keskiviikko, 24 helmikuu 2021 09:53

Miesten joukkueessa jo teini-ikäisenä pelannut Janita Haapasaari torjuu nyt ensimmäistä kauttaan Naisten Liigassa: ”Teen päivittäin paljon töitä sen eteen, että pärjäisin”

Kirjoittanut Markus Viljanen
Janita Haapasaari Janita Haapasaari Jiri Halttunen

RoKin maalivahti Janita Haapasaari lukeutuu joukkueensa tukipilareihin. Vaikka kausi on ollut rikkonainen, on Haapasaari päässyt siitä huolimatta kovaan vireeseen. 24-vuotias maalivahti on torjunut alemmassa jatkosarjassa joukkueensa jokaisessa ottelussa, torjuntaprosenti ollessa varsin kova 93,1%.

Haapasaari nauttii aina pelaamaan päästessään, sillä pelatut ottelut eivät ole olleet hänelle viime vuosina mikään itsestäänselvyys.

– On ollut todella kiva pelata. Minulla on rikkonaisia ja haastavia kausia taustalla ja tälläkin kaudella tuli taas loukkaantuminen. Nyt, kun olen taas päässyt pelaamaan, niin en ole sen kummempia tavoitteita asettanut. Olen vaan antanut mennä ja nauttinut pelaamisesta, Haapasaari toteaa.

Kuluvalla kaudella Haapasaarella ei ole tilillään kuin 11 pelattua ottelua. Tähän on tosin vaikuttanut loukkaantumisen lisäksi myös kuluva koronatilanne, ja sen tuomat poikkeussäännöt.

– Siirryin syksyllä kuukauden ajaksi kokonaan B-junnuihin, ja jäin sinne sitten tavallaan jumiin, kun siirto takaisin naisiin ei heti onnistunut. Seurassa on ollut korona-aikana sääntö, ettei joukkueesta toiseen ole saanut siirtyä entiseen malliin ja kaikki päätökset menevät hallituksen kautta. Ei pojissa oleminen sinänsä haitannut, sillä sain hyvän treenijakson alle.

Haapasaari on ehtinyt pelata urallaan monella eri tasolla ja useassa erilaisessa joukkueessa. RoKissa hänelle on kuitenkin kertynyt otteluita jo lähes kymmenen vuoden ajalta. RoKin U16- ja U18-nuorten lisäksi hän tahkosi RoKin naisten kanssa Mestiksessä monen kauden ajan, kunnes täksi kaudeksi nousu ylimmälle sarjatasolle onnistui.

– Tässä on käyty jo pitkä taival RoKin kanssa. Vuonna 2014 yritimme jo ensimmäistä kertaa Naisten Liigaan. Olemme pärjänneet ihan hyvin ja voitot edellähän tässä mennään. Syksyllä asetimme tavoitteen pudotuspeleihin, ja se on yhä mahdollista. Omaan tekemiseeni olen ollut kohtuullisen tyytyväinen. Naisten Liiga on tuntunut sopivan haastavalta tasolta.

Pieneltä paikkakunnalta ponnistaen

Haapasaari muutti Rovaniemelle jo nuorella iällä, kun hän aloitti lukion. Hän on kotoisin vielä vajaat 300 kilometriä pohjoisempaa, pienestä Ivalon taajamasta. Noin 3000 asukkaan paikkakunnalla ei ole suurta tarjontaa seuroista ja joukkueista, joten jääkiekon harrastaminen vaati omat järjestelynsä. Nuorena maalivahtina hän ehti käydä läpi paikkakuntalaisen, Suomen pohjoisimpana jääkiekkoseurana tunnetun Tunturi-Kiekon, eri joukkueet läpi.

Haapasaari pääsi pelaamaan myös miesten virallisia sarjaotteluita, ensimmäisenä naismaalivahtina koskaan Suomessa, kun hän pelasi muutaman ottelun miesten III-divisioonassa kaudella 2011–12.

– Kivoja muistoja sieltä jäi. Ivalo on todella pieni paikka, joten pelaamisen kanssa sai kikkailla paljonkin. Sain 8. luokkaan asti pelata vuotta nuorempien poikien kanssa ja pelit olivat aika haastavia. Pelasimme paljon isompien paikkakuntien joukkueita vastaan ja joinain kausina ei tullut välttämättä yhtään voittoa. Maalivahdille ne ottelut olivat kuitenkin kehittäviä, kun laukauksia tuli runsaasti.

– Yhdeksännen luokan syksyllä minulla ei ollut alkuun joukkuetta lainkaan, kun edelliskauden joukkueemme hajaantui eri suuntiin. D-junnuja ei ollut, enkä mahtunut B-junnuihinkaan. Kävin sitten vähän kaikilla jäillä, E-junnuista aina pappakiekkoon asti. Pääsin lopulta myös III-divisioonassa pelanneen edustusjoukkueen toimintaan mukaan myöhemmin saman kauden aikana, Haapasaari luettelee.

Menestys RoKin kanssa on nyt ajankohtaisin tavoite

Tällä hetkellä Haapasaaren tavoitteet ovat Naisten Liigan puolella. Pelaamaan olisi hyvä päästä mahdollisimman paljon, jotta kehitys on mahdollista.

– Moni maalivahti on pelannut Naisten Liigassa jo useita vuosia, joten pitää olla realistinen. Onhan tämä erilainen sarja verrattuna niihin, mitä minä olen urallani pääasiassa pelannut. Ensin olisi hienoa päästä pudotuspeleihin ja auttaa omalla panoksella joukkuetta voittamaan. Teen päivittäin paljon töitä sen eteen, että pärjäisin. Ja jos kutsu maajoukkueeseen vielä joskus tulevaisuudessa tulee, niin olen innolla mukana. En näe sitä mahdottomuutena, mutta paljon töitä se vaatii.

Haapasaari on viettänyt pelaajauransa pohjoisen Suomen maisemissa, viime kaudella JYPiin tehtyä visiittiä lukuun ottamatta. Mahdollinen siirto muualle uusien kokemusten perässä ei ole kuitenkaan mahdoton ajatus.

– Viihdyn hyvin Rovaniemellä. Kotiin on kohtuullisen lyhyt matka ja hallin toimintakulttuuri kuten yhteisökin on toimiva, mutten poissulje sitä, että lähtisin joskus jonnekin muualle pelaamaan. Näen kuitenkin, että täällä on kehittävä ympäristö ja puitteet kehittymiselle ovat olemassa, hän sanoo.

Olet nyt

Lisää Naisten Liigan uutisia