perjantai, 09 maaliskuu 2012 13:33

Viikon lätkäpersoona: Ammattivalmentaja Rovaniemeltä

Kirjoittanut JARI LEMPINEN

Puheenvuorot_Vierola.jpg

Puheenvuorot-palstalla näkemyksiään jääkiekosta ja valmennuksesta esittää tällä viikolla Eero Vierola, ammattivalmentaja Lapin urheiluakatemiasta.


Kauhajoella syntynyt Vierola tuli Lappiin ja Rovaniemelle vuonna 2003. Parikymppistä Vierolaa Rovaniemellä houkutteli mahdollisuus peliuran jatkamiseen RoKi Hockey:n edustusjoukkueessa  ja liikunta-alan opiskelu Rovaniemen Ammattikorkeakoulussa. Lapin leppoisa ja hyvä ilmapiiri sekä ympäröivä luonto myös kiinnostivat Vierolaa.

Kurkistus miehen taustoihin paljastaa, että varsin monenlaista on jo koettu jääkiekon parissa suhteellisen nuoresta iästä huolimatta.

"Eepi" Vierola, 30, on pelannut jääkiekkoa junioreiden SM-sarjaa C-nuorissa, B-nuorissa ja A-nuorissa. Seuroina ovat olleet S-Kiekko, Jeppis ja Ässät. Miesten Suomi-sarjasta kokemusta on kertynyt Raahe-Kiekon ja RoKi:n riveistä. Lisäksi Vierola on kuulunut ikäluokkansa U17- ja U18-maajoukkueryhmiin.

Valmennusurallaan hän on valmentanut Rovaniemen Kiekon joukkueita junioreiden aluesarjatasolta aina Mestis-joukkueeseen saakka. Valmentajauransa parhaana saavutuksena hän pitää ehdottomasti valtakunnallisen Suomi-sarjan voittoa varsin kokemattomalla joukkueella kaudella 2010-2011.

Ammatilliselta koulutukseltaan Vierola on liikunnanohjaaja Amk ja suorittanut European coaching diploma -tutkinnon. Tällä hetkellä hän työskentelee Lapin Urheiluakatemian jääkiekkovalmentajana ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun urheiluvalmennuksen tuntiopettajana.

Ja sitten suoraan asiaan...

Mitä ajatuksia sinulla on pelin opettamisesta?
- Luotan pelin opettamiseen pelien kautta. Uskon, että lähes kaikki jääkiekkopelissä tarvittava pelitaito (pelin ymmärtäminen, pelin lukeminen, ratkaisunteko ja tekniikka) voidaan opettaa/oppia erilaisilla pelimuodoilla. Olen soveltanut esim. TGFU (teaching games for understunding) -metodia ja pelitilanneroolien kautta pelin opettamista jo melko pitkään ja koen että oppimistulokset ovat olleet hyviä.

Mitä mieltä olet harjoittelusta ja muista lajeista?
- Korkea laatu, määrä, sekä avoin suhtautuminen uuden oppimiseen vievät pitkälle. Mielestäni usean lajin harrastaminen mahdollisimman pitkään on järkevää, mikäli toiminta seuroissa on laadukasta ja urheilijan kehitys etenee. Valmentajana kehittymisen kannalta lajirajat ylittävästä ajatusten vaihdosta on varmasti hyötyä. Meillä Lapin urheiluakatemiassa samassa toimintaympäristössä toimii hyvin kirjava urheilija- ja valmentajayhteisö. Eri ajatusmaailmojen ja toimintatapojen kohtaamisesta on ollut ainakin minulle moninaista hyötyä.

Entäpä pelaajien opiskelusta?
- Kun on tutkinto taskussa, niin voi luottavaisin mielin panostaa urheilu-uraan. Nykyaikaiset joustavat opinnot kannattaa hyödyntää. Rovaniemellä akatemia luo urheilijalle sopivia opintopolkuja aina yliopistotutkintoon saakka. Mielestäni oikein toteutettuna urheilu tukee opiskelua ja opiskelu tukee urheilua.

Kokonaisvaltaisesta valmentamisesta?  
- Omassa valmennuksessani pyrin vaikuttamaan positiivisesti yksilön kokonaisvaltaiseen kehitykseen. Käytännössä tämä tarkoittaa yksilön päivittäistä kohtaamista ja kohtelua tasavertaisena ihmisenä. Hyvin toteutettuna kokonaisvaltainen valmennus mahdollistaa myös koko joukkueeseen tervehenkisen ilmapiirin, mikä ennemmin tai myöhemmin näkyy positiivisesti myös otteluiden lopputuloksissa.

Mitä hyvää näet tämän hetkisessä valmennusjärjestelmässä Suomessa?

- Koulutettujen ammattivalmentajien käyttö niin juniori- kuin aikuisjääkiekossakin on lisääntynyt vuosi vuodelta. Ammattivalmentajien osaamista on pikku hiljaa alettu arvostamaan muuallakin kuin vain liigatasolla. Toki vielä on paljon tekemistä ns. perusammatteihin verrattuna.

Mitä kehitettävää näet tämän hetkisessä valmennusjärjestelmässä Suomessa?

- Urheilujohdolle suunnattua koulutusta ja valmentajien koulutusta voisi ainakin osittain integroida esim. yhdistämällä koulutusosioita keskenään. Täten molemminpuolinen ymmärrys lisääntyisi ja yhdessä tekemiselle löytyisi entistä paremmat edellytykset tulevaisuudessa.

Tavoitteesi Lapin Urheiluakatemiassa jääkiekon osalta?
- Ydintavoitteena on tukea yksilöä urheilu-uran unelmiensa toteuttamisessa. Käytännössä tämä tarkoittaa urheilijoidemme tukemista valmentautumisessa, sekä kehitystyötä urheilijan toimintaympäristön (esim. koti, seura, oppilaitokset, harjoituspaikat) muokkaamiseksi huippu-urheiluun tähtäävälle valmentautumiselle suotuisaksi.

- Tämän lisäksi akatemia toimii Ramk:n urheiluvalmennukseen erikoistuvien opiskelijoiden oppimisympäristönä, jossa opiskelijat toimivat jääkiekkovalmennustiimimme jäseninä. Tällöin tavoitteena on myös opiskelijavalmentajien tukeminen kouluttautumisessaan.

Miten näet Lapin alueen jääkiekkoilun tulevaisuudessa?
- Lapin alueen jääkiekkoilun tulevaisuudessa näen ennen kaikkea mahdollisuuksia. Jääkiekkokulttuuri on alueellamme nuori mutta nousujohteinen. Lisäksi lajirajat ylittävää korkeatasoista urheilukulttuuria on jo olemassa paljon. Innokas, osaava ja tavoitteellinen lajitekeminen, sekä hyvin toteutettu yhteistyö muiden lajien osaajien (urheilujohtajat, ammattivalmentajat...) kanssa mahdollistaa myös jääkiekkoilulle hyvän tulevaisuuden.

Lopuksi terveiset nuorille jääkiekkoilijoille, joilla on palava halu tulla huippukiekkoilijaksi?
- Jotkut onnistuvat, koska niin oli päätetty. Toiset onnistuvat, koska he päättävät niin.

Teksti ja kuva: Jari Lempinen, aluepäällikkö, Lappi

Olet nyt

Etsi sivustolta