Leijonat.fi

       

Leijonanpolku // Pekka Jormakka oli aikanaan Pohjola-leirin paras pelaaja

Pekka Jormakka oli lupaava juniori, mutta Liigaan ja maajoukkueeseen pääseminen vaati kovasti myös töitä. Pekka Jormakka oli lupaava juniori, mutta Liigaan ja maajoukkueeseen pääseminen vaati kovasti myös töitä. Kuva: Pasi Mennander

Julkaisemme juttusarjan pelaajien erilaisista poluista maajoukkueeseen ja kansainvälisiin kaukaloihin. Tänään esittelyvuorossa on Pekka Jormakan Leijonanpolku.


Jormakan veljessarjan kuopus laitahyökkääjä Pekka Jormakka, 24, valittiin kaudella 2004-2005 Pohjola-leirin parhaaksi pelaajaksi. Sen jälkeen hän kolusi läpi kaikki juniorimaajoukkueet.

Liigan huipulle ja sen jälkeen A-maajoukkueeseen päästäkseen Jormakan piti kuitenkin siirtyä pois tutusta seurasta JYPistä.

- Aloitin jääkiekon Palokan Pakissa Jyväskylän kupeessa ja siirryin sieltä JYPiin nuorempiin C-junnuihin. Jyväskylä oli hyvä paikka kehittyä nuorelle pelaajalle. Jokaisessa juniori-ikäluokassa oli kova kilpailu ja pelasimme SM-tasolla. Olimme usein myös mestarisuosikkeja.

Juniorivuodet toivat Jormakan palkintokaappiin useita mitaleja, ja mitaleja alkoi rohmuta myös JYPin edustusjoukkue.

- Juniorivuosilta tuttu kova kilpailu näkyi myös edustusjoukkueessa. JYPillä oli SM-liigassa kova joukkue niihin aikoihin minä aloin harjoitella edustusjoukkueensa kanssa, ja JYPiin oli vaikea murtautua.

- Pelasin useamman kauden siten, että syyskausi kului Mestiksessä, ja sitten ennen siirtorajaa siirryin tammikuussa JYPiin. Se oli hyvä asia, että Jyväskylässä oli D Team, joka pelasi Mestiksessä.

- Sain pelata miesten pelejä omalla paikkakunnalla, vaikka liigajoukkueessa vastuu jäikin vähiin. Myös loukkaantumiset vaikeuttivat läpimurtoa liigatasolle. Esimerkiksi kausi 2008-2009 meni pilalle polvivamman vuoksi. Seuraavat kaksi kautta pelasin pääosin Mestiksessä.

Läpimurto tapahtuu Pelicansissa

Mestiksessä Jormakka esiintyikin varsin tehokkaasti. Paikkaa Liigasta ei toistuvista yrityksistä huolimatta auennut, ja lopulta JYP ei tarjonnut Jormakalle enää jatkosopimusta.

- Sitten piti vaihtaa paikkakuntaa. Kai Suikkanen otti minut tryoutille Lahteen Pelicansin riveihin, ja siellä vakiinnutin paikkani liigatasolla. Noiden kausien 2011-2013 aikana tapahtui isoja asioita kehitykseni kannalta. Jälkimmäisellä kaudella pääsin ensimmäistä kertaa myös A-maajoukkueeseen.

Pelicansissa Jormakka saavutti keväällä 2012 SM-hopeaa.

- Pelicansissa jatkaminenkin oli mietinnässä, mutta valitsin Tapparan, ja siellä pelaan nyt toista kautta.

Viime kaudella Tappara sijoittui Liigassa toiseksi. Kauden jälkeen Jormakka pääsi mukaan MM-leiritykseen ja MM-kisoihin. Myös tällä kaudella mies on pelannut A-maajoukkueessa.

- Olin jo toisella Pelicans-kaudellani aivan loppumetreille asti mukana MM-leirityksissä. Silloin kisapaikka jäi saavuttamatta, mutta seuraavana vuonna pääsin mukaan MM-kisoihin.

- Ne olivat hienot kisat, ja pääsimme finaalin asti. Hopealle jäämisestä huolimatta MM-kisoista on hyvät muistot. Harva pelaaja pääsee pelaamaan MM-finaalissa.

- Hienoja reissuja olivat aikanaan myös ne juniorien arvokisat, vaikka ei mitalia saavutettukaan.

Jormakan haastattelu on julkaistu myös Leijonat-lehdessä 1/2015.

Minkälainen on sinun Leijonanpolkusi? Lue tästä, mistä Leijonanpoluista kertovassa juttusarjassa on kysymys.

Käy myös osoitteessa www.leijonanpolku.fi- sivusto on kattava infopaketti siitä, mihin asioihin eri ikävaiheessa olevan pelaajan tulee keskittyä matkallaan juniorista aikuiskiekkoilijaksi.

 

Viimeksi muutettu

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: