Leijonat.fi

       

Erotuomareillakin on omat valmentajansa

Jokaisella Mestis-joukkueella on valmennustiimi, johon kuuluvat muun muassa päävalmentaja, apuvalmentajat ja maalivahtivalmentaja. Pelaajien lisäksi valmennusta tarvitsevat myös erotuomarit, ja näilläkin on omat valmentajansa.


Mestiksessä on neljä erotuomarivalmentajaa, joilla jokaisella on omat valmennettavat erotuomarinsa. Yksi erotuomarivalmentajista on Marko Seikkula, joka toimii myös otteluvalvojana Liigassa.

- Olen ollut mukana erotuomarivalmennuksessa toiminnan alusta asti eli kolmen vuoden ajan. (Huippusarjapäällikkö) Harri Ahola tiedusteli asiaa minulta kauden alun kilpatuomarileirin yhteydessä, eikä minun tarvinnut kauaa miettiä, että lähdenkö mukaan, Seikkula muistelee.

Seikkulalla on valmennettavinaan seitsemän päätuomaria ja kahdeksan linjatuomaria.

- Tehtäviini kuuluu purkaa jokainen ottelu tuomareiden kanssa ja etsiä sieltä oleellisimmat jutut. Pyrimme tarkastelemaan isoa kuvaa pelistä. Meillä on tavoitteena saada peliltä luottamus. Mikä toi sen luottamuksen tänään? Mikä vei sen luottamuksen tänään? Mikä toiminta vaaransi luottamusta?

Seikkulan asuinpaikkakunnalla Oulussa ei ole Mestis-joukkuetta. Lähin joukkue on Kajaanissa, ja joskus hän vierailee myös Keuruulla ja Jyväskylässä.

- Koska kaikkia pelejä en pysty livenä näkemään, niin purku tapahtuu puhelimitse ja Dartfish-palvelussa. Sinne jokaisen Mestis-pelin OTV laittaa ottelukoosteen merkittävimmistä tapahtumista. Näitä klippejä sitten kommentoidaan puolin ja toisin.

- Koen omaksi tärkeimmäksi tehtäväksi sen, että saan tuomarit itse oivaltamaan toiminnan puutteet ja myös vahvuudet. Tähän tärkein väline on ensisijaisesti tietysti tuomarin itsekriittisyys, mutta sen lisäksi minun esittämät kysymykset. Ainahan se ei onnistu, ja silloin pitää olla suoraviivaisempi.

Monipuolinen tausta jääkiekon parissa

Seikkula pelasi jääkiekkoa Pellon Kiekossa C-junioreihin saakka, mutta sen jälkeen juniorijoukkueet paikkakunnalla loppuivat. Pellossa hän teki vähän myös valmennustöitä. Tuomaritoiminnasta hän kiinnostui jo peliuran loppuvaiheessa.

Vuonna 1994 ensimmäisen erotuomarikortin saanut Seikkula vihelsi aluksi junioripelejä ja miesten III divisioonaa. Sittemmin Seikkula muutti Ouluun opiskelemaan, ja hän vihelsi juniorien SM-sarjoissa ja miesten Suomi-sarjassa sekä II divisioonassa.

- Sain näyttöpaikkoja myös Mestikseen, mutten käyttänyt niitä. En tehnyt tarpeeksi töitä luisteluni ja fysiikan eteen, joten taso jämähti paikalleen, Seikkula myöntää.

Lopettamisen jälkeen Seikkula toimi Oulun jääkiekkotuomareissa kerhokouluttajana. Monipuolinen kokemus lajin parissa auttaa erotuomarivalmentajana toimimisessa.

Myös siviilityö tukee erotuomarivalmennusta ja päinvastoin. Siviilityössään Seikkula on alakoulun opettaja, ja tällä hetkellä hän on opintovapaalla tutkinnon täydentämisen vuoksi.

- Siviilityössä toimin lasten kanssa ja sen ulkopuolella valmennan aikuisia. Se on sopivaa vastapainoa ja tuo erilaisia näkökulmia molemmin puolin. Ihmisten kanssa molemmissa töissä kuitenkin työskennellään!

- Kauden aikana erotuomarivalmennus työllistää käytännössä päivittäin, vaikkei pelejä hallilla olisikaan. Paljon ajatukset liikkuvat pelien ulkopuolella, tulevassa ja miten tämä saataisiin paremmaksi ja niin edelleen.

- Sähköposteja vaihdellaan, klippejä katsotaan ja puhelimet soi. Toki tätäkin hommaa voisi tehdä varmasti kevyemminkin, mutta kuinka voin vaatia tuomareilta sitoutumista, jos itse vedän vasurilla, Seikkula mietiskelee.

 

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: