Leijonat.fi

       

Jääkiekkoliiton kilpailusääntöihin muutoksia kaudelle 2015-16 - Mitä ja miksi?

Jääkiekkoliiton hallitus hyväksyi kokouksessaan 16.04.2015 muutoksia kilpailusääntöihin. Muutokset tulevat voimaan kaudelle 2015-16. Mitä muutettiin ja miksi?


Seuraavassa ovat sääntökohdat, joihin on tullut muutoksia. Tekstejä on höystetty kilpailupäällikkö Pirkka Antilan taustoittavilla kommenteilla.

1.1. Sitoutuminen
Liiton alaisuudessa (ml. liiton jäsenseurat) järjestettävään aikuisten, lasten tai harrastekiekon sarjatoimintaan osallistuva pelaaja/toimihenkilö sitoutuu osallistumalla otteluun noudattamaan näitä sääntöjä. Liiton jäsenseurassa missä tahansa tehtävässä toimiva henkilö sitoutuu noudattamaan näitä sääntöjä.

Pirkka Antila: ”Kaikkeen jäsenseuran tai liiton/alueen järjestämään toimintaan osallistuva on sitoutunut noudattamaan kilpailusääntöjä riippumatta siitä, onko yksittäinen henkilö lunastanut pelipassin. Säännöt siis koskevat kaikkia toiminnassa millä tavalla tahansa mukana olevia.”

4. PELAAJASIIRROT JA KASVATTAJAKORVAUKSET

4.1. Pelaajasiirrot Suomessa (edustusoikeuksien siirto)

2. Siirtoaika B-nuoret (s.1998-) ja nuoremmat
Pelaajan, jolla ei ole voimassaolevaa pelaajasopimusta, on 30.06. mennessä joko tehtävä pelaajasopimus jonkun seuran kanssa tai ilmoitettava kirjallisesti edustusoikeuden omaavalle seuralle mahdollisesti vaihtavansa seuraa saadakseen vapaan edustusoikeuden siirron.

1.7. jälkeen pelaaja voi vaihtaa seuraa ainoastaan seurojen suostumuksella.

Jos pelaaja 1.8. jälkeen osallistuu vanhan seuransa harjoituksiin, katsotaan pelaajan jääneen vanhaan seuraansa ja ilmoitus siirtohalukkuudesta sekä oikeus vapaaseen edustusoikeuden siirtoon raukeaa.

4.3. Pelaajasiirtojen aikarajat
Pelaajasiirtoja voidaan kausittain tehdä B-G –juniori-ikäisissä seuraavina aikoina:
• 1.5.-30.6. vapaa siirtoaika
• 1.7.-31.7. ei siirtoaikaa
• 1.8.-31.8. siirtoaika (molempien seurojen yhteisellä suostumuksella)
• 1.9.-31.10. siirtoaika (vain niille jotka eivät ole edustaneet kuluvalla kaudella mitään seuraa)
• 1.11.-30.11. siirtoaika (muut sarjat, molempien seurojen yhteisellä suostumuksella)
• 1.12.-1.1. ei siirtoaikaa
• 2.1.-31.1. siirtoaika (muut sarjat, molempien seurojen yhteisellä suostumuksella)

A-nuorten sarjoihin voidaan pelaajasiirtoja tehdä 1.5.-30.6. sekä 1.8.-31.1. Mikäli kyseessä on nuorempi pelaaja kuin A-ikäinen ja pelaajasiirto tehdään aikana jolloin nuorempien siirtoja ei voi tehdä, ei hän voi uudessa seurassaan edustaa B-nuorten tai nuorempien joukkueita ennen kuin nuorempien siirtojen aikaraja on avoinna. Tämä koskee pelaajia jotka ovat edustaneet edellistä seuraansa kuluvalla kaudella sarjaottelussa.

Aikuisten sarjoihin voidaan pelaajasiirtoja tehdä 1.5.-30.6. sekä 1.8.-15.2. Mikäli kyseessä on A-ikäinen tai nuorempi ja pelaajasiirto tehdään aikana jolloin nuorempien siirtoja ei voi tehdä, ei hän voi uudessa seurassaan edustaa nuorten joukkueita ennen kuin nuorempien siirtojen aikaraja on avoinna. Tämä koskee pelaajia jotka ovat edustaneet edellistä seuraansa kuluvalla kaudella sarjaottelussa.

Siirtoaika päättyy aina kyseisenä päivänä klo 23.59.

Pelaaja, joka on pelikiellossa, ei voi siirtyä kauden aikana toiseen seuraan ennen kuin pelikielto on kärsitty.

Pelaajalle voidaan myöntää siirto pelaajasiirtojen aikarajojen ulkopuolella, jos:
- pelaaja ei ole edustanut mitään seuraa tai joukkuetta SJL:n tai sen alueen järjestämässä sarjaottelussa kuluvan pelikauden aikana. Mestikseen ja Suomi-sarjaan sekä Naisten SM-sarjaan siirtyvän pelaajan pitää olla ollut pelaamatta myös kuluvaa kautta edellisenä kautena.
- pelaajan viimeksi edustama seura lopettaa jääkiekkotoimintansa
- pelaajan ikäluokan toiminta loppuu seurassa
- C-ikäisen ja nuoremman pelaajan muuttaessa huoltajansa mukana toiselle paikkakunnalle.
- B-ikäisen ja vanhemman muuttaessa työn tai opiskelun vuoksi toiselle paikkakunnalle (työ-/opiskelutodistus esitettävä)

Pirkka Antila: ”Kesän jälkeen kun osallistuu vanhan seuran toimintaan 1.8. jälkeen, raukeaa mahdollinen siirtohalukkuusilmoitus. Joulukuussa siirtoja ei jatkossa voi tehdä B-nuorissa ja nuoremmissa lainkaan. Tuohon aikaan loppuvat sarjat ja tällä rauhoitetaan seurojen halukkuutta vahvistaa joukkueita pelaajasiirroilla viimeisiin otteluihin. Samalla rauhoitetaan seuratyöntekijöille joulunaika.”

5.2. Pelaajaliikennesopimus
1. Aikuisten kilpasarjat

Kaksi eri seurayhteisöä, joiden miesten edustusjoukkueet pelaavat eri sarjatasolla, voivat tehdä keskenään pelaajaliikennesopimuksen.

Sopimus koskee pelaajien siirtymistä seurojen aikuisten kilpasarjojen sekä nuorten kilpasarjojen (ei B-nuoret tai nuoremmat) joukkueiden välillä pelaajan iästä riippumatta.

Miehet: Liiga, Mestis, Suomi-sarja, II-divisioona
Nuoret: Nuorten SM-Liiga, Nuorten Mestis, Nuorten Suomi-sarja, Nuorten Aluesarja

Seurayhteisö, jonka edustusjoukkue pelaa Mestiksessä tai Suomi-sarjassa, voi tehdä pelaajaliikennesopimuksen molempiin suuntiin ylemmän sekä alemman miesten sarjan seurayhteisön kanssa. Seura, jonka joukkue pelaa ylimmällä sarjatasolla seurayhteisön joukkueista, tekee pelaajaliikennesopimuksen seurayhteisön puolesta. Tällöin seurayhteisön muiden seurojen joukkueet jotka täyttävät sopimuksen ehdot kuuluvat sopimuksen piiriin.

Liigatasolla seurayhteisö voi olla osallinen vain yhdessä aikuisten sopimuksessa.

Aikuisten kilpasarjojen pelaajaliikennesopimus anotaan liiton kilpailuvaliokunnalta. Sopimus tehdään pelikaudeksi kerrallaan ja on hyväksytettävä kausittain liitossa 15.8.

2. Muut miesten ja poikien sarjat
Muiden sarjojen pelaajaliikennesopimus voi sisältää seurojen kaikenikäiset pelaajat ja kattaa liikkumisen kaikkien sarjojen välillä pois lukien liikkumisen Liigaan, Mestikseen, Suomi-sarjaan ja Nuorten SM-Liigaan. Yhdessä sopimuksessa seuroja voi olla rajattomasti. Kukin seura voi olla osallinen vain yhdessä pelaajaliikennesopimuksessa muiden kuin yllä olevien sarjojen osalta, pelaajaliikennesopimus on mahdollinen vaikka seura olisi osallinen toisessa aikuisten kilpasarjojen pelaajaliikennesopimuksessa. B-Nuorten SM-sarjaa (mukaan lukien alkusarja) pelaavasta joukkueesta voi kuitenkin siirtyä pelaajia vain kahteen pelaajaliikennesopimuksen piiriin kuuluvaan seuraan. Nämä kaksi seuraa on merkittävä sopimukseen merkinnällä BSM.

Kaikki muiden miesten ja poikien sarjojen pelaajaliikennesopimukset anotaan 15.5. mennessä aluehallitukselta. 15.5. jälkeen erityisestä syystä voi liiton kilpailuvaliokunta käsitellä 15.8. mennessä tehdyn anomuksen kaksinkertaisella käsittelymaksulla.

Kilpailuvaliokunta tai seuran alueen aluehallitus voivat hylätä anomuksen. Mikäli sopimusta katsotaan käytettäväksi väärin, voidaan sopimus hylätä myös kesken kauden, mikäli sopimusta huomataan käytettävän kilpailullisen edun saamiseksi missä tahansa sarjassa.

3. Naisten ja tyttöjen sarjat
Naisten pelaajaliikennesopimus sisältää seurojen kaikki naispuoliset pelaajat. Kukin seura voi olla osallinen vain yhdessä naisten pelaajaliikennesopimuksessa.

Yhdessä sopimuksessa seuroja voi olla rajattomasti.

Naisten ja tyttöjen sarjojen pelaajaliikennesopimus anotaan liiton kilpailuvaliokunnalta. Sopimus tehdään pelikaudeksi kerrallaan ja on hyväksytettävä kausittain liitossa 30.10. mennessä.

Pirkka Antila: ”Nimi muuttuu yhteistyöseurasopimuksesta pelaajaliikennesopimukseksi. Tarkoitus on välttää sekoittumista seurojen tekemiin yhteistyösopimuksiin ja keksittyä vain siihen mitä säännöillä tässä kohtaa tarkoitetaan - pelaajien liikkumista eri seurojen välillä. Aiempi aikuisten ja nuorten sarjojen jako on poistettu. Aiemmin oli tarvetta liikkumiselle A-B-nuorten rajapinnassa ja se ei ollut mahdollista. Nyt tämä ongelma poistuu.”

5.3. Pelaaminen pelaajaliikennesopimuksella eri seuroissa/joukkueissa
1. Miesten ja poikien sarjat:
KHL:n, Liigan, Mestiksen ja Nuorten SM-liigan välisestä pelaajaliikenteestä päättää kausittain liittohallitus, eivätkä alla olevat säännöt koske liikkumista näiden sarjojen välillä.

Pelaajaliikennesopimuksen puitteissa pelaaja voi edustaa toista seuraa välittömästi edellisen ottelun jälkeen (myös samana päivänä) pois lukien jäljempänä mainitut poikkeukset.

Aikarajat:
Nuorten Mestiksessä, B-nuorten SM-sarjassa, B2-nuorten SM-sarjassa, C-nuorten SM-sarjassa, B-nuorten Mestiksessä ja C-nuorten Mestiksessä pelaajaliikennesopimuksen piiriin kuuluva pelaaja voi 31.1. jälkeen edustaa vain sitä seuraa näissä sarjoissa, jonka joukkueessa hän ko. päivän jälkeen ensimmäiseksi pelaa.

Muihin sarjoihin voi pelaajaliikennesopimuksen nojalla siirtyä 31.1. jälkeen (miesten sarjat 15.2.) kauden loppuun saakka ne pelaajat, jotka ovat aiemmin kauden aikana jo edustaneet sitä joukkuetta johon siirtyvät huomioiden mahdolliset muut rajoitukset jotka on mainittu kilpailusäännöissä tai alueen erityismääräyksissä. Uusia pelaajia ei nuorten sarjoissa voi enää 31.1. jälkeen siirtyä eri seuroihin/joukkueisiin. Miesten sarjoissa uusia pelaajia ei voi enää 15.2. jälkeen siirtyä eri seuroihin/joukkueisiin.

Pirkka Antila: ”Aiemmin valtakunnallisissa ikäluokissa sopimukset päättyivät 31.1. mennessä. Nyt helpotettu niin, että liikkuminen alimmilla sarjatasoilla on mahdollista suoraan koko kauden.”

B-nuorten Mestiksen, C-nuorten SM-sarjan ja C-nuorten Mestiksen karsinnat:
B-nuorten Mestiksen karsintasarjan, C-nuorten SM-karsintasarjan ja C-nuorten Mestiksen karsintasarjan ollessa käynnissä kenttäpelaaja voi edustaa ainoastaan yhtä joukkuetta tässä mainituissa karsintasarjoissa 14.10. saakka.

Joukkuetta voi vaihtaa 15.10. jälkeen, mikäli joukkue, johon siirtyy, on joko ylemmällä sarjatasolla tai vanhemmassa ikäluokassa tai ei osallistu ko. sarjojen karsintaan.

B-nuorten SM-alkusarjasta voi siirtyä yllä mainittuihin karsintasarjoihin vasta 15.10. alkaen huomioiden muut mahdolliset rajoitukset.

Pirkka Antila: ”Edelleen tiukennetaan liikkumista näiden muutaman kilpailullisen valtakunnallisen karsinnan osalta. Ensimmäiset viikot on pelattava samalla kokoonpanolla eikä paremmilla toisen seuran pelaajilla hankita pisteitä karsinnassa.”

Liikkuminen saman ikäluokan joukkueiden välillä:
Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla liikkuminen sarjatasojen välillä samassa ikäluokassa on kielletty 14.10. saakka. 15.10. jälkeen Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla kun kenttäpelaaja vaihtaa seuraa ja joukkuetta samassa ikäluokassa tässä mainittujen sarjojen välillä, voi kenttäpelaaja vaihtaa seuraa tai joukkuetta seuraavan kerran vasta, kun uusi seura ja sen joukkueen, johon siirtyi, sarjaohjelmaan merkityt seuraavat neljä (4) ottelua on pelattu huomioiden muut rajoitukset. Nuorten, B-nuorten ja C-nuorten SM- ja Mestistasojen välillä siirtyvä kenttäpelaaja ei voi siirtyä alemmalla tai samalla sarjatasolla olevaan joukkueeseen, jolla on enintään neljä (4) ottelua jäljellä pelaamaansa sarjaa missä tahansa vaiheessa kautta.

Pirkka Antila: ”Kuten edellä, ensimmäiset viikot pelaajaliikenne seurojen välillä on kielletty tässä mainituissa sarjoissa saman ikäluokan joukkueiden välillä.”

Liikkuminen eri ikäluokan joukkueiden välillä:
Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla liikkuminen sarjatasojen välillä eri ikäluokassa on kielletty 14.10. saakka.

15.10. jälkeen Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM- ja Nuorten sekä B- ja C-nuorten Mestistasoilla, kun kenttäpelaaja vaihtaa seuraa ja joukkuetta eri ikäluokassa tässä mainittujen sarjojen välillä, voi kenttäpelaaja vaihtaa seuraa tai joukkuetta seuraavan kerran vasta, kun uusi seura ja sen joukkueen, johon siirtyi, sarjaohjelmaan merkityt seuraavat neljä (4) ottelua on pelattu huomioiden muut rajoitukset. Nuorten, B-nuorten ja C-nuorten SM- ja Mestistasojen välillä siirtyvä kenttäpelaaja ei voi siirtyä nuoremman ikäluokan joukkueeseen, jolla on enintään neljä (4) ottelua jäljellä pelaamaansa sarjaa missä tahansa vaiheessa kautta.

Pirkka Antila: ”Kuten edellä, ensimmäiset viikot pelaajaliikenne seurojen välillä on kielletty tässä mainituissa sarjoissa myös ikäluokkien välillä.”

B- ja C-nuorten Suomi-sarja ja aluesarjojen lopputurnaukset:
Eri valtakunnallisten ikäluokkien Suomi-sarja ja Aluesarja-tasoilla lopputurnauksiin voivat osallistua kaikki ikänsä puolesta edustuskelpoiset kenttäpelaajat, mikäli ovat pelanneet kaikista kauden otteluistaan vähintään 50 % ko. joukkueessa.

Pirkka Antila: ”Sääntöä on helpotettu siten, että sairastumisen/loukkaantumisen takia poissaolo ei vaikuta, lopputurnaukseen saa osallistua jos pelaaja on pelannut lopputurnaukseen osallistuvassa joukkueessa kauden peleistään yli 50 %.”

5.4. Pelaaminen eri joukkueissa samassa seurassa/seurayhteisössä
Aluehallitukset voivat antaa kilpailusäännöistä poikkeavia tai niitä täydentäviä ohjeita tai määräyksiä alueellisten C2 ja nuorempien sarjojen osalta maantieteellisistä, urheilullisista tai muista syistä johtuen. Yli-ikäisiä pelaajia koskevat määräykset § 7.16.

1. Saman ikäluokan eri joukkueissa pelaaminen Maalivahdit voivat pelata saman ikäluokan rinnakkaisjoukkueissa koko kauden ajan (myös samana päivänä). Kenttäpelaaja voi pelata saman ikäluokan rinnakkaisjoukkueissa koko kauden ajan (myös samana päivänä) huomioiden jäljempänä mainitut poikkeukset:

1) B-nuorten ja C-nuorten SM- ja Mestistasot Kenttäpelaaja ei voi vaihtaa joukkuetta B- ja C-nuorten SM ja Mestistasoilla saman ikäluokan joukkueiden välillä 14.10. saakka. 15.10. alkaen kenttäpelaajan vaihtaessa joukkuetta saman ikäluokan joukkueiden välillä tässä mainituilla tasoilla, voi hän seuraavan kerran siirtyä joko takaisin tai muuhun ikäluokan rinnakkaisjoukkueeseen vasta kun uuden joukkueen (johon siirtyi) sarjaohjelmaan merkityt seuraavat neljä (4) ottelua on pelattu. Kenttäpelaaja ei voi siirtyä alemmalla tai samalla sarjatasolla olevaan joukkueeseen, jolla on enintään neljä (4) ottelua jäljellä pelaamaansa sarjaa missä tahansa vaiheessa kautta.

B- ja C-nuorten SM-sarjojen playoffeissa pelaavan joukkueen kenttäpelaajat eivät voi siirtyä mihinkään saman ikäluokan rinnakkaisjoukkueen jäljellä oleviin sarjaotteluihin riippumatta siitä pelaako saman ikäluokan rinnakkaisjoukkue omassa sarjassaan playoff-otteluita tai sarjaotteluita. Näiksi kenttäpelaajiksi lasketaan kaikki ne pelaajat jotka ovat pelanneet ennen playoff-otteluita runkosarjan viimeisessä neljässä (4) ottelussa (kts. ed. kappale) playoffeihin osallistuvassa joukkueessa.

2) Pelaaminen saman seuran/seurayhteisön eri aikuisten joukkueissa Aikuisten sarjoissa kenttäpelaaja voi siirtyä rinnakkaisjoukkueeseen 15.2. saakka vapaasti. 15.2. jälkeen alemman sarjan joukkueeseen voi siirtyä vain jos kenttäpelaaja on pelannut aiemmin kauden aikana vähintään neljä (4) ottelua alemman sarjatason joukkueessa.

3) Eri valtakunnallisten ikäluokkien Suomi-sarja ja Aluesarja-tasoilla lopputurnauksiin voivat osallistua kaikki ikänsä puolesta edustuskelpoiset kenttäpelaajat, mikäli ovat pelanneet kaikista kauden otteluistaan vähintään 50 % ko. joukkueessa.

Pirkka Antila: ”Kuten pelaajaliikennesopimuksen puitteissa, ei myöskään omassa seurassa näiden sarjojen karsinnoissa vahvisteta joukkuetta vaan karsinnat aloitetaan omalla joukkueella.”

2. Pelaaminen eri ikäluokissa samassa seurassa/seurayhteisössä Maalivahdit saavat pelata kaikissa seurayhteisön eri ikäluokissa joissa ikänsä puolesta ovat edustuskelpoisia (myös samana päivänä). Kenttäpelaajat saavat pelata kaikissa seurayhteisön eri ikäluokissa joissa ikänsä puolesta ovat edustuskelpoisia (myös samana päivänä) huomioiden seuraavat poikkeukset:

1) Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM-tasojen välillä kenttäpelaajan siirryttyä vanhemmasta ikäluokasta nuoremman ikäluokan joukkueeseen voi kenttäpelaaja siirtyä takaisin vanhemman ikäluokan joukkueeseen vasta kun nuoremman ikäluokan joukkueen, johon siirtyi, sarjaohjelmaan merkityt seuraavat neljä (4) ottelua on pelattu.

2) Nuorten, B-nuorten ja C-nuorten SM- tasojen välillä kenttäpelaaja ei voi siirtyä nuoremmassa ikäluokassa olevaan joukkueeseen, jolla on enintään neljä (4) ottelua jäljellä pelaamaansa sarjaa missä tahansa vaiheessa kautta.

3) Eri valtakunnallisten ikäluokkien Suomi-sarja ja Aluesarja-tasoilla lopputurnauksiin voivat osallistua kaikki ikänsä puolesta edustuskelpoiset kenttäpelaajat, mikäli ovat pelanneet kaikista kauden otteluistaan vähintään 50 % ko. joukkueessa.

Pirkka Antila: ”Ns. neljän pelin sääntö on poistettu Mestistasoilta, jätetty vain SM-tasoihin. Alimpien tasojen lopputurnauksiin pätee sama sääntöehto kuin pelaajaliikennesopimuksen puitteissa, eli saa osallistua, kun on kauden peleistä yli 50 % ko. joukkueessa.”

3. Osallistuminen playoff- ja karsintaotteluihin saman seuran/seurayhteisön joukkueissa Muihin kuin B2-nuorten SM-sarjan playoff-otteluihin ja kaikkien sarjojen tulevan kauden sarjapaikkoihin vaikuttaviin karsintaotteluihin saavat osallistua kaikki ikänsä edellyttämissä joukkueissa kuitenkin niin, että SM-sarjojen playoff-otteluissa voi edustaa vain yhtä joukkuetta ikäluokkaa kohti.

B2-nuorten SM-sarjan playoffeihin saavat osallistua kaikki ikänsä puolesta edustuskelpoiset seurayhteisön kenttäpelaajat pois lukien ne kenttäpelaajat, jotka ovat kauden aikana pelanneet B-nuorten SM-sarjassa. B-nuorten SM-sarjassa (ml. alkusarja ja alempi loppusarja) kauden aikana pelanneista kenttäpelaajista B2-nuorten SM-playoffeihin saavat osallistua ne kenttäpelaajat, jotka ovat pelanneet vähintään 50 % kauden kaikista sarjaotteluistaan B2-nuorten SM-sarjan playoff-otteluihin osallistuvassa joukkueessa. Maalivahtien osallistumisessa ei ole rajoituksia.

Pirkka Antila: ”Sääntöä on helpotettu B2SM:n osalta siten, että rajaus koskee ainoastaan B-nuorten SM-sarjassa pelanneita.”

5.7. Kaksoisedustus
1. Naiset ja tytöt
Jos naispuolisen pelaajan edustusoikeus on seurassa jossa ei ole naisten tai tyttöjen sarjassa pelaavaa joukkuetta, voi pelaaja edustaa yhtä muuta liiton jäsenseuraa naisten tai tyttöjen joukkueessa. Seuran, johon pelaajalle halutaan kaksoisedustus, tulee tehdä ilmoitus sarjan järjestäjälle.

C2-ikäisten ja vanhempien osalta kaksoisedustusta toisen seuran tyttöjoukkueeseen ei voi saada, mikäli omassa seurassa on B-ikäisten tai nuorempien joukkue. D1-ikäiset ja nuoremmat voivat saada kaksoisedustuksen, mikäli omassa seurassa ei ole C- tai nuorempien tyttöjen joukkuetta.

Kaksoisedustuksen saanut pelaaja voi edustaa vain yhtä seuraa naisten tai tyttöjen sarjoissa. Samalla kaudella pelaamisen aloittanut (ensimmäinen pelipassi) pelaaja voi saada kaksoisedustuksen, mikäli omassa ikäluokassa ei ole tyttöjen joukkuetta.

Pirkka Antila: ”Ikärajausehtoja on helpotettu kaksoisedustuksen saamisen ja joukkueiden muodostumisen helpottamiseksi.”

6.15. Paras kahdesta -pelattavien playoff- tai karsintaotteluiden ratkaisumallit

Mikäli sarjamääräyksissä on päätetty playoff- tai karsintaotteluiden pelaamisesta paras kahdesta -järjestelmällä, ratkaistaan voittaja seuraavasti:

1. Pisteet
2. Jatkoerä ja ottelun voittomaalikilpailu toisen osaottelun jälkeen
Jos toisessa ottelussa pelataan jatkoerä, aloitetaan se 4-4 vastaan. Toisen osaottelun lopussa käynnissä olevat 2 ja 5 min. rangaistukset loppuvat jatkoerään mennessä. Jos pelaajalla on käytösrangaistuksen kärsiminen kesken, hän kärsii sen loppuun ennen kuin voi pelata jatkoerässä. Jos pelaaja on saanut pelirangaistuksen tai ottelurangaistuksen, ei pelaaja voi osallistua jatkoerään eikä voittomaalikilpailuun. Jatkoerä pelataan kokonaisuudessaan (ei maalista poikki –periaatteella). Jos jatkoerän jälkeen tilanne on edelleen tasan, ratkaistaan voittaja voittomaalikilpailulla.
3. Kotietu
Sarjassa paremmin sijoittunut saa valita aloittaako ottelut kotona vai vieraissa.

Pirkka Antila: ”Entistä enemmän tullaan eri sarjoissa pelaamaan paras kahdesta –järjestelmällä. Sattuman ja yhden maalin merkitys jatkoerässä poistetaan, jatkossa tarvittava jatkoerä pelataan aina kokonaan eikä katkea ensimmäiseen maaliin.”

7.5. Ottelupöytäkirja
Ottelupöytäkirja on täytettävä tarkasti ja siihen on merkittävä pelaajat (max. 19 kenttäpelaajaa ja 2 maalivahtia), joukkueen toimihenkilöt sekä täytettävä kaikki ottelutapahtumia koskevat merkinnät sekä maalivahtien torjunnat.

Pirkka Antila: ”Aiemmin Liigassa, Mestiksessä ja Nuorten SM-Liigassa ollut mahdollisuus 19 pelaajaan (7. puolustaja). Nyt myös muihin sarjoihin, lisää puolustajien pelipaikkoja.”

7.9. Ottelun alkamisaika
Nuorten ja juniorisarjojen matkaottelut on aloitettava perjantaita ja lauantaita lukuun ottamatta viimeistään klo 20.00, elleivät joukkueet muuta sovi.

Alkamisaika on aina määriteltävä siten, että vierasjoukkue ehtii otteluun saman vuorokauden aikana eikä tarvitse lähteä matkalle edellisen vuorokauden puolella.

Pirkka Antila: ”Erittäin tärkeä ja ajankohtainen muutos. Seurojen on ehdottomasti huomioitava että matkakuluja, silloin kuin matkapelejä tulee, on karsittava ja ylimääräiset yöpymiset ja matkakulut on saatava kuriin.”

7.15. Yli-ikäiset pelaajat
1. Nuorten SM-liiga
Nuorten SM-Liigassa saa kaudella 2015–2016 pelata rajattomasti 1996 syntyneitä ja sitä nuorempia. Nuorten SM-Liigassa saa käyttää muun ikäisiä pelaajia ottelua kohti seuraavasti:
- Toinen maalivahdeista saa olla syntynyt 1994 tai 1995.
- Kenttäpelaajista enintään kahdeksan (8) voi olla muun ikäisiä siten, että enintään neljä (4) voi olla 1994 syntyneitä pelaajia, joilla on oltava voimassa oleva pelaajasopimus edustusseuran (KHL/Liiga/Mestis) kanssa, ja heidän tulee olla rekisteröityjä ko. aikuisten sarjaan kyseisen sarjan sääntöjen mukaisesti.

2. Muut Nuorten sarjat sekä A-tyttöjen SM-sarja / SM-turnaus Nuorten Mestiksessä, nuorten Suomi-sarjassa ja nuorten aluesarjatasolla saa käyttää ottelua kohti enintään 4 kpl 1994 syntyneitä.

A-tyttöjen SM-sarjassa/turnauksessa ei saa käyttää yli-ikäisiä pelaajia (vanhempia kuin 1995 syntyneet)

3. B-nuorten SM-sarjataso
B-nuorten SM-tasolla voi joukkueen kokoonpanossa olla ottelua kohti korkeintaan kaksi (2) pelaajaa jotka ovat syntyneet ikäluokkaa edeltävänä vuonna (1997).

Pirkka Antila: ”Nuorten SM-Liigan yli-ikäisten määrän noustessa mahdollisuus kahdelle -97 syntyneelle käydä hakemassa peliaikaa tarvittaessa B-nuorista. Toisin kuin muissa Y-säännöissä, tämä liikenne on mahdollista koko kauden eikä ole rajattu yhteen siirtymiseen joulutauolla.”

4. B-nuorten Mestistaso
B-nuorten Mestis tasolla voi joukkueen kokoonpanossa olla ottelua kohti korkeintaan kaksi (2) pelaajaa jotka ovat syntyneet ikäluokkaa edeltävänä vuonna (1997).) Sarjan nimi ratkaisee sarjatason jos sarjasta voi karsia useampaan eri sarjaan.

5. B2-nuorten SM-sarjataso
B2-nuorten SM-sarja tasolla ei saa käyttää yli-ikäisiä pelaajia.

6. C-nuorten SM-sarjataso ja Mestis taso C-nuorten SM-sarjassa sekä sen alkusarjassa ja karsinnoissa ei saa käyttää yli-ikäisiä pelaajia. C-nuorten Mestis tasolla voi joukkueen kokoonpanossa olla ottelua kohti korkeintaan kaksi (2) pelaajaa jotka ovat syntyneet ikäluokkaa edeltävänä vuonna (1999). Sarjan nimi ratkaisee sarjatason jos sarjasta voi karsia useampaan eri sarjaan.

7. Muut B-, B2- ja C-nuorten sarjat
B2-nuorten Mestiksessä, B2-nuorten Suomi-sarjassa sekä B- ja C-nuorten Suomi-sarjassa ja aluesarjoissa voi samassa ottelussa pelata neljä (4) pelaajaa jotka ovat syntyneet ikäluokkaa edeltävänä vuonna (B=1997, B2=1998, C=1999).

8. B- ja C-tyttöjen SM-sarjat/turnaukset ja niiden karsinnat
B- ja C-tyttöjen SM-sarjoissa/turnauksissa ja niiden karsinnoissa voi pelata samassa ottelussa kaksi (2) pelaajaa, jotka ovat syntyneet ikäluokkaa edeltävänä vuonna (Bt=1997, Ct=1999).

9. C2- ja nuorempien juniorien sarjat
C2-nuorten AAA-tasolla ei saa pelata yli-ikäisiä pelaajia. Muiden C2 juniorien ja nuorempien sarjoissa voi sarjan järjestämisestä vastaavan alueen aluehallitus päättää yli-ikäisten pelaajien edustusoikeudesta.

Pirkka Antila: ”Valtakunnallisissa sarjoissa ei enää ole loppuvuoden yli-ikäisiä, vaan kaikki edeltävänä vuonna syntyneet ovat samassa asemassa.”

7.16. Yli-ikäisiä pelaajia koskevat säännöt

Yli-ikäisenä pelaajana pelaava kenttäpelaaja ei voi edustaa samanaikaisesti toista pelaajaliikennesopimusseuran juniorijoukkuetta pois lukien seuraavat poikkeukset:
- B-nuorten SM-sarjassa pelaavat yli-ikäiset pelaajat saavat edustaa myös oman seurayhteisönsä A-nuorten joukkuetta.
- B- ja C-nuorten aluesarjatasolla erittäin painavista syistä seura voi hakea poikkeuslupaa pelaajalle sallia pelaaminen myös omassa ikäluokassa pelaajaliikennesopimusseurasopimuksen puitteissa.

Yli-ikäisenä pelaajana pelaava kenttäpelaaja ei voi edustaa samanaikaisesti toista saman seurayhteisön juniorijoukkuetta pois lukien seuraavat poikkeukset:
- B- ja C-nuorten aluesarjatasolla samassa seurayhteisössä pelaaja voi samanaikaisesti edustaa myös oman ikäluokan joukkuetta.
- Yli-ikäisenä pelaava maalivahti voi edustaa samanaikaisesti myös omaa tai vanhempia ikäluokkia omassa seurayhteisössään sekä pelaajaliikennesopimuksen puitteissa.

Pirkka Antila: ”BSM:ssä 2 kpl yli-ikäisiä saa pelata oman ja B-ikäluokan välillä vapaasti. Aluesarjatasolla B-C-nuorissa voi pelata samanaikaisesti oman seuran omassa ja nuoremmassa ikäluokassa yli-ikäisenä. Pelaajaliikennesopimuksen alaisuudessa tämä on mahdollista vain poikkeuslupa-anomuksella.”

 

 

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: