maanantai, 10 kesäkuu 2019 10:27

Jääkiekkoleijona Juuso Wahlsten on poissa

Kirjoittanut Toimitus
KUNNIOITUS
Juhani "Juuso" Wahlsten. Juhani "Juuso" Wahlsten. Lehtikuva

Jääkiekkoleijona numero 43 Juhani "Juuso" Wahlsten on kuollut. Hän menehtyi sunnuntaina 9.6.2019. Wahlsten oli syntynyt 13.1.1938 ja kuollessaan 81-vuotias.

Juhani Wahlstenin ura jääkiekossa käynnistyi pelaajana. Hän edusti urallaan KalPaa, Ilvestä, HJK:ta ja TPS:ää yhteensä 200 SM-sarjan ottelussa. Suomen mestaruuden hän voitti Ilveksessä vuonna 1960.

Maajoukkueessa Wahlsten edusti Suomea viidessä MM-turnauksessa ja kolme kertaa olympialaisissa. Hän pelasi Leijonissa 115 maaottelua.

Wahlstenin maajoukkueuran kohokohtana on pidetty vuoden 1967 MM-turnausta, jossa hän oli Leijonien paras pistemies. Hän teki kaksi maalia, kun Suomi voitti ensimmäisen kerran kautta aikojen Tshekkoslovakian. Maalein 3–1 päättynyt ottelu pelattiin Wienissä 25.3.1967.

Pelivuosiensa jälkeen Wahlstenin työ jääkiekossa jatkui lukuisissa tehtävissä. Näkyvin rooli oli valmentajana, mutta häntä arvostettiin myös muun muassa juniorijääkiekon sekä pelin kehittäjänä. Häntä on kuvailtu urheilukultturin pioneeriksi, joka loi kattavan kansainvälisen verkoston, josta hyötyivät myös muut Suomi-kiekon toimijat.

Erityisen lähellä Juuson sydäntä oli urheilukasvatus ja nuorisotyö. Siviiliammatiltaan Wahlsten oli opettaja.

Jääkiekkomuseo aateloi Wahlstenin Jääkiekkoleijonaksi vuonna 1986. Hänen aatelointinumeronsa oli 43.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF nimesi Wahlstenin Hall of Fame -galleriaan vuonna 2006.

Pro Urheilu -palkinnolla Wahlsten palkittiin vuonna 2010.

Suomen Urheilumuseosäätiö kustansi vuonna 2011 teoksen "Juuso – Aikaansa edellä". Juhani Wahlstenin ja Kalle Kaskisen kirjoittama kirja luo oivan ja kattavan katsauksen Wahlstenin näkemyksiin ja kokemuksiin urheilukulttuurin toimijana.


Suomi kaatoi Tshekkoslovakian ensimmäisen kerran vuoden 1967 MM-kisoissa. Kaksi maalia viimeistellyt Juuso Wahlsten kuvassa vasemmalla.


TPS:ssä Wahlsten toimi mm. pelaajana ja valmentajana. TPS on jäädyttänyt hänen pelinumeronsa 8.


Juuso – Aikaansa edellä -kirjan julkistamistilaisuudessa 2011.


Artikkelin kuvat: Lehtikuva, Jääkiekkomuseo ja Jääkiekkoliiton arkisto

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta