Leijonat.fi

       

×

Antti Aarnio: ”Jokapäiväisillä valinnoilla erinomaisuutta myös urheilulliselle puolelle”

Antti Aarnio toimii toista kauttaan Kärppien B-nuorten päävalmentajana. Pitkä pelaajaura toi menestystä Liigassa, mutta myös paljon oppeja valmennustyöhön. Aarnion luotsaama Kärpät on aloittanut kautensa vahvasti ja johtaa B-nuorten SM-alkusarjaa puhtaalla pelillä kuuden ottelun jälkeen.


– Meillä on ollut luonnollisesti paljon opeteltavia asioita, joita haluamme viedä päivittäiseen tekemiseen. Lahjakkaan ryhmän kanssa olemme keskittyneet elämänhallinnan ja urheilullisen elämän yhdistämiseen, Aarnio kiteyttää keskeiset valmennukseen liittyvät haasteet.

Kärpät on voittanut B-nuorten mestaruudet kahtena edellisenä keväänä. Aarnio on ollut molemmissa joukkueissa mukana, ensin apuvalmentajana ja viime kaudella päävalmentajana.

– B-ikäisinä muutokset ovat isoja, kun koulu vaihtuu yläkoulusta lukioon tai ammattioppilaitokseen. Arjen rytmittäminen on todella tärkeää. Kun ilmapiiri on hyvä, voi nauttia  harjoittelusta ja on hauskaa lähteä joukkueen kanssa pelireissuille.

Kärppien joukkue on muuttunut kovasti viime kaudesta. Viime vuoden mestarijoukkueesta on tällä kaudella mukana vain seitsemän pelaajaa. Ringissä on peräti 23 uutta tulevaisuuden nimeä.

Joukkueessa on perinteisesti myös ryhmä pelaajia, jotka muuttavat Ouluun  jääkiekon perässä. Itsenäinen elämä asettaa omat haasteensa, joissa seura pyrkii pelaajia tukemaan.

– Kaikista pelaajista välittäminen on se tärkein juttu. Koulu on kuitenkin poikien työtä, mutta mahdollistaa myös aamuharjoittelun. Me haluamme opettaa urheilullista elämäntapaa, eikä pitää itsestäänselvyytenä, että asiat osataan jo ennestään.

– Päivittäisen elämän tukijoukkoihin kuuluu myös arjen asioiden opettelua. Muun muassa Annika Antti-Roiko ja Eeva Laitinen tekevät poikien kanssa tärkeää työtä, opettavat arjen askareista selviämistä, siivoamista ja kokkaamista, Aarnio kiittelee kaksikon panosta.

– Jokapäiväisen elämän valinnoilla voimme sitten tavoitella erinomaisuutta myös urheilullisella puolella.

Kärppien Liiga-joukkueen päävalmentajana vuosina 2013–16 toimineen Lauri Marjamäen opit ovat vaikuttaneet vahvasti Antti Aarnioon.

– Uskon, että se ilmapiiri, jonka Marjamäki toi koko seuraan, on vaikuttanut toimintaperiaatteisiini. Hän sai minut ”ostamaan” näitä ohjeita, jotka liittyvät yleiseen urhelullisuuteen ja elämänhallintaan.

– Oli mahtavaa seurata ”Laten” toimintaa menestysvuosina. Hänellä oli selkeä systeemi, miten tulosta tavoitellaan.

* * *

Aarnio aloitti valmentajana heti pelaajauransa päätyttyä keväällä 2014. Loukkaantuminen esti peliuran jatkumisen, ja Kärpät tarjosi Aarniolle mahdollisuutta siirtyä valmennuspuolelle.

– Kahden kauden kokemuksella voin sanoa, että samanlaista tunteiden vuoristorataa tämä on valmentajana kuin pelaajanakin. Onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita.

Valmennusura on hyvällä alulla ja omia tavoitteita on tarkisteltu matkan varrella. 35-vuotias päävalmentaja rakentaa uraansa määrätietoisesti.

– Nyt on kaikki valmentajaopinnnot käyty ja lopputyö joukkueen ilmapiiristä liittyy valmentajan ammattitutkinnon suorittamiseen. Tutkinto pitäisi olla valmiina ensi viikolla Kuortaneen urheiluopistolta.

– Unelmiin kuuluu valmennusura kansaivälisellä tasolla. Avoimin mielin haluan tavoitella seuraavia askeleita.

Aarnio tunnettiin pelaajaurallaan kovaa taklaavana laitahyökkääjänä. Valmentajana hän haluaa kuitenkin ajatella jääkiekosta toisin ja tuoda pelaajilleen paljon laaja-alaisempaa näkemystä pelistä.

– Toki pelille heittäytyminen on tärkeää. Omien tunnetilojen oppiminen ja voitontahto jokaisessa tilanteessa ovat olennaisia asioita. En halua alkaa korostaa esimerkiksi taklaamisen merkitystä, vaan jokainen pelaaja hyödyntäköön omia vahuuksiaan, Aarnio korostaa.

Viimeksi muutettu

Sarjataulukko

Joukkue
O
TM
-
PM
P
1. Kärpät
49
261
-
94
133
2. Blues
49
184
-
122
93
3. TPS
49
175
-
135
89
4. Jokerit
49
187
-
148
84
5. Tappara
49
168
-
141
83
6. Lukko
49
160
-
142
83
7. HPK
49
156
-
136
80
8. HIFK
49
141
-
145
73
9. KalPa
49
146
-
171
70
10. Pelicans
49
120
-
175
51


Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: