maanantai, 27 syyskuu 2021 07:09

Jääkiekon maajoukkuevalmentajat syventävät osaamistaan HUIPPU21-koulutuksessa – "Sparrausprosessi moderniin johtamiseen"

Kirjoittanut

Vierumäellä käynnistyi kesäkuussa hanke, joka tarjoaa sparrausta jääkiekon huippuvaiheen ammattivalmentajille. Suomen Urheiluopiston ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun käynnistämä hanke kantaa nimeä HUIPPU21.

Hankkeen pilottivaiheeseen kutsuttiin jääkiekkomaajoukkueiden päävalmentajia sekä Jääkiekkoliitossa toimivia koulutuksen ja osaamisen kehittämisen johtohenkilöitä.

Tavoitteena on edistää huippuvaiheen valmentajien osaamisen kehittymistä, päivittää johtamisen ja valmennuksen modernia viitekehystä sekä tarjota työkaluja valmentajien jaksamisen ja hyvinvoinnin tueksi.

Hanke kestää pilottivaiheessaan vuoden. Se sisältää yhteisiä tiimitapaamisia sekä henkilökohtaisen syventymistavoitteen ohjauksineen. Tavoitteena on aidosti laskeutua mukaan valmentajan omaan arkeen.

– HUIPPU21 on sparrausprosessi moderniin johtamiseen. Se on suunnattu huippuvaiheen valmentajille, jotka haluavat kehittää omaa huippuosaamistaan valmentajina ja valmennuksen johtajina, HUIPPU21-hankkeesta vastaava Martina Roos-Salmi kertoo.


Martina Roos-Salmi HUIPPU21-avaustilaisuudessa Vierumäellä.


Jääkiekkoliiton nuorten maajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen korostaa tapaa, jolla hanke kiinnittyy valmentajien arkeen.

– Jokaisella koulutettavalla on oma sparraajansa, jonka kanssa mennään ihan arjen käytäntöihin. Näin pyritään löytämään kehitettäviä osa-alueita omassa johtamisessa. On tärkeää löytää työkaluja paineen alla toimimiseen ja eri tilanteiden ratkaisuihin, Oikarinen sanoo.

– Tällaiselle huippuvaiheen koulutukselle on tilausta. Yleisestikin ottaen on tärkeää päivittää näkökulmiaan ja ajatuksiaan johtamisesta. Nähdään ja kuullaan eri johtamismalleista, syvennytään omaan johtamiseen ja löydetään siihen oma punainen lanka, Oikarinen jatkaa.

HUIPPU21:stä puhuessaan Roos-Salmi käyttää termiä "sparrausprosessi".

– "Koulutus" on tässä prosessissa jopa väärä termi. Tavoitteenamme on pilottiryhmämme kanssa löytää termi, jota jatkossa käytämme. Sparrausprosessi on hankala sanahirviö, mutta tässä vaiheessa silti paras mahdollinen, Roos-Salmi toteaa.

Pilottivaiheeseen otettiin mukaan jääkiekkovalmentajia, mutta keväällä 2022 käynnistyvässä HUIPPU22-koulutuksessa sparrattaviksi voivat hakea myös muiden lajien huippuvalmentajat. Tavoitteena on luoda pitkäjännitteinen ja jatkuva täydennyskoulutus eri lajien huippuvaiheen valmentajille.

– Jatkossa tavoitteemme on saada aikaan "ristiinpölytystä" eri lajien ammattivalmentajien kesken. Keväällä 2022 aloitamme monilajisen huippuvaiheen valmentajille suunnatun modernin johtamisen sparrauksen, Roos-Salmi sanoo.

Tulevan ryhmän aloituksen yhteydessä järjestetään HUIPPU22-seminaari modernista johtamisesta tiistaina 22.3.2022 Vierumäellä. Haku HUIPPU22-prosessiin avautuu loppuvuodesta.


Tyttöleijonien päävalmentaja Mira Kuisma ja Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen HUIPPU21-startissa.


 

Olet nyt

Lisää uutisia liiton toimistolta