perjantai, 08 maaliskuu 2019 12:18

Nuorten SM: Tässä ovat kevätkauden tilastokärjet – katso, ketkä hätyyttelivät sarjan kaikkien aikojen ennätyksiä

Kirjoittanut
ERINOMAISUUDEN TAVOITTELU
Kärppien Tuukka Tieksola on noussut Nuorten SM-liigan kuumimpien pelaajien joukkoon kevätkauden esityksillään. Kärppien Tuukka Tieksola on noussut Nuorten SM-liigan kuumimpien pelaajien joukkoon kevätkauden esityksillään. Riku Laukkanen

Nuorten SM-liigan runkosarja on päättynyt ja kausi jatkuu playoffs-otteluilla. Leijonat.fi esittelee kevätkauden kovimmat pistemiehet, maalintekijät ja maalivahdit.

Eniten pisteitä + Eniten pisteitä / tulokkaat
Tuukka Tieksola, Kärpät // 6+22=28 (ka. 1,56)

17-vuotias Tieksola on pelannut vakuuttavan ja nousujohteisen tulokaskauden Nuorten SM-liigassa. Syyskauden alkusarjassa hän pelasi piste per ottelu –tahdilla (32 pistettä 33 ottelussa), mutta joulukuussa alkanut pistevire kiihtyi kevätkauden otteluissa. Lopulta Tieksola vei kevätkauden pistepörssin voiton selvällä neljän pisteen erolla seurakaveriinsa Eetu Päkkilään. Koko kauden pisteet yhteenlaskien Tieksola kokosi 51 ottelussaan 60 pistettä. Koko kauden pistepörssin ykkönen oli Jukurien Heikki Huttunen 64 pisteellään.

Tieksola ja häntä kolmisen kuukautta nuorempi Bluesin Veeti Miettinen ovat 30 vuoteen nuorimmat pelaajat Nuorten SM-liigassa, jotka rikkovat pistepörssissä yhdellä kaudella 60 pisteen rajan.

Eniten maaleja
Eetu Päkkilä, Kärpät // 17 maalia (0,94)

19-vuotias laitahyökkääjä oli Nuorten SM-liigan kauden kiistaton maalikuningas, sillä Päkkilä oli ykkönen myös syyskauden maalipörssissä 21 osumallaan. Kevätkaudella hän teki yhden hattutempun ja iski viidessä ottelussa kaksi maalia. Maaleista kahdeksan syntyi ylivoimapelissä. Koko kauden 52 ottelussaan  Päkkilä teki 38 maalia, joka on sarjan toiseksi kovin maalimäärä 2000-luvulla. Bluesin Sami Blomqvist teki 40 maalia kaudella 2008-09.

Eniten syöttöjä
Tuukka Tieksola, Kärpät // 22 syöttöpistettä (1,22)

U18-maajoukkueessa tällä kaudella 12 ottelussa pisteet 1+12 kirjannut Tieksola oli ylivoimainen kevätkauden syöttöpörssissä. Tilastokakkonen, Jukurien Perttu Kiesilä merkkautti 15 syöttöpistettä. Ylivoimapelissä Tieksola syötti 10 osumaa. Myös koko kauden syöttötilastossa Tieksola nousi vahvan kevätkautensa ansiosta tilastoykköseksi 45 syöttöpisteellään. Vain seitsemän pelaajaa on yltänyt parempaan suoritukseen Nuorten SM-liigan historiassa.

Tehopörssi
Jaakko Niskala, Kärpät // +20

Toisen täyden kautensa Nuorten SM-liigassa pelannut Niskala otti ison harppauksen urallaan tällä kaudella. Viime kaudella puolustaja kokosi runkosarjassa pisteet 1+2, nyt lukemat olivat 6+19. Tehopörssissä Niskala oli ykköspaikalla myös syyskaudella (+26). Koko kauden lukema oli hurja, peräti +46 (67-21), joka on Nuorten SM-liigan tilastohistorian toiseksi korkein lukema. Bluesin Mika Ilvonen kirjasi kaudella 2013-14 saldoksi +48.

Eniten pisteitä / puolustajat
Jaakko Haarti, Blues // 7+8=15 (0,94)

Nuorten SM-liigan kauden parhaan puolustajan Reijo Ruotsalainen –palkinnon saanut Haarti pelasi toisen täyden kautensa A-nuorissa. Viime kauden kokonaispistemäärästään Haarti jäi kuitenkin viiden pisteen päähän. Kevätkauden pisteistä yli puolet (4+4) syntyi ylivoimapelissä, ja koko kauden maaleissa Haarti oli puolustajien ykkönen 14 osumallaan. Koko kauden pistepörssin paras oli HIFK:n Axel Rindell lukemin 7+34=41.

Paras torjuntaprosentti
Joel Blomqvist, Kärpät // 93,5

Tammikuussa 17 vuotta täyttänyt Blomqvist on pelannut erinomaista tulokaskautta Nuorten SM-liigassa. Pietarsaarelaisen MUIK Hockeyn kasvatti on pelannut tällä kaudella 19 ottelua Kärppien B-nuorissa ja 11 ottelua Nuorten SM-liigassa. Kevätkaudella Blomqvist on haastanut Severi Suutarisen Kärppien ykkösvahtina torjumalla muun muassa kolme nollapeliä. Blomqvist on myös vahva ehdokas U18-ikäluokan joukkueeseen huhtikuussa Ruotsissa käytäviin MM-kisoihin.

Olet nyt

Lisää Nuorten SM-liigan uutisia