Leijonat.fi

       

Leijonanpolku // Jani Tuppurainen nousi Suomi-sarjasta KHL:ään saakka

Jani Tuppurainen nousi maajoukkueeseen vasta kolmekymppisenä. Jani Tuppurainen nousi maajoukkueeseen vasta kolmekymppisenä. Kuva: Pasi Mennander

Julkaisemme juttusarjan pelaajien erilaisista poluista maajoukkueeseen ja kansainvälisiin kaukaloihin. Tänään esittelyvuorossa on Jani Tuppuraisen Leijonanpolku.


Laitahyökkääjä Jani Tuppurainen on loistanut Liigassa jo lähes kymmenen kauden ajan, mutta aikuisuran alkuvaiheessa kotimaan pääsarjaan, maajoukkueesta puhumattakaan oli pitkä matka. Vastikään 35 vuotta täyttänyt Tuppurainen pelaa jälleen tehokasta kautta JYPin riveissä, ja kokeneella pelimiehellä on antaa monta neuvoa nuoremmilleen.

- Olen pienten seurojen kautta noussut Liigaan ja A-maajoukkueeseen, mutta tämä on ollut ehkä myös hyvä asia. Olen saanut juniorista asti paljon peliaikaa, ja junioreille antaisinkin ohjeen, että ei välttämättä aina kannata siirtyä isoon seuraan. Pienessä seurassa saa pelata paljon, ja se on kehittävää, Tuppurainen ohjeistaa.

Tuppurainen pelasi junioriurallaan itse jopa niin pienessä seurassa, että paikkakunnalta loppuivat pelaajat kesken, ja hänen piti siirtyä Ouluun Kärppien junioreihin.

- Aloitin Oulunsalon Kiekko-Ketuissa, ja sieltä siirryin kymmenen tai yksitoistavuotiaana Kärppien junioreihin. Tilanne taisi olla sellainen, että meidän ikäluokasta ei olisi saatu enää joukkuetta kasaan Oulunsalossa, ja oli vähän pakkokin lähteä muualle. Oulussahan pelasin sitten myös Kiekko-Oulun B-junioreissa ja Laser HT:n A-junioreissa, joten sen alueen seuroja kolusin paljon.

Viime vuosituhannen lopussa Tuppurainen teki rohkean ratkaisun ja siirtyi Pohjois-Amerikkaan NAHL-sarjassa pelaavan Chicago Freezen riveihin.

- Ruotsalaisen Reijo ja Pappa (Reino) houkuttelivat minut lähtemään jenkkeihin, mutta palasin sieltä jo yhden kauden jälkeen takaisin Ouluun. Aloitin kauden Oulussa, mutta lähdinkin kesken kauden takaisin jenkkeihin. Se kausi jäi viimeiseksi sillä mantereella, ja palasin taas kotiin.

- Noiden kahden kauden jälkeen vaihtoehdot olivat aika vähissä, ja Oulussa vierähti tutuissa kuvioissa seuraava kausi. Pelasimme noususta Mestikseen yhdessä Kajaanin Hokin kanssa keväällä 2002. Hokki nousi, mutta Kiekko-Oulu ei noussut. Houkuttelivat minut sitten Hokkiin pelaamaan, ja noiden kolmen Kajaanin kauden aikana harjoittelin välillä myös Kärppien liigajoukkueen mukana. Joitain liigaotteluitakin pääsin pelaamaan.

Ura Liigassa käynnistyy kunnolla Kuopiossa

Kolmen Kajaanin kauden jälkeen Tuppurainen muutti Kuopioon, ja sielläkin vierähti lähes kolme kautta yhtenä juuri Liigaan nousseen KalPan avainhyökkääjistä. Viimeisen KalPa-kauden loppuvaiheessa Tuppurainen siirtyi Ruotsin pääsarjaan.

- Kauden 2007-2008 lopussa KalPalla ei ollut enää panosta peleissä, koska pudotuspelipaikka oli karannut. Ruotsista tuli yhteydenotto, ja oli hienoa, että KalPa päästi minut lähtemään kesken kauden. Ruotsista päädyin seuraavaksi kaudeksi JYPiin, ja Jyväskylä on ollut siitä asti tukikohtamme.

Neljä kautta JYPissä tuottivat pitkälti toista sataa tehopistettä ja kaksi SM-kultaa. Keväällä 2012 Tuppurainen arvostettiin Liigan pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi. Jyväskylän vuosinaan maajoukkueeseen noussut hyökkääjä pääsi edustamaan Suomea myös kevään 2012 MM-kotikisoissa.

- Junnumaaotteluita minulle ei kertynyt. Olen aina ollut vähän tällainen myöhään kehittynyt. Ensimmäiset A-maaottelutkin pelasin vasta kolmekymppisenä. Se oli Karjala-turnaus, jolloin pelasin ensimmäiset A-maaottelut. Taisi mennä niin, että Pesosen Janne loukkaantui, ja pääsi sen vuoksi kentälle. Yllätyksenä tuli tuolloin koko maajoukkuekutsu, mutta kyllähän siitä lisäpotkua sai huomattavasti omaan tekemiseen.

Menestyskauden 2011-2012 jälkeen Tuppuraista tarvittiin KHL:ssä, ja mies löysi itsensä ukrainalaisen Donbass Donetskin riveistä. KHL-visiitti jäi kuitenkin yhden kauden mittaiseksi.

- KHL oli hyvä kokemus, ja erittäin kova haaste. Sinne siirtymisessä painoivat myös taloudelliset syyt. JYPiin oli kuitenkin mukava palata, ja siellähän asiat ovat sujuneet hyvin.

Viime kaudella JYP ja Tuppurainen voittivat European Trophyn, ja tällä kaudella jyväskyläläisjoukkue taistelee jälleen Suomen mestaruudesta.

Tuppuraisen haastattelu on julkaistu myös Leijonat-lehdessä 1/2015.

Minkälainen on sinun Leijonanpolkusi? Lue tästä, mistä Leijonanpoluista kertovassa juttusarjassa on kysymys.

Käy myös osoitteessa www.leijonanpolku.fi- sivusto on kattava infopaketti siitä, mihin asioihin eri ikävaiheessa olevan pelaajan tulee keskittyä matkallaan juniorista aikuiskiekkoilijaksi.

 

Viimeksi muutettu

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: