keskiviikko, 14 syyskuu 2016 12:20

Nuorten SM-liigassa useita tulokasvalmentajia – katso monenlaista menestystä maistanut huippuryhmä

Kirjoittanut
Janne Grönvall valmentaa debyttikauttaan Nuorten SM-liigassa. Janne Grönvall valmentaa debyttikauttaan Nuorten SM-liigassa. Marko Hannula

Nuorten SM-liiga esittelee tällä kaudella monta tulevaisuuden huippuvalmentajaa. Kaksi kolmasosaa joukkueiden päävalmentajista aloittaa ensimmäisen kautensa vastuuvalmentajana Nuorten SM-liigassa.

45-vuotias Niko Marttila luotsaa Bluesin A-nuoria ensimmäistä kauttaan. Marttila on toiminut Bluesin nuorempien ikäluokkien valmentajana useamman vuoden. Marttila muistetaan myös pelaajauraltaan. Kiekkoreippaan menestyksekkääseen 71-syntyneiden ikäluokkaan kuulunut puolustaja pelasi Liigassa 362 ottelua Hockey Reippaan, HPK:n ja SaiPan riveissä vuosina 1990-2000.

Pitkän uran muun muassa Ruotsissa tehnyt Tommi Hämäläinen on HIFK:n uusi päävalmentaja. 41-vuotias Hämäläinen toimi viime kaudella helsnkiläisten Liiga-joukkueen valmennusryhmässä. Päävalmentajuudesta Hämäläisellä on kokemusta Ruotsin 1. divisioonasta sekä B- ja C-nuorten sarjoista. Pelaajaurallaan Hämäläinen pelasi puolustajana Liigaa 129 ottelua HIFK:n ja HPK:n paidassa. Lisäksi kokemusta karttui Ruotsin Elitserienistä sekä Itävallan, Ranskan ja Tanskan pääsarjoista.

Jokerit nosti päävalmentajakseen 34-vuotiaan Janne Tuunasen. Jo viime kaudella joukkueen valmennusryhmään kuulunut Tuunanen on toiminut aikaisemmin Jokerien B-nuorten päävalmentajana. Savonlinnasta lähtöisin oleva Tuunanen valmensi vuodet 2009-14 Bluesin B- ja C-nuorissa sekä pää- että apuvalmentajana.

JYPin Lauri Merikivi siirtyi Jyväskylään Mestiksen Peliittojen päävalmentajan paikalta. Kausina 2007-13 Merikivi valmensi Kärpissä, ensin kolme kautta naisten SM-sarjajoukkuetta ja sen jälkeen B-nuorten SM-sarjassa.

Debyyttinsä päävalmentajana tekee myös KalPan Tommi Miettinen. KalPan Liiga-joukkueen valmennusryhmässä kaudet 2013-16 toiminut Miettinen tunnetaan upeasta pelaajaurastaan. Lähes 700 Liiga-ottelun lisäksi Miettinen pelasi Ruotsin Elitserienissä ja Sveitsin pääsarjassa. Miettinen voitti pelaajaurallaan myös Suomen mestaruuden, TPS:ssä vuonna 1999.

Lukon päävalmentaja Erik Hämäläinen luotsaa ensimmäistä kauttaan Nuorten SM-liigassa päävalmentajana. Viime kaudella Hämäläinen oli B-nuorten SM-sarjajoukkueen päävalmentaja. Huikean pelaajauran pelannut Hämäläinen tahkosi Liigassa maagiset 1001 runkosarjaottelua vuosina 1982-2008. Kokemusta karttui myös neljältä kaudelta Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoista. 51-vuotias Hämäläinen on voittanut urallaan maailmanmestaruuden ja Suomen mestaruuden.

30-vuotias Vesa Petäjä kuuluu nuoremman polven nouseviin valmentajakykyihin. Pelicansin liigajoukkueen päävalmentajana aloittanut Petäjä toimi viime kaudella lahtelaisten B-nuorten joukkueen päävalmentajana.

Merkittävän uran Leijonien valmennusryhmässä tehnyt Janne Mälkiä toimii avauskauttaan SaiPan päävalmentajana. Vuosina 2003-14 Leijonien videovalmentajana toiminut 39-vuotias Mälkiä on hankkinut valmennuskokemusta usealta kaudelta myös SaiPan Liiga-joukkueen apuvalmentajana. Päävalmentajana hän on ollut aikaisemmin SaiPan B-nuorten SM-sarjajoukkueessa.

41-vuotias Mikko Haarala kuuluu myös Nuorten SM-liigan päävalmentajien debytantteihin. Sportin päävalmentaja toimi viime kaudella joukkueen apuvalmentajana.

Upean pelaajauran pelanneiden päävalmentajien ryhmään kuuluu myös Tapparan Janne Grönvall. 43-vuotias Grönvall luotsaa kirvesrintoja ensimmäistä kauttaan päävalmentajana. Viidellä edellisellä kaudella Grönvall on kuulunut Tapparan valmennusryhmään apuvalmentajana. Grönvallin yli 740 runkosarjaottelua Liigassa sisältänyt pelaajaura tuotti Suomen mestaruuden Tapparassa 2003.

42-vuotiaalla Kalle Kaskisella on takanaan vuodet eri Leijona-ikäluokkien valmentajana. Kahdella edellisellä kaudella Kaskinen oli mukana Jokerien KHL-joukkueen valmennusrymässä. TPS:n A-nuorten päävalmentajana Kaskinen toimii nyt ensimmäistä kauttaan.

Ässien päävalmennusvastuun otti vastaan Jere Härkälä. Porilaisten Liiga-joukkueen valmennusryhmässä edelliset kaudet toiminut 31-vuotias Härkälä on toiminut aikaisemmin myös Ässien B- ja C-nuorten päävalmentajana.


Nuorten SM-liigan päävalmentajat 2016–17

Blues: Niko Marttila, 1. kausi
HIFK: Tommi Hämäläinen, 1. kausi
HPK: Matti Tiilikainen, 2. kausi
Ilves: Sami Hirvonen, 4. kausi
Jokerit: Janne Tuunanen, 1. kausi
Jukurit: Jussi Hyvärinen, 4. kausi (1. kausi Nuorten SM-liigassa)
JYP: Lauri Merikivi, 1. kausi
K-Vantaa: Pekka Siikala, 4. kausi (2. kausi Nuorten SM-liigassa)
KalPa: Tommi Miettinen, 1. kausi
KooKoo: Pekka Huikuri, 2. kausi
Kärpät: Lauri Mikkola, 6. kausi
Lukko: Erik Hämäläinen, 1. kausi
Pelicans: Vesa Petäjä, 1. kausi
SaiPa: Janne Mälkiä, 1. kausi
Sport: Mikko Haarala, 1. kausi
Tappara: Janne Grönvall, 1. kausi
TPS: Kalle Kaskinen, 1. kausi
Ässät: Jere Härkälä, 1. kausi

Olet nyt

Lisää Nuorten SM-liigan uutisia