Leijonat.fi

       

Viikon lätkäpersoona: Timo Turpeinen Polvijärveltä

Turpeinen_Timo_Puheenvuoro.jpg

Puheenvuorot-palstalla kertoo pitkän päivätyön urheilun parissa jo ahertanut polvijärveläinen Timo Turpeinen pienellä paikkakunnalla toimimisesta. Polvijärvi sijaitsee 40 kilometriä Joensuusta luoteeseen. Paikkakunta on vireä ja yritteliäs noin 5000 asukkaan kehittämishenkinen maaseutukunta.Polvijärven Urheilijoiden toimintaan Turpeinen lähti kymmenvuotiaana ja on ollut siitä asti innokkaasti mukana, ensin pelaajana, myöhemmin seuratyössä.

- Lajin suhteen ei pidä olla ahdasmielinen. Jääkiekon lisäksi olen harrastanut jalkapalloa, lentopalloa ja suunnistusta.

Polvijärven kunnan urheilun vapaaehtoistyön palkinnolla palkitsema Turpeinen, 50, peräänkuuluttaa liikunnan hauskuuden lisäksi sitä, että toiminnasta vastaavat ovat vastuussa myös hankalammista asioista.

- Urheilutoiminnan tärkein tehtävä on saattaa ihmisiä liikunnan pariin, ei aktiivivuosiksi vaan mieluiten koko eliniäksi. Liikunnan parissa toimivat vapaaehtoiset ansaitsevat enemmän tukea ja arvostusta, hän näkee.

- Pienille urheiluseuroille on ansiokkaampaa saada yhden liigapelaajan sijasta mahdollisimman monta lasta ja nuorta liikunnan pariin. Joukkuelajeilla on kasvatuksellisesti suuri merkitys.

Jääkiekon pitkän pelaajauran aikana Timo Turpeinen ehti pelata divaritasolla viidellä eri vuosikymmenellä vuodesta 1979 alkaen. Pelaaja- ja valmentajauransa lisäksi hänet tunnetaan 90-luvun puolivälissä talkoovoimin pystytetyn Polvijärven jäähallin rakentamishankkeen alullepanijana ja vetäjänä.

- Myimme kaukalon laitoihin mainostilaa, hankimme jäätelönmyyntivaunun ja jäänhoitokoneen yli 25 vuotta sitten. Ilman hankkeen synnyttämää innostusta koko jäähalli olisi jäänyt rakentamatta, sillä kunta ja päättäjät eivät hankkeeseen uskoneet, hän muistaa.

- Kesällä 1996 hallia oli rakentamassa yli sata talkoolaista. Viidessä viikossa halli oli harjakorkeudessa. Muutaman vuoden kuluttua saatiin läänin liikuntavaroista avustusta lämpöeristykseen ja ilmanvaihdon rakentamiseen.

Seuran tekemä hyvä junioritoiminta kantaa hedelmää. Edustusjoukkue muodostuu täysin omista polvijärveläisistä kasvateista. Oman jäähallin saaminen voimisti juniorityötä.

Nykyisin Turpeinen valmentaa  PoULi:n D-99-joukkuetta.

- Yhteistyö Polvijärven Urheilijoiden, Outokummun Kiekon ja Liperin Kiekon kanssa näyttää suuntaa muille pienseuroille. Sen ansiosta lapset pääsevät pelaamaan omanikäistensä kanssa.

Autokauppiaana aiemmin toiminut ja nykyisin rautakauppiaana työskentelevä Turpeinen kertoo hyötyneensä työn kautta syntyneistä yhteyksistä. Hän myös toivoo, että kunta ottaisi jäähallin hoidon vastuulleen.

- Pienillä paikkakunnilla liikunnan järjestäminen on vapaaehtoistyön varassa. Jäähalliasia nyt osui minun kohdalleni ja sitä vaan oli alettava tekemään. Ei meille tänne kukaan mitään valmiina tuo, on itse jaksettava nähdä vaivaa niiden asioiden eteen joihin uskoo, hän kiteyttää.
 
Kuva ja teksti: Markku LaitinenSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: