Leijonat.fi

       

Jukka Jalonen: ”Junioritoiminta kehittynyt niin yksilö- kuin seuratasolla”

Jukka Jalonen puhui torstaiaamuna Vierumäellä urheilutoimittajille järjestetyssä tilaisuudessa suomalaisesta juniorikiekon tilasta. Jalosen sanoma oli, että junioritoiminta on kehittynyt niin yksilö- kuin seuratasolla.


- Eteenpäin on menty aika vahvasti verrattuna tilanteeseen vaikka ennen vuotta 2010.

Kehitykseen ovat Jalosen mukaan vaikuttaneet maajoukkuevalmentajien ja seuravalmentajien yhteistyön tiivistyminen, päätoimiset nuorten ikäluokkien maajoukkuevalmentajat, taitovalmentajat ja kilpailuetu.

Juniorimaajoukkueiden valmentajat ovat jalkautuneet seuroihin, ja yhteistyön tiivistymisen myötä myös seurat ovat perillä kansainvälisen jääkiekon vaatimuksista yksilö- ja harjoittelutasolla. Kun viesti maajoukkuepelaajien tekemisistä ja kyvyistä on kantautunut seuratasolle, ja pelaajia on voitu tukea paremmin arjessa.
- Tätä on voinut tapahtua joissain seuroissa aiemminkin, mutta kokonaisvaltainen muutos on tapahtunut viimeisen viiden, kuuden vuoden aikana.

Kilpailueduiksi Jalonen mainitsee pelin, luonteen ja luistelun, joiden perusteella pelaajiakin arvioidaan. Heikkouksia pyritään koko ajan vahvistamaan.
- Maalintekoon ja maalipelaamiseen liittyviä asioita työstetään koko ajan.
- Meistä ei välttämättä tule selkeästi parempia kuin Pohjois-Amerikan tai Ruotsin pelaajista, mutta yhtä hyviä pitäisi tulla. Jostain muualta pitää sitten kaivaa se kilpailuetu.

Kehityksen ydin on Jalosen mukaan seuratyössä.
- Seuroissa tehdään laadukkaampaa työtä kuin aiemmin.

Myös tulokset puhuvat puolestaan. Jalosen mukaan 20-vuotiaiden 2014 ja 2016 MM-kullat eivät ole sattumaa. Jalonen nostaa esille myös World Cup –valinnat.
- Mukana on neljä vuonna 1994 syntynyttä ja seitsemän 90-luvulla syntynyttä, Jalonen muistuttaa.

Toisaalta kyse on myös hyvistä yksilöistä.
- Hyvällä hengellä ei voiteta vaan laadukkailla yksilöillä, joita nyt näyttää olevan, Jalonen muistuttaa.

Tällä kaudella moni nuori pelaaja on debytoinut Liigassa. Jalonen näkee asiassa paljon hyvää etenkin kehittymisen kannalta.
- Pitää olla tietysti maailmanluokkaa, jotta pääsee pelaamaan isossa roolissa,  mitä nuoren pelaajan kehittyminen vaatii.

Jalosen ohje tulevaisuuden huipuille on simppeli.

- Sanon aina, että pelatkaa siellä, missä saatte peliaikaa. Mieluummin A-junioreissa 20 minuuttia kun Liigassa kahdeksan.

Kirjoittaja on työharjoittelussa Suomen Jääkiekkoliitossa.


 

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: