lauantai, 24 syyskuu 2016 15:58

Maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena avaa TPS-vahdin onnistumisen taustat Nuorten SM-liigassa

Kirjoittanut

TPS on aloittanut Nuorten SM-liigassa vahvasti. Yksi joukkueen alkukauden onnistujista on ollut turkulaisten maalivahti Julius Pohjanoksa. TPS:n maalivahtivalmentaja Fredrik Norrenalle maalivahdin onnistuminen ei ole yllätys.

Norrenalle kuluva kausi on kolmas TPS:n maalivahtivalmentajana. Hän työskentelee seuran Liiga ja A-nuorten joukkueissa.

Millaisia maalivahteja TPS kasvattaa?

- Pelaajan kehittäminen lähtee aina jätkästä. Yritän viedä eteenpäin maalivahtien vahvuuksia ja opettaa heitä pelaamaan niillä. Kilpailu on niin kovaa, että heikkouksia ei juurikaaan sallita. Ne hiotaan pois, Norrena toteaa.

Norrenan mitalikaapin kovimpia saavutuksia on olympiahopea Torinosta 2006, MM-pronssi samalta vuodelta ja MM-hopea 2007. Neljän TPS-paidassa voitetun Suomen mestaruuden lisäksi Norrena on juhlinut urallaan myös Venäjän ja Ruotsin mestaruutta. 

- Valmentajan tie on vaarallinen, jos siinä lähtee valmentamaan itsensä kaltaisia pelaajia. 

- Pelaaja pitää tuntea heikkouksineen ja vahvuuksineen. Millainen on hänen luonteensa, miten häntä voi tukea, kun ei kulje ja miten jarruttaa, kun menee oikein kovaa, Norrena pohtii. 

- Siinä voin ehkä pelaajia auttaa oman taustani kautta, että olen kokenut ne samat pohjat ja huiput, joita pojat joutuvat käsittelemään.

”Kärsivällisyys on hyve”

TPS:n Julius Pohjanoksa on pelannut Nuorten SM-liigan alkukaudella kuusi ottelua, joista kahdessa nollapelin. Norrenan mukaan nollapeliä ei turhaan hehkuteta. 

- Voitosta aina pelataan. Nollapelissä maalivahti on onnistunut täysin.

- Ilmaisia nollapelejä ei ole Pohjanoksallekaan tullut. Ne olivat 28 ja 35 torjunnan otteluja. 

Norrenan mukaan Pohjanoksan onnistumiset perustuvat hyvään pelikäsitykseen, perustekniikkaan, stabiiliin luonteeseen ja pitkäjänteisyyteen. 

- Hän ei missään vaiheessa ole saanut mitään ilmaiseksi, vaan aina on ollut kova kilpailija rinnalla. Ensimmäisellä kaudella A:ssa hän oli puhdas kolmosvahti. Viime vuonna hän nousi kakkosvahdiksi kovan työn kautta ja nyt hän on lunastanut ykkösvahdin paikan sinnikkyydellään. 

- Pohjanoksa on jaksanut ja malttanut odottaa päivää, jolloin on lunastanut oikeuden ykkösmaalivahdiksi. Tänä päivänä kärsivällisyys on hyve, kun ihmisillä on jatkuvasti niin kiire.

”Aivan ykkösmiehiä”

Norrena itse oli maalivahtina aktiivinen mailapelaaja.

- Se oli vahvuuteni. Suomessa maalivahdin mailapeli oli välillä vähemmällä, mutta nyt sitä hyödynnetään mielestäni taas enemmän.

- Nykykarvaus on niin järjestelmällistä, kuin shakkia. Pakkien ja maalivahdin yhteistyöllä on mahdollista luoda hetkellinen ylivoima, jolla karvaus voidaan purkaa. Maalivahdin huonolla mailapelillä se ei onnistu. 

- Itse opetan paljon ylivoiman luomista ja karvaustilanteiden ratkaisua maalivahdeille videoiden avulla. Ruudulla on helppo konkretisoida tilanteita ja pohtia vaihtoehtoja. 

Onko Julius Pohjanoksa hyvä mailapelaaja?

- Hän on todella hyvä. Mun molareista Liigan ja A:n ringissä hän on siinä aivan ykkösmiehiä. 
 

Lue lisää Julius Pohjanoksan alkukauden otteista täältä
 
 

Olet nyt

Lisää Nuorten SM-liigan uutisia