Leijonat.fi

       

Karstulassa starttaa kiekkolukio ensi syksynä - Ilmaiset tietokoneet, tukea koulumatkoihin ja asumiseen - Lue tiedote

Karstulan kiekkolukio on tarkoitettu jääkiekkoilijan uralla huipulle tähtääville nuorille. Ensi syksynä aloittavalle jääliikuntalinjalle odotetaan vähintään 15-20 uutta opiskelijaa eri puolilta Suomea. Julkaisemme asiaa koskevan tiedotteen kokonaisuudessaan. Tiedote jaettiin medioille tiistaina 17.1.2017.


LEHDISTÖTIEDOTE 17.1.2017

KARSTULAN KUNTA EDELLÄKÄVIJÄNÄ - LISÄÄ PANOKSIA OPETUKSEEN
Kiekkolukio starttaa ensi syksynä

Kaikille ilmaiset tietokoneet, tukea koulumatkoihin ja 200 € kuukaudessa asumiseen

Monet isommat paikkakunnat tuskailevat opetukseen ja koulutukseen käytettyjen rahojen loppumisen kanssa. Kuntien kehno talous pakottaa ne karsimaan sivistyspalveluista. Kouluja lakkautetaan, yhdistellään ja perustetaan mammuttilukioita. Karstulassa tehdään toisin.

Jo usean vuoden ajan maakunnan parhailla lukionsa oppimistuloksilla loistanut Karstula ottaa nyt uuden harppauksen kehittäessään ja monipuolistaessaan koulutuspalvelujaan. Karstulassa on käynnistymässä myös kokonaan uuden puurakenteisen ja terveellisen yhtenäiskoulun rakentaminen.

KUNNAN TUKIPAKETTI LUKIOLAISILLE

Eilen maanantaina Karstulan kunnanhallitus siunasi lukion rehtori Anitta Rasin ideoiman tukipaketin, jolla halutaan turvata omalta osaltaan kunnan vetovoimaisuutta ja elinvoimaa.

Valtionosuuksien pieneneminen sekä opiskelijamäärän uhkaava aleneminen ikäluokkien pienentyessä tarvitsevat koulutuksen järjestäjän toimenpiteitä. Karstulassa nähdään, että toisen asteen opiskelumahdollisuuden säilyminen alueella on ensiarvoisen tärkeää kunnan elinvoiman kannalta. Lukioon satsaamisessa kunnan maksuosuudet tulevat paljolti takaisin verotuloina, nuorison käyttäminä palveluina sekä yleisenä vireyden, elinvoimaisuuden ja vetovoimaisuuden näkymisenä.

Karstulan kunta on jo vuosia satsannut maksuttomaan päivähoitoon, uudisasukkaan asumistukeen sekä kuntalaisten monipuolisen hyvinvoinnin edistämiseen ja tulokset alkavat näkyä. Karstulassa muuttoliike onkin yllättäen kääntynyt kasvuun.

Anitta Rasin tekemässä aloitteessa kunnan tukipaketiksi lukiolaisille todetaan, että pienellä kunnan erityistuella parannetaan opiskelijoiden opintososiaalista asemaa, yhdenvertaisuutta ja samalla kohotetaan lukion vetovoimaisuutta.

Karstulassa käyttöönotettava harvinaislaatuinen tukipaketti sisältää kolme osiota. Karstulan kunta maksaa kaikkien koulumatkatukeen oikeuttavien koulumatkat, digiloikkaa vahvistetaan antamalla jokaiselle lukion oppilaalle kannettavan tietokoneen lisäksi maksuttomat lisenssit sähköisiin oppikirjoihin ja muualta Karstulaan asumaan tuleville yleis- tai jääkiekkolinjan opiskelijoille tarjotaan kunnan rahallinen, 200 euron kuukausittainen tuki.

Kuukausituen nuori saa, kun hän asuu kansanopiston asuntolassa, kunnan tai yksityisen vuokra-asunnossa. Tämän lisäksi alle 18-vuotias voi saada asumiskustannuksiin KELA:n asumislisää. Tukien myöntämisen edellytyksenä on, että opiskelija joutuu vuokraamaan asunnon opiskelupaikkakunnalta puutteellisten liikenneyhteyksien vuoksi.

KIEKKOLUKIO VAUHTIIN ENSI SYKSYNÄ

Aiemmin viime vuoden puolella päätettiin käynnistää lukiossa erityinen kiekkoilijoille tarkoitettu jääliikuntalinja. Sille antaa hyvät edellytykset aivan lukion vieressä kunnan ydinkeskustassa sijaitseva uusi, upea jäähalli Karstula Areena. Kiekkolukiota on valmisteltu yhdessä lukion, Karstulan Kivan, Karstula Areenan ja kansanopiston kanssa. Kiekkolukion jo pitkään vireillä ollut idea vauhdittui Suomen Jääkiekkoliiton alueellisen työvaliokunnan vierailtua syksyllä Karstulassa.

Karstulan kiekkolukio on tarkoitettu jääkiekkoilijan uralla huipulle tähtääville nuorille. Ensi syksynä aloittavalle jääliikuntalinjalle odotetaan vähintään 15-20 uutta opiskelijaa eri puolilta Suomea. Valtakunnallinen yhteishaku käynnistyy helmikuussa. Kiekkolukioon tulevat pojat harjoittelevat ja pelaavat jo ensi kesästä lähtien Karstulan Kivan B-juniorijoukkueessa. Joukkueen valmennus ja johtaminen tapahtuvat oman ammattivalmentajan, Kivan valmennuspäällikön ja lukion liikunnanopetuksen yhteistyönä. Tytöt pääsevät mukaan C-juniorijoukkueisiin.  B-juniorijoukkueen tähtäin on mahdollisimman korkealla tasolla maamme juniorisarjoissa. Kauempaa Karstulaan tuleville lukiolaisille on järjestetty majoitus aamiaisineen kävelymatkan päässä sijaitsevalta kansanopistolta.

Karstulassa uskotaan vahvasti siihen, että kiekkolukioon ja Kivan juniorijoukkueisiin hakeutuu lahjakkaita kiekkoilijoita jopa niin runsaasti, että lopulta valittavat joudutaan karsimaan taitotasoa mittaavilla testeillä. Kiekkoilijan peruskoulun päästötodistuskaan ei liene ratkaiseva tekijä, sillä Karstulan lukioon on viime vuosina päässyt varsin pienelläkin keskiarvolla, viime vuonna rima ylittyi vain 6,2 keskiarvolla.

Ensisijaisesti vain jääkiekkoiluun panostava lukion liikuntalinja on Suomessa Karstulan ohella vain Uudellamaalla Sipoossa.

• Lisätietoa: kiekkolukio.fi
Lataa lukion esite Karstulan lukion sivuilta
Karstulan Kivan sivut

 

 

Viimeksi muutettu

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: