lauantai, 21 marraskuu 2020 08:05

U18-SaiPan Kalle Varis: "Hyvällä joukkuehengellä on iso merkitys"

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
U18-SaiPan Kalle Varis: "Hyvällä joukkuehengellä on iso merkitys" Matti Nenonen

SaiPan Kalle Varis on kuulunut U18 SM-alkusarjan kärkimaalivahteihin kuluneena syksynä. 16-vuotias imatralainen kertoo Leijonat.fi:n haastattelussa muun muassa, mitä on syksyn kolmen nollapelin takana.

SaiPa on kuulunut syyskauden yllättäjiin. Viime kaudella lappeenrantalaiset pelasivat B-nuorten Mestistä, mutta lunastivat kevätkauden esityksillään paikan SM-sarjasta tälle kaudelle.

Ennen viikonlopun otteluita SaiPa on tämän kauden taulukossa viidentenä ja ottamassa paikkaa kevätkauden ylemmästä loppusarjasta. Kalle Variksen mukaan kausi on mennyt odotuksia paremmin, mutta menestykselle löytyy selitys.

– Hyvällä joukkuehengellä on siinä ollut iso merkityksensä. Joukkueessa on paljon tuttuja kasvoja aikaisemmilta vuosilta. Sitä kautta se joukkuehenki on muotoutunut. Olemme olleet alkukaudella hyvin kiinteä porukka.

– Joukkueen hyvä työnteko on näkynyt tulostaululla positiivisesti voittojen myötä, Varis tiivistää.

* * *

Kalle Varis on kantanut torjuntavastuuta 15 ottelussa SaiPan kauden 18 ottelusta. Kausi starttasi huimasti, kun Varis piti avauspeleissään nollat Pelicansia ja K-Espoota vastaan. Kauden kolmas nollapeli tuli lokakuussa HPK:ta vastaan.

– Olen saanut pelata paljon ja on tullut hyviä onnistumisia, mutta parannettavaa löytyy toki aina. Ensimmäinen edellytys nollapeleille on kuitenkin hyvät joukkuepelaajat maalivahdin edessä. Sen myötä näkyy sitten tuloksia.

– Harjoituskauden tekemisillä on ollut myös merkitystä. Kesällä sain työstää fysiikkapohjaa paremmaksi. Keväällä sen sitten näkee, mihin tämä johtaa – ja kuinka hyvin jaksaa pelata.

Varis nimeää vahvuuksikseen itseluottamuksen ja pelinlukutaidon. Nopeutta maalivahti tarvitsee aina lisää, ja se on myös Variksen kehityskohteita.

– Alkuviikon treeneissä onnistumiset tuovat itseluottamusta omiin kykyihin, mitä sitten pyrkii viemään myös pelitapahtumiin loppuviikolla. Peleissä pitää osata toimia rennosti, varmasti ja omiin taitoihin luottaen.

– Olen rauhallinen kaveri, mutta kentällä laitan kaikki likoon. Välillä tulee kopissa vähän heräteltyä joukkuetta, mutta pääsääntöisesti siitä huolehtii kapteenisto.

* * *

Imatran Ketterän kanssa Variksella on edelleen kiinteä suhde, vaikka peleissä pelipaita onkin keltamusta. Juniorivuodet kuluivat Ketterän paidassa, sitten SaiPan ja Ketterän yhdistelmäjoukkueen riveissä.

– Yhteistyö on toiminut. Alkuviikon me imatralaiset treenaamme Imatralla ja loppuviikolla käymme sitten puolen tunnin matkan päässä Lappeenrannassa. Aamuharjoittelut hoidetaan Imatralla Ketterän kanssa yhdessä, Varis kuvailee normiviikkoaan.

Viime viikonloppuna yhteistyössä otettiin uusi askel, kun Varis oli ensimmäistä kertaa Ketterän Mestis-joukkueen mukana.

Haasteita tälle kaudelle asettavat myös entistä suuremmat vaatimukset opiskelupuolella. Syksyllä Varis aloitti ensimmäisen vuotensa Imatran Yhteislukiossa.

– Jääkiekko ja lukio on vaativa yhdistelmä. Viime vuonna yläkoulu ei tuonut vielä ylimääräistä rasitusta, mutta nyt koulu on jo kovempaa touhua. Hommia on nyt paljon enemmän, mutta hyvin olen pärjännyt.

* * *

Tammikuussa 2020 Varis oli mukana Nuorten olympialaisissa Sveitsin Lausannessa. Kokemuksena poikkeuksellinen tapahtuma on jäänyt mieleen. Turnauksessa Varis oli mukana kolmella kolmella vastaan pelattavassa turnauksessa, jossa eri joukkuekoostumusten kaikki pelaajat tulivat eri maista.

– Se oli erikoinen ja samalla hienoin kokemukseni jääkiekosta. Olimme melkein kaksi viikkoa Sveitsissä. Pienpeleissä oli pelaajia ympäri maailmaa. Varmaan Qatar oli pelaajien kotimaista eksoottisimmasta päästä, Varis muistelee.

Hänen lisäkseen suomalaispelaajista poikien turnauksessa oli mukana HPK:n Juho Lukkari.

Viime kauden kohokohtiin kuului myös debyytti maajoukkuetasolla. Lokakuussa 2019 Varis oli mukana U16-maajoukkueen Vierumäen leirillä.

– Oli hieno kokemus, kun sai pukea Leijona-paidan päälle. Saksaa vastaan pelasin puolet voittopelistä, Varis muistelee Suomen 5-2-voittoon  päättynyttä tapahtumaa.

Seurajoukkuetasolta mieleenpainuvin ottelu löytyy myös viime kaudelta.

– C-nuorten SM-karsintojen syyskauden päätöspelissä kohtasimme Kärpät. Ottelu oli ratkaiseva ylempään loppusarjaan pääsylle. Hävisimme kuitenkin 0-2. Mutta peli oli upea ja mieleenpainuva hienon tunnelmansa ja jännityksen takia. Ottelussa tuli paljon onnistumisia, vaikka tappio jäikin harmittamaan.

Kokemukset hienon lajin parista kannustavat eteenpäin. Tulevaisuuteen on ladattu sopivasti tavoitteita.

– Toivottavasti pysyisin terveenä. Ensimmäinen lähiaikojen tavoite on päästä pelaamaan U20-sarjan pelejä. Pidemmällä aikavälillä olisi hienoa, jos jääkiekosta saisi joskus ammatin, mutta tämä vaatii joka päivä kovaa työtä tavoitteen eteen, Kalle Varis päättää.

Kalle Varis / nopeat:

Paras pelaaja vastustajan riveistä?
Lenni Hämeenaho, Ässät

Tulevaisuuden huippu omasta joukkueesta?
Juho Hallikas

Suosikkipelaaja?
– Kenttäpelaajista Aleksander Barkov. Maalivahdeista Tuukka Rask.

Missä olet 10 vuoden kuluttua?
– Urani huipulla.

Olet nyt

 
 
 

Etsi sivustolta