perjantai, 24 helmikuu 2012 15:01

Viikon kiekkopersoona: Samu Suurnäkki, jääkiekon monitoimimies Kouvolasta

Kirjoittanut ALUEPÄÄLLIKKÖ KARI SCHEMEIKKA

Suurnakki_Samu_puheenvuorot_644x413.jpg

23-vuotias Samu Suurnäkki on ollut monessa mukana Kouvolan seudun  jääkiekossa. Pelaajana, huoltajana, joukkueenjohtajana, valmentajana, erotuomarina…


Pelaamisen hän aloitti 10-vuotiaana Kuusankosken Puhdin 87/88 -joukkueessa hallin valmistuttua. Peliuraan mahtui Puhdin lisäksi HC Kuusankoski, Titaanit A ja ValKi A. Kymmenvuotisella peliurallaan kaikki pelipaikat tulivat tutuiksi, samoin huoltajan ja joukkueenjohtajan tehtävät.

Valmennustoiminta alkoi kun Puhdin Martti Junnola houkutteli Samun luistelukouluohjaajakoulutukseen ja seuran kiekkokoulun ohjaajaksi hänen ollessaan 15-vuotias. Valmennusuran ensimmäinen joukkue oli seuraavalla kaudella Puhdin E94-joukkue, jossa hän toimi apuvalmentajana ja seuraavana kautena D94-joukkueen vastuuvalmentajana.

Armeija katkaisi valmennuksen vuodeksi ja sen jälkeen PoKLin (Pohjois-Kymen Liikuntayhdistys) valmennuspäällikkö Jyri Paavola pyysi häntä KooKoon D95:n valmentajaksi.

D95-joukkueen lisäksi valmennusuraan PoKLissa ovat kuuluneet seuran tyttö/naisjoukkueet. Tällä kaudella hänen valmennuksessaan on KooKoon 98-ikäluokka. Seuravalmennuksen lisäksi hän toimii Kymi-Saimaan alueen 98-ikäluokan aluejoukkueen valmentajana Pohjola-leirillä sekä oli tyttöjen valmentajana Kuortaneella pidetyllä tyttöjen Leijonanpennut-leirillä.

Suurnakki_Samu_2_puheenvuorot_644x413.jpgSeura- ja aluejoukkuevalmennuksen lisäksi hän on ollut Warrior Hockey School Tanhuvaaran kiekkoleireillä ohjaajana. PoKLissa Samu on työskennellyt neljä vuotta liikunnanohjaajana/valmentajana. Jääkiekon valmennuskoulutuksia Samu on ehtinyt suorittaa NVK:lle asti.

Erotuomariura lähti liikkeelle juniorituomarikurssilta, joka mahdollisti juniorituomaritehtävät viiden euron palkkiolla. 16-vuotiaana hän suoritti erotuomarin peruskurssin. Kurssin käyneistä viidestä tuomarista erotuomarina jatkaa Samun lisäksi yksi erotuomari. Samun mukaan ensimmäinen kausi ”meni miten meni”, toisella kaudella hän pääsi Pohjola-leirille ja neljännellä kaudella tuli pääsy Mestikseen. Mestiksessä on nyt menossa neljäs kausi.

Miten mukaan toimintaan?

Kuusankoskelle valmistunut uusi halli ja samassa jalkapallojoukkueessa pelanneet kaverit toivat Samun mukaan jääkiekkoon. Alkuun mukana oli vahvasti myös jalkapallo, mutta kiekko vei voiton 15-vuotiaana jalkapalloa nopeampana lajina.

Valmentajan ura alkoi luistelukouluohjaajakoulutuksesta Vierumäeltä ja jatkui seuran kiekkokoulunohjaajaksi. Päätöstä aloittaa kiekkokoulussa ohjaajana helpotti aikaisemmat kesätyöt leikkikenttäohjaajana, joissa Samu oli tottunut toimimaan lasten kanssa.

Erotuomariksi tulemisen yksi houkutin oli nuorelle miehelle raha, sen jälkeen kilpailulliset haasteet päästä tuomitsemaan otteluita mahdollisimman korkealla tasolla. Uutena erotuomaritoiminnan  mahdollisuutena on tullut erotuomarikouluttajana toiminen ja sitäkin hän on jo ehtinyt aloitella Kouvolan Jääkiekkotuomareissa.

Seuratyöntekijäksi Samun houkutteli Martti Junnola, joka esitti Samulle mahdollisuuden opiskella liikuntaneuvojaksi oppisopimuksella ja tehdä töitä samanaikaisesti PoKLissa.

Oppisopimuksen ja seuratyö mallin Samu koki hyvänä vaihtoehtona, koska silloin pystyy opiskelemaan ja työskentelemään samanaikaisesti ja saa tehdä työtä mitä haluaa. Oppisopimusmalli on hänen mielestään seuralla hyvä ja edullinen vaihtoehto ensimmäiset kolme vuotta, mutta sen jälkeen rahoitus on seuralle haasteellisempaa.

- Tavoitteeni on ollut koko ajan, että elanto tulee jääkiekon kautta, oli se minkälainen reitti tahansa, Samu kertoo.

Miten tämä kaikki sitten onnistuu? Samun mukaan kaiken mahdollistaa "joustava työ, eli ei kellokorttimeininkiä ja tärkeintä on, kunhan hommat tulee tehtyä”. Tärkeää on myös tietää tehtävät ajoissa jolloin pystyy organisoimaan oman toimintansa.

Muutoksia uran aikana

Samun uran aikana erotuomaritoiminnassa on tapahtunut muutoksia organisaatioissa, säännöissä ja palkkioissa. Käyttäytyminen erotuomareita kohtaan taas ei ole muuttunut aitioissa eikä katsomoissakaan. Se johtuu Samun mukaan usein henkilöiden vailinaisista sääntötiedoista.

Tällä hetkellä Jääkiekiekkoliitolla on hyvät suunnitelmat erotuomareiden urakehitykselle, mm. uusien tuomareiden leiritysten kautta madalletaan heidän kynnystään nousta sarjoissa ylöspäin.

Valmennuksessa ongelmana on, ettei uusia valmentajia tule ainakaan Kouvolan seudulla ”ovista ja ikkunoista”. Nykyisiä valmentajia on pyrittävä kehittämään jatkuvasti. Valmennuksessa pitäisi pystyä enemmän ajattelemaan pelaajan parasta ilman tuloksen tekemistä joukkueena. Valmennuksessa on myös hyvä muistaa pelaajan kehittäminen koko seurana. Valmentajien yksilökeskeinen ajattelu on askel parempaan valmennuksessa.

Teksti: Kari Schemeikka, aluepäällikkö, Kymi-Saimaa

Viimeksi muutettu perjantai, 24 helmikuu 2012 15:08

Etsi sivustolta