perjantai, 26 lokakuu 2018 16:14

”Tunteikas ilta on tulossa” - HIFK-legenda Kimmo Kuhdan paita kattoon

Kirjoittanut Joni Hildén
KUNNIOITUS
Liigaura huipentui Suomen mestaruuteen 2011. Liigaura huipentui Suomen mestaruuteen 2011. Jääkiekkoliiton arkisto

Perjantaina 26. lokakuuta nousee HIFK:n seuralegendan Kimmo Kuhdan pelipaita numero yhdeksän Helsingin Jäähallin kattoon. Kuhta pelasi Liigassa 731 ottelua runkosarjassa ja pudotuspeleissä niitä kertyi 81. Niistä otteluista suurin osa, 729, Kuhta pelasi HIFK:n pelipaidassa.

- Tämä on suurin kunnianosoitus, mitä pelaaja voi saada. Tunteikas ilta on tulossa itselleni ja monelle muullekin, Kuhta mietti.

Kuhdan juhlallisuudet HIFK-Tappara-ottelun yhteydessä alkavat kello 18. Itse juhlakalu on ollut jo aamusta alkaen Jäähallilla valmistautumassa iltaa varten. Päivän ohjelma on suunniteltu tarkasti: hallilla, syömään, pojan haku, kotiin ja auto hallille starttaa kello 16:45.

Päiväohjelma on kuin ajalta, jolloin mies vielä pelasi aktiivisesti. Se peliura, joka kesti aina kevääseen 2013 saakka, alkoi Kiekko-Espoon paidassa kahdella ottelulla kaudella 1995-96. Sitten seuraavana syksynä HIFK:n pukukoppiin.

- Kyllähän se vähän jännä paikka oli. Se oli jo sitä aikaa, että pelaajilla oli jo omat paikat valmiina. Suht hyvin pääsi jengiin sisään. Oma paikka piti sitten lunastaa teoilla, Kuhta kertoi.

Kuhdalle otteluita kertyi Mike Eavesin valmentamassa joukkueessa 38 ja tuolloin syntyi myös uran ensimmäinen liigamaali. Sen snaipperina tunnettu pelimies teki 23. helmikuuta Kuopiossa KalPaa vastaan. Itse ottelu päättyi 5-5. Muutaman vuosi meni paikan vakiinnuttamiseen ja seuraavalla kaudella Kuhta haki vauhtia myös Järvenpään Haukoista 13 ottelun verran.

 
”Siinä kentässä oli kiva pelata”

Vuosituhannen vaihtuessa Kuhta oli jo vakiinnuttanut pelipaikkansa punanutun kärkipelaajana eikä mennyt aikaakaan, kun C-kirjain komeili miehen rinnassa. Siitä alkoi useamman vuoden kuuluminen kapteenistoon. Kausi 2003-2004 oli tuloksellisesti siihenastisen uran paras. Viereltä löytyivät sellaiset pelimiehet kuin Brett Harkins ja Timo Pärssinen.

- Siinä kentässä oli kiva pelata. Saatiin paljon hyviä asioita aikaan kentällä. Muutenkin joukkueessa oli paljon hyviä frendejä, Kuhta muisteli.

IFK-snaipperi kuului jo vuoden 1998 mestaruusjengiin, mutta mestaruutta ei miehelle merkitty sen vuoksi, kun loppukausi kului Järvenpäässä. Mestaruus Kuhdalle tuli sitten keväällä 2011, kun HIFK juhli Espoossa finaalien neljännen ottelun voittoa.

- Tietysti vuoden 2011 mestaruus on se ykkösjuttu. Sinä vuonna pelattu puolivälierä Jokereita vastaan on kanssa jäänyt mieleen, kuten myös ensimmäinen Talviklassikko Stadikalla. Se oli tyylikäs peli, Kuhta raotti muistojen syövereistä.

Ville Peltosen kanssa kiinni Kanada-maljassa keväällä 2011.


”Kauden kohokohtia”

Vaikka Kuhta muistetaan aina HIFK:n miehenä, niin hänen päällään on ollut myös SC Bernin peliasu, kuten myös Hamburg Freezersin. Hyökkääjä on pukenut urallansa myös Leijonapaidan päällensä 31 kertaa.

- Oli aina hienoa pukea Leijona-paita päälle, vaikka MM-kisoihin ei pelaamaan koskaan päässytkään. Se oli aina hyvä breikki seuratoimintaan ja oli kauden kohokohtia, kun pääsi pelaamaan kovatasoisia kansainvälisiä pelejä.

- Hienoja pelejä ja tapahtumia. Pelkkää hyvää sanottavaa on.

Kaksi HIFK-legendaa! Matti Hagman (vas.) ja Kimmo Kuhta kättelivät Talviklassikossa.”En tuijota yhden pelin tulosta”

Uran jälkeen Kuhta on toiminut HIFK:ssa juniorivalmentajana. Nyt meneillään on kolmas kausi. Kaudella 2016-2017 hän aloitti C-junioreiden valmentajana ja tällä hetkellä mies valmentaa toista kautta B-junioreita.

- Tykkään valmentaa ja touhuta nuorten kanssa. Se on hyvä henkireikä itselleni jääkiekkoon. Koen, että oman peliurani jälkeen on annettavaa jääkiekolle ja näille nuorille pelaajille, Kuhta totesi.

Vaikka kausi ei B-junioreissa ole kovin voitokas ollut, niin se ei valmentajaa huolestuta. Pääpaino tekemisessä on muualla kuin otteluiden voittamisessa.

- En tuijota yhden pelin tulosta, vaan sitä kokonaisuutta. Tätä hommaa tehdään tulevaisuutta varten ja valmistetaan pelaaja siihen, että on valmis ottamaan sen stepin B:stä A-junioreihin. Pelipäivinä tietysti haetaan mahdollisimman hyvä tulos, mutta ei tulevaisuuden kustannuksella, Kuhta paalutti.

HIFK-legenda katselee hyvin tyytyväisin silmin sitä, miltä seuran juniorityö tällä hetkellä näyttää. Juniorimylly on tuottanut myös tälle kaudelle hyviä nuoria pelaajia aina Liigaa asti, kuten muun muassa Anton Lundellin, jota myös Kuhta on valmentanut.

- Kibe on rento valmentaja, joka osaa antaa hyviä vinkkejä. Se on hyvä valmentaja, Lundell kehui.

Kimmo Kuhdan pelipaita nousee kattoon 26. lokakuuta pelattavassa liigaottelussa HIFK-Tappara. B-junioreiden seuraava ottelu on 3. marraskuuta, kun Jokerit saapuu vierailuille Töölö kakkoseen.

 

Keväällä 2017 Kuhta juhli valmentajana C-nuorten Suomen mestaruutta.

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta