keskiviikko, 13 lokakuu 2021 17:41

"Pitkä ura valmentajana vaatii jatkuvaa kehittymistä" – JVK-koulutus opetti uutta SaiPan Ville Hämäläiselle

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Ville Hämäläinen SaiPan penkin takana marraskuussa 2020. Ville Hämäläinen SaiPan penkin takana marraskuussa 2020. Lehtikuva

Miten jääkiekkovalmentajana voi tehdä pitkän uran? – Se vaatii jatkuvaa kehittymistä, halua oppia uutta, valmiutta uudistua ja kehittää itseään työn kautta. Ja sattumaa ja tuuriakin, listasi Ville Hämäläinen Jääkiekkoliiton JVK-koulutuksen päätöstilaisuudessa.

Keväällä 2020 käynnistynyt Jääkiekkoliiton JVK-koulutus saavutti maalinsa kesäkuussa 2021. Vierumäellä järjestetyssä päätöstilaisuudessa paketoitiin reilun vuoden pituinen jääkiekkovalmentajakoulutus ja annettiin kouluttajille palaute.

Tyytyväisenä urakkaansa lopetteli myös lappeenrantalaisen SaiPan liigamiehistön valmentaja Ville Hämäläinen. Hän tiivisti JVK-koulutuksen sanoilla "kokonaisuutena hyvä setti".

– Parasta koulutuksessa oli se, että saimme samanhenkisiä ihmisiä saman katon alle. Samojen asioiden ympärillä tuolla arjessa pyöritään, vaikka valmentamamme ikäluokat ovat erilaisia. Erilaisten taustojemme takia löysimme asioihin myös erilaisia näkökulmia ja saimme vinkkejä tekemiseen, Hämäläinen sanoi.


C-kirjain rinnassaan elokuussa 2015 pelatussa harjoitusottelussa SaiPa–KooKoo. Kuva: Lehtikuva


Peliuransa jälkeen Hämäläinen sai melkoisen startin taipaleelleen valmentajana. Lopetettuaan pelaamisen keväällä 2018 hän siirtyi valmennustehtäviin SaiPan U18-joukkueessa. Kaudelle 2020–21 hän vaihtoi U20-ikäluokan peräsimeen, kunnes siirtyi yllättäen SaiPan miesten liigajoukkueen päävalmentajaksi. Kuluvalla kaudella hän työskentelee Pekka Virran johtamassa SaiPan valmennusryhmässä.

– Ainahan siinä sattumalla ja tuurillakin on osansa, Hämäläinen pohti valmentajan ammattia.

– Mahdollisuus pitkään uraan on, jos valmentaja on valmis oppimaan uutta, on tuntosarvet pystyssä ja seuraa mielenkiinnolla omaa ja muitakin urheilulajeja. On pystyttävä uudistumaan, pysymään ajan hermolla ja pitkäjänteisesti kehittämään itseään työn kautta. Koen, että työ ja tekeminen kantavat valmentajaa pitkässä juoksussa.

Hämäläinen pelasi ammatikseen kaksi vuosikymmentä. Peliuralle osui ylä- ja alamäkiä, ja sellaisia hän odottaa kohtaavansa nykyisessäkin ammatissaan.

– Mutta jos jaksaa tehdä töitä ja laittaa itseään likoon, olla rehellinen itsensä kanssa ja katsoa välillä peiliinkin, niin todennäköisesti työpaikkoja löytää jatkossakin. Sattuman ja onnen merkitys pienenee, kun tekee työnsä aina niin hyvin kuin siinä hetkessä pystyy. Ja se onkin ainoa asia, jota voi vaatia itseltään. Se, että tekee pitkän uran valmentajana, vaatii jatkuvaa kehittymistä.


Hämäläinen (oik.) ryhmätyön äärellä JVK:n päätöstilaisuudessa kesäkuussa 2021.


JVK-koulutukseen toi lisäväriä koronapandemian aiheuttamat haasteet. Etäjaksojen merkitys kasvoi ja Hämäläinenkin joutui epämukavuusalueelleen, käyttämään opinnoissaan yhä enemmän tietotekniikkaa.

– Se ei ole missään nimessä ominta alaani. Mutta huomasin, ettei se ollut myöskään sellaista myrkkyä, mitä etukäteen ajattelin. Oma atk-osaamiseni kehittyi ja koin etäjaksot lopulta ihan positiivisiksi.

JVK-koulutuksen päätyttyä opiskelijat jalkautuivat joukkueisiinsa. Oppiminen jatkuu käytännön valmennustehtävissä.

– Tämä ammatti kouluttaa joka päivä, kunhan pitää silmät auki ja korvat höröllään. Tämä on opettelua koko ajan, on valmentanut kolme tai kolmekymmentä vuotta. Ja kaikki tietopohjan kasvattaminen tuo lisäarvoa, se on selvä.

Olet nyt

Lisää uutisia liiton toimistolta