keskiviikko, 18 joulukuu 2019 12:15

Nuorten SM: Tässä ovat syyskauden tilastokärjet

Kirjoittanut
Jokerien Juuso Mäenpää oli syöttöpörssin ykkönen ja tulokkaiden pistekärki syyskaudella. Jokerien Juuso Mäenpää oli syöttöpörssin ykkönen ja tulokkaiden pistekärki syyskaudella. Riku Laukkanen

Nuorten SM-liiga jatkuu kevätkaudella 10 joukkueen loppusarjalla ja 10 joukkueen alemmalla jatkosarjalla. Esittelemme syyskauden alkusarjan kovimmat pistemiehet, maalintekijät ja maalivahdit.

Pisteet
Veeti Miettinen, K-Espoo // 24+19=43 (ka. 1,26)

18-vuotias laitahyökkääjä oli ylemmästä loppusarjasta karsiutuneen joukkueensa tehoketjun vahvin lenkki. Syyskausi tuotti pisteitä tasaisesti ja jakso sisälsi neljä kolmen pisteen, yhden neljän ja yhden viiden pisteen pelin. Jo viime kaudella erinomaista jälkeä Nuorten SM-liigassa tehnyt Miettinen on suuntaamassa ensi kaudeksi Yhdysvaltain yliopistosarjaan.

Maalit
Veeti Miettinen, K-Espoo // 24 maalia (0,71)

Viime kaudella SM-alkusarja tuotti 16 maalia ja 39 pistettä, mutta nyt Veeti Miettinen kunnostautui myös tehokkaampana viimeistelijänä. Sportia ja JYPiä vastaan hän onnistui hattutempussa. Hän oli myös syyskauden paras maalintekijä ylivoimapelissä yhdeksällä osumallaan.

Syötöt
Juuso Mäenpää, Jokerit // 28 syöttöpistettä (0,82)

17-vuotias keskushyökkääjä pelasi viime vuonna täyden kauden Jokerien B:ssä. Tulokaskausi Nuorten SM-liigassa käynnistyi vauhdilla, ja Mäenpää oli takoi syys-lokakuussa yhdeksän ottelun pisteputken aikana muhkeat 19 (3+16) pistettä. Mäenpää voitti syöttöpörssin ennen Pelicansin Jesse Liuksialaa (27 syöttöä) ja TPS:n Mikael Pyyhtiää (26).

Tehopörssi
Rasmus Lahnaviik, Jokerit // +30 (39-9)

18-vuotias Lahnaviik oli tilastossa omaa luokkaansa, sillä toiseksi tulleelle HIFK:n Eero Teräväiselle kirjattiin lukema +24. Koko kauden pelanneista Lahnaviikin miinusmaalien määrä oli Jokerien pienin.

Pisteet / puolustajat
Antti Tuomisto, Ässät // 11+20=31 (1,03)

Kookas Tuomisto varattiin kesällä NHL:ään toisella kierroksella tilaisuuden neljäntenä suomalaispelaajana. Nuorten SM-liigan kakkostähdistöön viime kaudella valittu Tuomisto on ollut syyskaudella joukkueensa paras syöttäjä ja toiseksi paras pistemies. Jukurien Tom Grönblom oli tilaston kakkonen 27 pisteellään.

Pisteet / tulokkaat
Juuso Mäenpää, Jokerit // 10+28=38 (1,12)

Peliaika
Justus Haavanlammi, TUTO // 26.05

Vähintään kolmanneksen kauden otteluista pelanneiden vertailussa TUTO-puolustaja ylsi Ässien Antti Tuomiston lisäksi yli 26 minuutin ottelukohtaiseen keskiarvoon. 20-vuotias Haavanlammi pelaa avauskauttaan TUTOssa ja on pelannut Nuorten SM-liigaa edellisillä kausilla Bluesin ja Jokerien paidassa.

Päästettyjen maalien keskiarvo ja torjuntaprosentti
Joel Blomqvist, Kärpät // 1,59 – 93,3

Alkusarjan voittanut Kärpät päästi syyskaudella selvästi vähiten maaleja, 1,76 osumaa ottelua kohden. Tammikuussa täysi-ikäistyvä Blomqvist kantoi päätorjuntavastuuta oululaisten maalilla, pelasi viisi nollapeliä ja hallitsi myös voittotilastoa. Blomqvist debytoi myös Liigassa joulukuun alussa pelaamalla ottelun lopun HIFK:ta vastaan.

Olet nyt