Leijonat.fi

       

Leijonanpolku // Kristian Näkyvältä kesti monta vuotta vakiinnuttaa paikka Liigassa

Kristian Näkyvä ei lannistunut, vaikka läpimurron tekeminen Liigaan vei vuosia. Kristian Näkyvä ei lannistunut, vaikka läpimurron tekeminen Liigaan vei vuosia. Kuva: Pasi Mennander

Julkaisemme juttusarjan pelaajien erilaisista poluista maajoukkueeseen ja kansainvälisiin kaukaloihin. Tänään esittelyvuorossa on Kristian Näkyvän Leijonanpolku.


Helsingin Kiekko-Tiikereissä jääkiekkoilun aloittanut puolustaja Kristian Näkyvä, 24, on esiintynyt Suomen A-maajoukkueessa kolmella peräkkäisellä kaudella, mutta aikuisten arvokisoihin mies ei ole vielä päässyt.

Näkyvän ura on kuitenkin mennyt mukavasti eteenpäin viime kausina, ja kolmen JYPissä pelatun kauden ja Liiga-tason läpimurron jälkeen hän siirtyi Ruotsin pääsarjaan Luulajan riveihin.

Kahdella viimeisellä JYP-kaudellaan ja nyt Luulajassa, Näkyvä on voinut pelata koko kauden samassa seurajoukkueessa. Muutama vuosi sitten tilanne oli kotimaassa erilainen.

Joinain kausina Näkyvä edusti lainasopimusten myötä jopa neljää eri joukkuetta, jolloin hän haki vielä paikkaansa miesten sarjoista. Uran ensimmäinen seuranvaihto tapahtui kuitenkin jo C-juniori-iässä.

- Helsingin Kiekko-Tiikereistä siirryin Espoon Bluesiin, jotta kehityksen jatkuminen ja riittävän kova sarjataso olisivat taatut. Meitä taisi viisi kaveria lähteä Espooseen samaan aikaan, mutta lopulta miesten sarjoihin asti siitä porukasta nousin ainoastaan minä.

Bluesissa Näkyvä pelasi menestyksekkäästi niin C-, B- kuin A-nuorissakin, ja B-juniori-iässä hän pääsi ensimmäistä kertaa mukaan myös nuorten maajoukkuekuvioihin.

- En ollut mukana Pohjola-leirillä ja alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta sen jälkeen olin mukana kaikissa maajoukkueissa. Aikanaan harmitti, kun en päässyt heti mukaan maajoukkuekuvioihin, mutta toisaalta ymmärsin sen, etten ansainnutkaan maajoukkuepaikkaa.

Kolmen viimeisen A-nuorten kauden aikana otteluita kertyi myös Liigassa, ja kokemusta miesten peleistä haettiin myös Mestiksessä pelaavista TUTO Hockeysta, Jukureista ja Kiekko-Vantaasta.

- Kolmen kauden aikana pelasin yhteensä kolmisenkymmentä liigapeliä. Mestis-vierailut olivat kyllä hyödyllisiä, koska sain peliaikaa kovissa miesten peleissä. Se oli hyvä askel nuorten SM-liigan ja Liigan välillä. Ne olivat opettavaisia kausia, vaikka joukkue vaihtui aika tiuhaan tahtiin.

Ratkaiseva askel Jyväskylään

Vuonna 2011 Näkyvä pakkasi tavaransa ja siirtyi Jyväskylään täysin uusiin kuvioihin. Peliaikaa JYPin Liiga-joukkueessa alkoi kertyä mukavasti, ja kiekollisesti taitava puolustaja teki hyviä tehopistemääriä alusta asti pelipaikan vakiinnuttua.

- Jyväskylään siirtyessä yksi motiiveista oli se, että siellä Mestis- ja Liiga-joukkueet pelaavat ja harjoittelevat samassa hallissa. Näin ollen vauhtia ei tarvitsisi hakea toiselta paikkakunnalta, jos peliaikaa Liigassa ei tulisikaan.

- Uusi kaupunki, uusi joukkue ja uudet ympyrät kaikin puolin toivat uutta puhtia tekemiseeni, ja  Jyväskylään siirtyminen oli hyvä ratkaisu kaiken kaikkiaan.

Jyväskylän aikoina Näkyvä debytoi myös A-maajoukkueessa. Maajoukkuepelejä on kertynyt myös tällä kaudella.

- A-maajoukkueeseen pääseminen olikin sitten erityisen hieno asia, koska pelaajia on sinne tarjolla todella paljon. Aikuisten arvokisoissa en ole vielä ollut mukana, mutta EHT-peleihinkin on tarjolla maanosan huippupelaajia. Siitä saa lisää harjoittelumotivaatiota, kun on pystynyt raivaamaan paikkansa EHT-tasolle. Se on yksi askel kohti arvokisoja.

- Jatkossa pitää näyttää omilla teoilla se, että ansaitsee paikan arvokisoista. Pitää pelata maajoukkueessa omilla vahvuuksilla ja samalla itseluottamuksella kuin sarjapeleissä. Oikea rooli ja rauhallisuus omassa tekemisessä johtavat hyvään lopputulokseen.

Näkyvän haastattelu on julkaistu myös Leijonat-lehdessä 1/2015.

Minkälainen on sinun Leijonanpolkusi? Lue tästä, mistä Leijonanpoluista kertovassa juttusarjassa on kysymys.

Käy myös osoitteessa www.leijonanpolku.fi- sivusto on kattava infopaketti siitä, mihin asioihin eri ikävaiheessa olevan pelaajan tulee keskittyä matkallaan juniorista aikuiskiekkoilijaksi.

 

Viimeksi muutettu

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: