poikien kanssa, Merk kertoo.

Saksan joukkue nähdään tänäkin vuonna Vierumäen turnauksessa, joka pelataan ensi viikolla.

Klaus Merkin oma ura jääkiekossa alkoi poikasena, kun pari vuotta vanhempi isoveli värvättiin lajiin.

– Pikkupoikana haluaa tehdä samoja asioita kuin isommat pojat. Harjoittelimme kahdestaan, eikä pelaamisemme ollut tasaväkistä. Hauskimmin peli sujui, kun minä torjuin veljeni harjoitusvetoja. Siitä se minun maalivahtiurani alkoi, Merk kertoo.

Varusteet ovat maalivahdille erityisen tärkeitä. Yhdessä vaiheessa suojusten koko vain kasvoi kasvamistaan.

– Olin todella helpottunut, kun maalivahtien suojusten kokoa alettiin rajoittaa. Liikkuminen tuli helpommaksi, ja nykyisin maalivahdit ovat todellisia urheilijoita, Merk kertoo.

Merk muistaa vieläkin tarkasti vuoden 1996 MM-turnauksen Helsingissä.
 
Myllys oli Suomen maalissa. Hävisimme 4-8. Mutta turnaus oli upea, kun sain kohdata samalla jäällä sellaiset suuruudet kuin Kurri ja Tikkanen.

Klaus Merk loukkaantui vuonna 2001 ja joutui lopettamaan pelaajauransa seuraavana vuonna. Nyt hän viihtyy erinomaisesti taustajoukoissa ja on myös joukkueensa maalivahtivalmentaja.


Kuvat: Sirpa Hammarberg

Viimeksi muutettu tiistai, 11 joulukuu 2012 15:38

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia

A-maajoukkueen kausi 2019-20

7.-10.11.2019:
Karjala-turnaus (EHT), Helsinki
Pääsyliput: Ticketmaster

12.-15.12.2019:
Channel One Cup (EHT), Tshekki & Venäjä

6.-9.2.2020:
Beijer Hockey Games (EHT), Helsinki & Ruotsi

Vko 15, 2020:
2 x FIN-DEN (EHC, Nordic Cup), Suomi

Vko 16, 2020:
2 x NOR-FIN (EHC, Nordic Cup), Norja

Vko 17, 2020:
2 x SWE-FIN (EHC, Nordic Cup,) Ruotsi

30.4.-3.5.2020:
Carlson Hockey Games (EHT), Tshekki

8.-24.5.2020:
MM-kisat, Lausanne & Zürich, Sveitsi

A-maajoukkueen uutiset kausi kaudelta