sunnuntai, 18 maaliskuu 2012 22:30

Viikon lätkäpersoona on avojalakanen oululainen FM Kari Salminen


Kirjoittanut MATTI ANTTILA

Salminen_Kari_persoona.jpg

Kari Salminen on pelannut jääkiekkoa Oulun Yliopiston urheiluseurassa vuodesta 1987 alkaen. Vuosien 1987-2012 aikana Kari on pelannut kaikki OYUS:n pelaamat Jääkiekkoliiton III-divisioonan ja II-divisioonan sarjaottelut. Karin perättäisten sarjaotteluluiden määrä on tällä hetkellä 394. Lieneeköhän ottelumäärä II-III-divisioonissa Suomen suurimmista?


Kari ei ole ollut poissa yhdestäkään OYUS:n sarjaottelusta kyseisinä vuosina. Lisäksi Kari on ollut pelaamassa 93 peliä opiskelijoiden kilpailuissa OYUS:n joukkueessa. 

Oman pelaamisensa ohessa Kari Salminen on pyörittänyt OYUS:n jääkiekkotoimintaa ja mahdollistanut vuosien varrella suurelle joukolle Oulun Yliopiston opiskelijoilta pelata jääkiekkoa opiskelun ohessa.

Uran alku

Karin jääkiekkoura on alkanut samalla tavalla kuin monella muullakin oululaisella kiekkoihmisellä.

- D-junnuna menin mukaan Kärppien korttelijoukkueeseen ja siellä se kipinä syttyi, kertoo  oululaisen akateemisen jääkiekon general manager Kari Salminen.

- Aluksi pelasimme ainoastaan talviklassikoita ja muutaman kerran peli keskeytettiinkin runsaan lumisateen vuoksi. Talviklassikoita on niin monta takana, että nykyään pelaan mieluummin hallissa, kertoo Kari Salminen.

Menneisyys opettaa asioita

Historian tuntijana ja opettajana Kari Salminen on hyödyntänyt oppinsa OYUS:n toiminnassa.

25 toimintavuoden aikana on Oulussa ollut kilpasarjoissa mukana kahdeksan muutakin seuraa, mutta kaikki muut paitsi Kärpät ja OYUS ovat lopettaneet toimintansa muutaman vuoden jälkeen.
- Seurat ovat tavoitelleet välitöntä urheilullista tulosta ja toimintaedellytyksiä ei ole varmistettu seuraavaan kauteen ja näin on monen seuran historia hyvin lyhyt, toteaa Kari Salminen.Jääkiekkoa on hauska pelata

Kari Salmisen suurin motiivi jääkiekossa on pelaaminen. Jääkiekko on hauska peli pelata.

- Varusteet päälle, ohjelman mukaan mennään, se on tyydyttävää toimintaa, kertoo Kari Salminen 394 perättäisen pelin kokemuksella. 

- Meillä on seurassa mm. yli 10 vuoden kokemus kauden päättäjäispelistä. Tähän peliin kokoontuvat veteraanit ja nykyinen edustus. On mielenkiintoista nähdä, mihin entiset opiskelijapelaajat ovat siviiliurallaan edenneet. Moni on suurfirmoissa johtajana ja vaikuttaja-asemissa ja samalla he ovat kilpa- ja juniorijääkiekon tukijoita.

Salminen_Kari_persoona_ansiomerkki.jpg

Jääolosuhteet

Suurin toive jääkiekossa Kari Salmisellakin on Oulun jääolosuhteiden paraneminen.

- OYUS:lla on tällä hetkellä kolme jäävuoroa ja näitä vuoroja käyttää yli sata opiskelijaa. Yhdellä vuorolla on pelaamassa ja harjoittelemassa yli neljäkymmentäkin pelaajaa, joten saa siinä seuran edustuspelaajat hakea paikkaansa.

- Onneksi kaikki pelaajamme ovat käyneet läpi jonkun seuran junioriputken ja tämän vuoksi systeemi toimii ahtaudesta huolimatta. Lajin kehittyminen näkyy seurassamme, kertoo Kari Salminen.OYUS kasvattaa päättäjiä


- Seuramme kasvattaa tulevaisuuden päättäjiä. Mitä enemmän opiskelijat pelaavat opiskeluaikaankin jääkiekkoa, sitä parempi on lajin tulevaisuus.
- Valmistumisensa jälkeen monet pelaajamme ovat mukana yhteiskunnallisissa päätöksentekoelimissä ja sponsoroimassa jääkiekkoa yritystensä kautta, muistuttaa Kari Salminen.

Mm. Ponssen Juha Vidgrenin edustusoikeudet ovat edelleen Oulun Yliopiston urheiluseurassa.

- Jääkiekkoliitonkin kannattaisi jollakin tavalla tukea opiskelijoiden jääkiekkoa, esittää Kari Salminen.

- Oma peliaikani OYUS:ssa vähenee tulevina vuosina, kun uusia opiskelijoita tulee taloon, mutta panostani seuratyössä en kuitenkaan vähennä, lupaa general manager Kari Salminen lopuksi.

Teksti ja kuvat: Matti Anttila, aluepäällikkö, Pohjoinen alue

Viimeksi muutettu maanantai, 19 maaliskuu 2012 11:38

Etsi sivustolta