torstai, 14 kesäkuu 2012 20:56

Viikon lätkäpersoona: "Turbo" Aaltosen perheessä pelataan jo kolmannessa polvessa

Kirjoittanut MARKKU LAITINEN

Viikon lätkäpersoona löytyi Savo-Karjalan alueelta. Ari "Turbo" Aaltosen perheessä jääkiekkoa on harrastettu kolmessa polvessa.


Ikä: 52 v.
Ammatti: Palomies
Seuratyö: Juniorivalmentaja
Alue: Savo-Karjala

Porin Ässissä jääkiekkoilijan uran aloittanut Ari ”Turbo” Aaltonen lähti vuoden 1981 loppupuolella hakemaan uutta nostetta ja peliaikaa Joensuun Kiekkopojista. Joku vuosi aikaisemmin hän jätti jalkapallon ja päätti keskittyä jääkiekkoon. Laji oli tullut tutuksi kun Arin isä Heikki pelasi SM-sarjaa Rauman Lukossa. Ennen siirtoa Itä-Suomeen Ari ehti pelata joitakin pelejä Ässien liigajoukkueessa.

- Kun Joensuuhun oli tullut takaisin ”Karjalan poika” Hannu Kapanen, paikkakunnalla elettiin jääkiekossa uutta nousukautta. Valmentajaksi seura oli palkannut Rauman Lukon kasvatin Kai Rosvallin, joka muutti Savonlinnan SaPKon valmentajan toimesta Joensuuhun. Nuoren miehen mielen teki lähteä kokeilemaan siipiensä kantavuutta uudessa ympäristössä. Opiskeltuani Helsingissä palomieheksi pelasin hetken Karhu-Kissoissa. Peliurani päättyi keväällä 1988 Jokipojissa.

Mistä tuli kipinä valmentamiseen:
- Hannu Kapasen siirryttyä Juha Junnon avuksi KalPan organisaatioon, päätin lähteä Savo-Karjalan aluevalmentajaksi. Haasteet kasvoivat ja valmensin myöhemmin Jokipoikia ja SaPKoa.

Viiden vuoden valmennusprojekti:
- Oman lapsen valmentaminen on ollut haasteellista. Joensuun Noljakassa Wallenkadulla omat poikani Reetu ja Miro pelasivat kavereiden kanssa katulätkää ja sieltä on peräisin mailankäsittelytaidot. Nuorimmainen pojista, Miro, oppi luistelemaan jo kolmivuotiaana ja E-juniori-ikäisenä hän liittyi Jokipoikien valmennusryhmään. Päätin silloin lähteä tämän joukkueen valmentajaksi.

- Oman pojan valmentamisessa ei ole ollut mitään ongelmia. Jäähallilla olemme valmentaja ja pelaaja, kotona isä ja poika. Luistelukoulussa hänellä oli kolmekin vuotta vanhempia pelikavereita. Miro oppi samalla tavalla pyörittelemään vanhempia kavereitaan kaukalossa kuin katulätkässä. Näin hänen parhaita ominaisuuksiaan on pelikäsitys ja luistelutaito ja sen myötä maalintekokin onnistuu. Miro siirtyi Espoon Bluesin junioriorganisaatioon C-ikäisenä ja näin meidän viiden vuoden projektimme loppui.

- Miro on kulkenut Leijonapolkua pitkin eri maajoukkueissa, viimeisimpänä 20-vuotiaissa. Viime syksynä hän pelasi ensimmäiset SM-liigaottelunsa Bluesissa. Toivon, että hän vakiinnuttaisi paikkansa joukkueessa ja pääsisi isompaan rooliin peliajan lisääntyessä. Itse poika on lajinsa valinnut ja haluaa menestyä. Tavoitteena hänellä on NHL.

Miten Suomessa koulutetaan valmentajia:
- Kävin Lapin urheiluopistossa 10 vuotta sitten ammattivalmentajatutkinnon. Nyt yritän toteuttaa koulutuksen antamia oppeja Jokipoikien B-junioreissa. Tämän ikäisten poikien koulunkäynnin seuraaminen on tärkeää. Onneksi meillä on seurojen ja akatemioiden apuna opinto-ohjaajat, jotka pystyvät antamaan opastusta nuorille.

Teksti ja kuva: Markku Laitinen, Outokumpu / Savo-Karjala

Etsi sivustolta