Leijonat.fi

       

Leijonanpolku // Jarkko Immonen nousi jäähallittomalta paikkakunnalta MM-kisojen maalikuninkaaksi

Jarkko Immonen on kuulunut vuosikausien ajan Leijonien luottopelaajiin. Jarkko Immonen on kuulunut vuosikausien ajan Leijonien luottopelaajiin. Kuva: Pasi Mennander

Julkaisemme juttusarjan pelaajien erilaisista poluista maajoukkueeseen ja kansainvälisiin kaukaloihin. Tänään esittelyvuorossa on Jarkko Immosen Leijonanpolku.


Jarkko Immonen oli yksi Suomen avainpelaajista Leijonien voittaessa toukokuussa 2011 jääkiekon maailmanmestaruuden. Immonen voitti Slovakiassa pelattujen maailmanmestaruuskilpailujen maali- ja pistepörssit, ja hänen Ruotsin verkkoon tekemä 1-1-tasoitusmaali MM-finaalin toisen erän lopussa nosti Suomen mukaan peliin. Ottelun päätöserä olikin Suomen ilotulitusta.

Immosen matka kansainvälisen tason huippukiekkoilijaksi ei kuitenkaan ole ollut helppo. Hän aloitti jääkiekon ohjatun harjoittelun 7-vuotiaana kotipaikkakunnallaan Rantasalmella. Pienessä eteläsavolaiskunnassa ei ollut vielä tuolloin 1980- ja 1990-lukujen taitteessa jäähallia, ja Immonen joukkueineen harjoitteli ja pelasi ulkojäillä.

Lähimmät jäähallit sijaitsivat reilun neljänkymmenen kilometrin päässä Rantasalmelta sijaitsevissa Savonlinnassa ja Varkaudessa. Lupaava hyökkääjä siirtyi Savonlinnan Pallokerhon organisaatioon 14-vuotiaana.

- Savonlinnassa tarjolla oli jäähalliolosuhteet ja kovempi juniorijoukkue. Parin kauden jälkeen pääsin myös mukaan SaPKon edustusjoukkueeseen, Immonen muistelee lähes 20 vuoden takaisia tapahtumia.

16-vuotiaana I divisioonaan

Immonen pelasi SaPKon C-nuorissa ikäluokan SM-sarjaa ja I divisioonaa. SaPKon edustusjoukkueeseen hänet nostettiin jo 16-vuotiaana syksyllä 1998. Ensimmäisenä divarikautena vastuu ja tehopisteet jäivät vähiin, mutta vuosituhannen vaihteessa Immonen oli vasta 17-vuotiaana SaPKon I divisioonajoukkueen paras pistemies.

Kauteen mahtuivat myös alle 18-vuotiaiden MM-kilpailut, joissa Immonen oli Suomen neljänneksi paras pistemies. Tehokkaan kauden 1999-2000 jälkeen Immonen siirtyi Turkuun ja I divisioonan tilalle perustetussa Mestiksessä pelanneen TuTon riveihin.

- Turussa ollessa kävin vielä lukiota. TPS taisi omistaa pelaajaoikeuteni, mutta pelasin kauden TuTossa. Kausihan meni Mestiksessä hyvin (toim. huom. hopeamitali ja joukkueen kolmanneksi paras pistemies), ja sen jälkeen paikka SM-liigasta aukesi Porin Ässissä.

- Ensimmäinen liigakausi oli melko haastava, ja Ässien lisäksi en olisi muualle kelvannutkaan. Sain kuitenkin mahdollisuuden päästä mukaan liigakuvioihin, ja olihan se hieno päästä ammattilaissarjaan. Tehopisteitä ei juurikaan tullut, mutta sain arvokasta oppia tulevaa varten.

Ässissä pelaamansa kauden 2001-2002 aikana Immonen oli mukana myös Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa. Immonen oli Suomen toiseksi paras pistemies, ja turnauksen päätteeksi mukaan tarttui MM-pronssimitali.

Läpimurto liigatähdeksi tapahtui JYPissä

Vaikka Jarkko Immonen oli jo 20-vuotiaana todistanut olevansa yksi ikäluokkansa parhaista suomalaispelaajista ja tehokas pelaaja Mestis-tasolla, läpimurtoa SM-liigassa ei ollut ensimmäisellä yrittämällä syntynyt. Porissa pelatun kauden jälkeen Immoseen otettiin yhteyttä Jyväskylästä, ja kesällä 2002 8. kierroksella NHL:ään varattu nuori mies päätyi JYPin riveihin.

- JYPissä oli edelliskautta isompi rooli tarjolla, ja lähdin sinne. Siellä minun liigaurani lähti kunnolla käyntiin.

Kaudet 2002-2005 eivät tuoneet jyväskyläläisjoukkueelle mitaleita, mutta Immoselle kaudet olivat henkilökohtainen menestys. Kausikohtaiset pistesaldot 33, 49 ja 47 ja paikka Suomen A-maajoukkueessa johtivat NHL:ään siirtymiseen.

Kausina 2005-2007 Immonen pelasi New York Rangersissa 20 NHL-ottelua tehoin 3+5=8. Pääosa kausista kului AHL:ssä, missä jälki oli kovaa. Immonen paukutti 128 runkosarjaottelussa tehot 50+66=116. Kahden Pohjois-Amerikan kauden jälkeen Immonen palasi kuitenkin takaisin Suomeen.

- Näin jälkeenpäin ajateltuna uskon, että lähdin oikeaan aikaan kokeilemaan rajojani NHL:ään. Suomeen palatessa JYP oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, ja Jyväskylässä kasattiin kovaa joukkuetta. Pelit kulkivat joukkueelta ja itseltäni oikein hyvin.

Kaudella 2007-2008 Immonen oli SM-liigan pistepörssin neljäs tehoin 26+37=63, ja hänet valittiin kauden päätteeksi tähdistökentälliseen.

Seuraavalla kaudella JYP saavutti SM-kultaa, ja Immonen teki runkosarjassa tehot 24+41=65. Jälleen sarjan tähdistökentälliseen valittu Immonen kylvi kaukalossa tuhoa yhdessä Tuomas Pihlmanin ja Antti Virtasen kanssa. Kauden jälkeen tehoketju kuitenkin hajosi.

- Minulla oli JYPin kanssa vielä sopimusta jäljellä, mutta minut haluttiin Kazaniin ja KHL:ään. KHL-reissu kestikin odotettua pidempään, Immonen naureskelee.

Kausia KHL:ssä kertyi kaikkiaan kuusi. Ensi kaudeksi Immonen siirtyy Sveitsiin.

Maajoukkueen luottohyökkääjäksi

A-maajoukkueessa ensimmäisen kerran 21-vuotiaana pelannut Immonen debytoi aikuisten arvokisoissa 27-vuotiaana keväällä 2009. Noiden neljännesfinaalitappioon päättyneiden MM-kilpailujen jälkeen Immonen on edustanut Suomea kaikissa miesten arvokilpailuissa, ja vuoden 2011 maailmanmestaruuden lisäksi palkintokaappiin on kertynyt yksi MM-hopea ja kaksi olympiapronssia.

- Pelasin ensimmäiset A-maaottelut jo Raimo Summasen ollessa päävalmentajana, mutta sitten kestikin vielä kauan, että pääsin arvokilpailuihin. En muista mietinkö edes maajoukkuetta tai arvokisoja kovin paljon noina välissä olleina vuosina tai ennen niitä. Ainakin silloin Ässissä pelatessa maajoukkueeseen oli todella pitkä matka, Immonen muistelee yli kymmenen vuotta myöhemmin.

- Pohjois-Amerikan kaudet olivat sellaisia, että olin maajoukkuekuvioiden ulkopuolella. Kausi kesti siellä aina pitkälle kevääseen, ja MM-kilpailut olivat samaan aikaan, kun pelasin vielä Pohjois-Amerikassa sarjaotteluita. Noina kausina myös EHT-pelit jäivät tietysti väliin.

Tällä kaudella Immoselle on jälleen kertynyt EHT-pelejä, ja Karjala-turnauksessa hän toimi Suomen kapteeninakin. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, pukee huhtikuussa 33 vuotta täyttävä Immonen jälleen maajoukkuepaidan päälleen, kun MM-mitaleista pelataan Tshekissä toukokuussa.

Immosen haastattelu on julkaistu myös Leijonat-lehdessä 1/2015.

Minkälainen on sinun Leijonanpolkusi? Lue tästä, mistä Leijonanpoluista kertovassa juttusarjassa on kysymys.

Käy myös osoitteessa www.leijonanpolku.fi- sivusto on kattava infopaketti siitä, mihin asioihin eri ikävaiheessa olevan pelaajan tulee keskittyä matkallaan juniorista aikuiskiekkoilijaksi.

 

Viimeksi muutettu

Tuoreimpia uutisiaSuomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: