Leijonat.fi

       

×

Alle 16-vuotiaiden maajoukkueen kausi käyntiin – Maajoukkuetoiminta vahvistaa seurayhteistyötä

Alle 16-vuotiaiden maajoukkue-ehdokkaat kokoontuivat ensimmäisen kerran maaliskuussa Vierumäelle järjestetylle Pohjola-leirille. Alle 16-vuotiaiden maajoukkue-ehdokkaat kokoontuivat ensimmäisen kerran maaliskuussa Vierumäelle järjestetylle Pohjola-leirille. Kuva: Pasi Mennander

Vuonna 2002 syntyneiden maajoukkueen kausi käynnistyi Vierumäellä viikonloppuna. Ensimmäinen leiri onnistui hyvin, ja maajoukkueen valmennusryhmä oli päävalmentaja Anssi Laineen johdolla tyytyväinen pelaajien taitotasoon, peliin ja urheilullisuuteen.


Uuden kauden myötä kehitetään ja vahvistetaan edelleen seurayhteistyötä maajoukkue- ja ikäluokan seuravalmentajien kesken. Huippu-urheilujohtaja Rauli Urama selvittää, mistä on kysymys.

Miten maajoukkueen ja seuravalmennuksen yhteistyötä kehitetään tulevalla kaudella?
- Haluamme mahdollistaa urheilijan laadukkaan arjen kehittämistä seurassa ja vahvistaa pelaajapolkua seuraympäristössä. Tämä tapahtuu mm. valmentajakoulutusta lisäämällä.

- Olemme jo viime kaudella pilotoineet mallin, jossa yksi seuravalmentaja kerrallaan pääsee mukaan kauden aikaisiin maajoukkueturnauksiin. Tämä on yksi keinoista, joilla pystytään vahvistamaan seuravalmentajien osaamista kansainvälisen pelin vaatimustasosta ja syventämään entisestään yhteistyötä seura- ja maajoukkuevalmennuksen välillä. Seuravalmentaja näkee omia pelaajiaan kansainvälisessä ympäristössä ja kansainvälistä huippupeliä omasta ikäluokastaan, jolloin arjen harjoittelun ja pelaamisen tavoitteet on helpompi asettaa kansainväliselle tavoitetasolle. 

- Oleellista on, että aktiivinen vuoropuhelu seurojen kanssa vie pelaajan ohella eteenpäin koko suomalaista jääkiekkoa.

Miten tämä vaikuttaa pelaajavalintoihin?
- Ulkomaille ei seurakäyntejä voida ulottaa ja siksi kaudella 2017-18 pelaajat alle 16-vuotiaiden maajoukkueen varsinaisen pelikauden aikaisiin maajoukkuetapahtumiin valitaan kotimaan sarjoista. Ulkomailla pelaavia pelaajia ei lennätetä kauden aikana pelattavaan kolmeen maajoukkueturnaukseen ja Ruotsia ja Saksaa vastaan pelattaviin maaotteluihin.

- Ulkomaan sarjoissa pelaavat U16-pelaajat eivät kuitenkaan ole missään tapauksessa jäämässä maajoukkuetoiminnan ulkopuolelle. Heillä on ensinnäkin mahdollisuus tulla valituksi maajoukkueen kahteen kesäleiritykseen. Lisäksi heille tarjotaan Jääkiekkoliiton toimesta Vierumäellä sijaitsevan Jääkiekon Kansainvälisen Kehityskeskuksen kautta tukipalvelua kauden ajaksi ja mahdollisuutta kesäharjoitteluun.

- Käytännössä tämä tarkoittaa, että ulkomailla pelaaville pelaajille tarjotaan testauspaketti ja harjoittelun ohjelmointi, ominaisuusharjoittelujakson leiritys ja kaksi jääleiriä kesän aikana, lisäksi kauden aikainen valmentautumisen tuki urheilijalle. Yhteenlaskettuna tämä tarkoittaa noin neljän viikon ohjattua yksilölähtöistä harjoittelua kesällä ja kesän leiritysten kautta omaa tuttua tukihenkilöä kauden ajaksi.

Ketä asia koskee?
- Nyt tehty linjaus koskee siis kautta 2017-2018 ja maajoukkuepolulla aloittavaa ikäluokkaa, vuonna 2002 syntyneitä. Vanhemmat ikäluokat jatkavat aiemmin toimittuun tapaan.

Miksi toimintatapoja kehitetään?
- Suomalainen pelaajakehitys tuottaa tällä hetkellä kansainvälisesti vertaillen hyviä tuloksia. Emme voi kuitenkaan jäädä tyytyväisenä lepäämään laakereillamme, vaan meidän on jatkuvasti etsittävä ja kokeiltava uusia, vielä nykyistä parempia toimintatapoja.

Jatketaanko toimintatapaa myös tulevina kausina ja tuleville ikäluokille?
- Tätä on liian aikaista sanoa. Tällä kaudella asia koskee alle 16-vuotiaiden maajoukkuetta. Tulevaisuudesta päätetään kokemusten perusteella myöhemmin. 


 

Viimeksi muutettu


Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyökumppanit: