Leijonat.fi

       

Women’s High-Performance Camp – Naisten jääkiekon tulevaisuus Vierumäellä

IIHF:n Zürichin pääkonttorissa työskentelevän Aku Niemisen työnkuvaan kuuluu lajin ja valmennuksen kehittäminen. IIHF:n Zürichin pääkonttorissa työskentelevän Aku Niemisen työnkuvaan kuuluu lajin ja valmennuksen kehittäminen.

Vierumäellä leireilee parhaillaan 123 tulevaisuuden jääkiekkolupausta. Käynnissä on Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) järjestämä Women’s High-Performance Camp 2016 (HPC). 


− Naisten jääkiekon tulevaisuus on täällä, leirin johtaja Aku Nieminen sanoo.

Mukaan valitut pelaajat (U18) nähdään maidensa potentiaalisina tulevaisuuden olympiatason jääkiekkoilijoina.

− Nuorille urheilijoille tarjotaan mahdollisuus kokea huippu-urheilijan elämää ja vaatimustasoa. Pelaajat saavat leiriltä mukaansa tietoa harjoittelusta, levosta, oheisharjoittelusta, ravinnosta  ja urheilijan elämästä, Nieminen kertoo.

IIHF:n strategian olennainen osa on pelaajien lisäksi kouluttaa joukkueiden organisaatioita läpi linjan.

− Leirillä ovat kehittymässä myös joukkueiden valmentajat, joukkueenjohtajat, huoltajat, ravintovalmentajat, maalivahtivalmentajat, fysiikkavalmentajat ja fysioterapeutit 17 maasta. He vievät tietoa mukanaan omaan arkeensa, Nieminen avaa tavoitteita.

Olympialaiset velvoittavat

Leirin synty juontaa Vancouverin olympialaisiin 2010.

− Kanada pieksi turnauksen avausottelussaan Slovakian 18−0. Tiedotusvälineet nostivat tuolloin ihan aiheestakin isosti esille naisten jääkiekon  valtavat tasoerot, Nieminen kertoo.

Niinpä Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajana tuolloin (2001−2013) toiminut Jacques Rogge totesi kriittisessä mediapaineessa, että jotain on tapahduttava, jotta naisten jääkiekko säilyy olympialajina tulevaisuudessakin.

− Syntynyt paine johti edelleen siihen, että IIHF käynnisti konkreettisia toimia naisten huippukiekon kehittämiseksi. Yksi tuloksista on juuri tämä leiri, Nieminen avaa.

HPC järjestettiin ensimmäisen kerran Slovakiassa 2011. Vierumäelle kokoonnutaan joka toinen vuosi.

Jääkiekkomaailma yhteen

Pelaajat mukaan lukien loistaviin olosuhteisiin Vierumäelle viikoksi (9.−16.7.) on kokoontunut kaikkiaan 260 ihmistä 33 maasta jakamaan ja oppimaan jääkiekkotietoutta.

− Tyttö- ja naiskiekon suurin haaste ympäri maailman on vähäinen pelaajamäärä. Lajin mahtimaat Kanada ja USA eivät tätä murhetta tunne, mutta muualla ongelma on akuutti, Nieminen sanoo.

Vierumäen viikosta maksimoidaan hyödyt ja HPC:n lisäksi käynnissä on rinnakkaisia koulutusohjelmia. Niemisen mukaan huipun lisäksi huomioidaan ruohonjuuritaso.

− Menossa oleva World Girls’ Ice Hockey Weekend Program antaa osallistujille käytännöllisiä ja innostavia työkaluja pelaajien rekrytoimiseksi mukaan toimintaan.

Ja kun saman intohimon jakavia motivoituneita ihmisiä on koottu yhteen huippuolosuhteisiin parhaimpien ammattilaisten ympäröimiksi, ei lopputuotteena ole ainoastaan jääkiekko-osaamisen kasvu.

− Pelaajat saavat täältä elinikäisiä ystäviä ja tapaavat toisiaan turnauksissa myöhemmin ympäri maailmaa. Meidän tehtävämme on tuoda jääkiekkomaailma yhteen, Nieminen päättää.

 

 

Viimeksi muutettu

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: