maanantai, 13 syyskuu 2021 08:50

Kanadan MM-kisoissa pelannut Sofianna Sundelin lukeutuu Team Kuortaneen avainpelaajiin: ”Minulta odotetaan tehoja”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Sofianna Sundelin Sofianna Sundelin Tiina Puputti

Naisten Liigan kausi 2021–22 alkoi viikonloppuna. Pitkään odotetut sarjapelit käynnistyivät viimein, mutta osa pelaajista on aloittanut kautensa jo aiemmin. Team Kuortaneen Sofianna Sundelin on yksi heistä, sillä hän pelasi kovia pelejä jo elokuussa naisten MM-kisoissa Kanadassa. Suomen joukkue palasi pitkän urakan jälkeen kotiin pronssimitalit kaulassa.

– Ensimmäiset aikuisten arvokisat ja todella hieno kokemus – ja totta kai aika erilainenkin, kun kisoissa oli tiukat koronarajoitukset, alun karanteeni ja kaikki erikoisjärjestelyt, Sundelin toteaa.

Kaikki pelaajat viettivät ennen turnausotteluiden alkamista useita päiviä yksin hotellihuonekaranteenissa. Valmistautuminen oli haastavaa ja osa pelaajista pyrki tekemään muun muassa päivän juoksulenkin muutaman neliön kokoisessa tilassa.

Suomen joukkue matkusti Kanadaan tiistaina 10. elokuuta ja huonekaranteeni päättyi 16. elokuuta. Ensimmäisessä ja ainoassa harjoitusottelussa vastaan luisteli Kanada. Naisleijonat taipui 1–4 ja joukkueen ainokaisesta vastasi juurikin Sundelin, napakalla rannelaukauksella.

– Sattui lähtemään veto hyvin siinä kohtaa. Joskus ne menevät, kun vain laukoo tarpeeksi usein. Siitä jäi hyvä fiilis, Sundelin analysoi vaatimattomasti.

Paljon hyvää, paljon parannettavaa

Kanada asettui vastaan myös MM-kisojen ensimmäisessä virallisessa ottelussa. Tuo ottelu oli lukemien valossa huomattavasti tasaisempi Kanadan voitettua 5–3. Suomi aloitti maalinteon Nelli Laitisen maalilla, johon Sundelin nappasi syöttöpisteen.

– Jonkun verran se avausottelu jännitti. Sen maalin muistaa toki hyvin jälkikäteenkin, mutta lopputuloksena oli kuitenkin harmittava tappio.

Turnaus eteni mallikkaasti ja Suomi päätti urakkansa lopulta 3–1-voittoon Sveitsistä pronssiottelussa. Sundelin huomasi kisoissa kehityskohteensa, mutta yleistuntuma jäi positiiviseksi, eikä maailman kärki tuntunutkaan olevan tavoittamattoman kaukana.

– Odotin kovaa vauhtia, mitä se olikin, mutta yllättävän hyvin pysyin siinä temmossa mukana. Totta kai paljon parannettavaakin on. Maalipaikkoja tuli aika vähän, ja enempään pitäisi pystyä. Isoin kehityskohde on voimapuoli, jotta pystyisin jatkossa voittamaan enemmän kaksinkamppailuja. Alkukesästä treenasin juurikin voimapuolta ja tuntui, että pientä kehitystäkin tuli.

Kokeneelta Sundelinilta odotetaan pisteitä ja johtajuutta

Sundelin aloittaa Team Kuortaneen joukkueessa nyt neljännen kautensa. Lukion neljässä vuodessa opiskeleva Sundelin lukeutuu joukkueensa kärkipelaajiin ja vastuuta on varmasti tulossa. Sen hän tiedostaa itsekin.

– Olen joukkueemme vanhimpia ja kokeneimpia pelaajia, joten minulta odotetaan enemmän tulosvastuuta ja tehoja. Meillä oli jonkin verran muutoksia pelaajistossa, muttei kuitenkaan niin paljoa kuin edellisellä kaudella. Ylempään jatkosarjaan pitäisi päästä, siitä pudotuspeleihin ja sen jälkeen mahdollisimman pitkälle, Sundelin linjaa.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia