keskiviikko, 05 helmikuu 2020 15:08

Näkövammaiskiekossa äänet ovat pelaajien apuna

Kirjoittanut SJL toimitus
 Näkövammaiskiekossa on käytössä metallilevyistä metallilevyistä valmistetut ontot erikoiskiekot. Näkövammaiskiekossa on käytössä metallilevyistä metallilevyistä valmistetut ontot erikoiskiekot. Katri Utriainen

Näkövammaiskiekko on laji, jossa Suomessa otetaan tällä hetkellä ensiaskelia. Jatkossa laji voi tarjota myös Suomessa sokeille ja heikkonäköisille mahdollisuuden harrastaa jääkiekkoa.

Jotta sokeiden tai vaikeasti heikkonäköisten pelaajien peli onnistuu, on pelissä apuna ääniä ja myös joitakin erikoissääntöjä noudatetaan heikolla näöllä pelattavuuden parantamiseksi.

Näkövammaiskiekossa maalivahdit ovat sokeita, mutta kenttäpelaajat saavat pelata jäljellä olevalla näkökyvyllään. Virallisissa otteluissa kenttäpelaajat pisteytetään näkötilanteen mukaan, jotta joukkueiden toimintakyky olisi tasavertainen.

Lajia pelataan metallilevyistä valmistetulla ontolla erikoiskiekolla, jossa on kuulalaakereita ja maalit ovat jalan (30 cm) verran normaalia maalia matalammat.

Elektroninen pilli helpottaa sokeita maalivahteja ja vaikeasti heikkonäköisiä pelaajia hahmottamaan pelin kulkua ja sitä käytetään lajissa syöttösäännön vuoksi. Näkövammaiskiekossa hyökkäävän joukkueen on tehtävä vähintään yksi syöttö omien pelaajien välillä ennen kuin maalinteko on sallittua. Syötön on nykysäännöillä tapahduttava hyökkäysalueella siniviivan jälkeen. Kun puolustava joukkue saa katkaistua hyökkäyksen pillin ujellus päättyy ja maalintekoon vaaditaan jälleen uusi syöttö.

Koska tuomareiden käsimerkit eivät näkövammaiskiekossa toimi, myös esimerkiksi paitsiosta ilmoitetaan ”offside”-huudoin.

Lue lisää Suomen näkövammaiskiekon FB-sivuilta

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta