keskiviikko, 30 joulukuu 2015 09:34

Pekka Rantaselle Jääkiekkoliiton ensimmäinen elämäntyöpalkinto

Kirjoittanut Tiina Pirilä
Pekka Rantanen pitämässä kiitospuhettaan. Pekka Rantanen pitämässä kiitospuhettaan. Pasi Mennander

Hockey Hall of Fame Finland kunnioitti Pekka Rantasen työtä jääkiekon parissa valitsemalla hänet ensimmäisen Yrjö Salminen -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään elämäntyöstä suomalaisen jääkiekon hyväksi.

Tammikuussa 79 vuotta täyttävä Rantanen on vaikuttanut lähtemättömästi suomalaiseen jääkiekkoon – kirjaimellisesti. Hänen ehdotuksestaan lajin nimitys ’jäähockey’ kääntyi ’jääkiekoksi’.

Hän oli myös käännättämässä kanadalaista sääntökirjaa suomeksi sekä tuomassa Suomeen mailoja ja kiekkoja. Hän on ollut lisäksi uranuurtaja B-juniori-ikäisten pelaajien kesäharjoittelun kehittämisessä.

Pekka Rantanen on toiminut Rauman Lukon nuorten valmentajana puolen vuosisadan ajan. Hänen opissaan huippukiekkoilijoiksi ovat kehittyneet muun muassa Matti Forss, Pekka Strander ja Harri Tuohimaa.

- Jääkiekon parista on niin valtava määrä hienoja muistoja. Olen saanut suuren määrän ystäviä ja tuttavia ja ennen kaikkea on jäänyt mieleen ne pojat, joiden kanssa olen saanut tehdä työtä. Heidän kanssaan olen vielä tänä päivänäkin tekemisissä. Tämä on ollut valtavan antoisaa, sanoo kunnianosoituksesta yllättynyt Rantanen.

- Sitä katson myös ylpeänä ja tunnen suurta mielihyvää, kun olen saanut olla niiden ihmisten kanssa tekemisissä, jotka ovat Leijona-paitaa kantaneet. Se on iso asia.

Rantasen perheessä urheilu on ollut aina isossa roolissa. Pekka Rantasen poika pelasi aikoinaan Lukossa A-juniori-ikäiseksi asti ja nyt pojantytär pelaa parhaillaan Helsingissä käytävissä ringeten MM-kisoissa Suomen maajoukkueessa.

- Urheilu kulkee meidän suvussa ja perheessä. Käyn edelleen paljon katsomassa Lukon junioreiden otteluja ja seuraan tiiviisti kiekkoa. Voi sanoa, että sydän sykkii jääkiekolle, toteaa Pekka Rantanen.

 

Jääkiekkoleijonat

Suomen Jääkiekkomuseo on vuodesta 1985 alkaen aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä Jääkiekkoleijonan arvonimellä. Jääkiekkoleijonat on ryhmitelty pelaajiin, tuomareihin, valmentajiin ja jääkiekkovaikuttajiin. Aateloinnissa käytetään kronologista numerointia.

Suomen Jääkiekkomuseo ry:n hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto nimittävät aatelointitoimikunnan jäsenet, joilla tulee olla laaja tietämys sekä suomalaisen että kansainvälisen jääkiekon historiasta ja nykypäivästä.

Jääkiekkomuseon verkkosivut

Etsi sivustolta